Ο στιγμιαίος καφές ήταν θύμα της επιτυχίας του
Πολλοί μύθοι συνόδευσαν τον στιγμιαίο καφέ, ειδικά μετά την επικράτηση του εσπρέσο στις προτιμήσεις του κόσμου.
Μπορεί οι εποχές του φραπέ να έχουν παρέλθει οριστικά και να έχει επικρατήσει ο εσπρέσο, όμως η αλήθεια είναι ότι ο στιγμιαίος καφές, μέρος της κουλτούρας μας, είναι ένα 100% φυσικό προϊόν με αντίστοιχη θρεπτική σημασία και γεύση.
Πώς φτιάχνεται ο στιγμιαίος καφές
Ο στιγμιαίος καφές είναι καφές φίλτρου από τον οποίο έχει αφαιρεθεί το νερό με τη χρήση ζεστού αέρα. Καθώς το νερό εξατμίζεται, το διάλυμα γίνεται όλο και πιο πυκνό, μέχρι που να εξαφανιστεί και το τελευταίο ίχνος υγρασίας, ώστε να προκύψουν οι «κόκκοι» του στιγμιαίου καφέ.
Πολλοί «κατηγόρησαν» τον στιγμιαίο καφέ για εντερικά προβλήματα και αφυδάτωση. Η αλήθεια είναι ότι δεν ευσταθεί καμία κατηγορία. Η ποσότητα καφεΐνης είναι πολύ μικρή για να προκαλέσει αφυδάτωση ή να ερεθίσει τα νεύρα του στομάχου. Ο πραγματικός ένοχος ήταν το είδος του καφέ. Τόσο ο «νες» όσο και ο «φραπέ» φτιάχνονταν με αρκετά κουταλάκια καφέ, μια δοσολογία υπερβολική.
Η «δύναμη» του στιγμιαίου καφέ
Ο στιγμιαίος καφές έχει τη φήμη πολύ δυνατού καφέ, αλλά αυτό είναι ένας μύθος. Απλώς βάζαμε περισσότερο καφέ από όσο έπρεπε. Η ιδανική δοσολογία ήταν 4-5 γρ. σε 200-300 ml νερό, που δίνει έναν καφέ το ίδιο πυκνό με τον καφέ φίλτρου. Ωστόσο, στη συνταγή του «φραπέ», έμπαιναν δύο και τρεις κουταλιές καφέ σε πολύ λιγότερο νερό, προκειμένου να ισορροπήσει η γεύση της ζάχαρης, που υποχρεωτικά έπρεπε να είναι σε μεγάλη ποσότητα για να δημιουργηθεί ο αφρός.
Το απόλυτο «τονωτικό»
Δεν ήταν λίγοι και όσοι χρησιμοποιούσαν τον στιγμιαίο καφέ για τονωτικό. Πολλές μελέτες υποστηρίζουν τη βελτίωση της απόδοσης κατά την άσκηση με τη χρήση στιγμιαίου καφέ, ενώ το ισχυρό ρόφημα διεγείρει και τον εγκέφαλο.