Το τυρί που «βγάζει κόκκινη κάρτα» στη χοληστερίνη - Γιατί δεν μπορείς να φας πάνω από ένα κομμάτι
Το τυρί του Νόβακ Τζόκοβιτς είναι ακραία ακριβό και εξαιρετικά θρεπτικό. Η τιμή του απλώς σοκάρει.
Το τυρί pule είναι το πιο ακριβό τυρί στον κόσμο. Φτιάχνεται αποκλειστικά στη Σερβία από 60% γάλα γαϊδούρας και 40% κατσικίσιο. Το είδος γαϊδουριού που παράγει το γάλα είναι απειλούμενο και προστατεύεται στον φυσικό δρυμό της Ζασαβίτσα. Για να παραχθεί ένα κιλό τυριού, χρειάζονται 25 λίτρα γάλα, με κάθε άρμεγμα να παράγει 200 ml. Δεν είναι να απορεί κανείς που αυτό το τυρί πιάνει τα 1.300 δολάρια το κιλό.
Είναι όμως τόσο θρεπτικό;
Το pule είναι θρεπτικότατο, αλλά το βασικό πλεονέκτημα είναι ότι έχει χαμηλά λιπαρά σε σχέση με τα υπόλοιπα τυριά. Για αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διαχείριση της παχυσαρκίας και της υψηλής χοληστερόλης. Η χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά σημαίνει ότι αναλογικά έχει περισσότερη πρωτεΐνη, η οποία ενισχύει την ανάπτυξη μυών και την ανάπλαση των κυττάρων και των ιστών. Λέγεται, μάλιστα, ότι ο πάμπλουτος αστέρας του τένις, Νόβακ Τζόκοβιτς, έχει αγοράσει ολόκληρη την παραγωγή, η οποία είναι εξαιρετικά μικρή.
Εκτός από τα χαμηλά λιπαρά και την περίσσεια πρωτεΐνης, το τυρί pule έχει βιταμίνες A, D και E καθώς και ασβέστιο και φώσφορο, τα οποία θωρακίζουν τα οστά και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το pule είναι ένα από τα λίγα τυριά που έχουν σχετικά υψηλά επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών, που είναι αναγκαία για τη λειτουργία του εγκεφάλου, τη μείωση κινδύνου καρδιαγγειακών νόσων και τη μείωση των φλεγμονών.
Και όσοι έχουν, όμως, ήπια δυσανεξία στο γάλα μπορούν να φάνε τυρί pule, γιατί η πρωτεΐνη του είναι πιο κοντά στην ανθρώπινη πρωτεΐνη από το αγελαδινό ή το κατσικίσιο τυρί. Την ίδια στιγμή, είναι κατάλληλο για ανθρώπους με αλλεργίες, γιατί τα συστατικά του είναι λιγότερο αλλεργιογόνα.