Θέλετε μνήμη «ξυράφι» και «δυνατή» καρδιά; Βάλτε αυτές τις τροφές στο πιάτο σας
Αυτές οι τροφές θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν δικαιολογημένα και ως υπερτροφές καθώς εκτός από νόστιμες είναι και πολύ ευεργετικές.
Τα φρούτα και τα λαχανικά δεν αποτελούν μόνο πηγή σημαντικών βιταμινών και μετάλλων που χρειάζεται το σώμα μας για να λειτουργεί σωστά, αλλά συμβάλλουν και στη διατήρηση της υγείας του εντέρου και στη διαχείριση του σωματικού βάρους.
Ωστόσο, ορισμένες φυτικές τροφές προσφέρουν περισσότερα οφέλη για την υγεία, κυρίως λόγω της περιεκτικότητάς τους σε φλαβανόλες, μια ομάδα φυσικών ενώσεων. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, μια διατροφή πλούσια σε φλαβανόλες μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Παρ’ όλα αυτά, η περιεκτικότητα σε φλαβανόλες διαφέρει μεταξύ των τροφών, γεγονός που επηρεάζει και τα πιθανά οφέλη τους.
Τι είναι οι φλαβανόλες
Όπως εξηγεί ο δρ. Gunter Kuhnle, Καθηγητής Διατροφής και Επιστήμης Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ, οι φλαβανόλες είναι ενώσεις που βρίσκονται σε φυτά όπως τα μήλα, τα μούρα, τα δαμάσκηνα, αλλά και σε ροφήματα όπως το τσάι. Υπάρχουν δύο κύριες ομάδες φλαβανολών με διάφορες υποομάδες, και κάθε φυτό περιέχει διαφορετικούς συνδυασμούς αυτών των ενώσεων, οι οποίες έχουν διαφορετικές επιδράσεις στον οργανισμό.
Για παράδειγμα, μια μερίδα βατόμουρα και ένα φλιτζάνι τσάι μπορεί να έχουν παρόμοια συνολική ποσότητα φλαβανολών, αλλά διαφορετικούς τύπους, που ενδέχεται να επιδρούν διαφορετικά στην υγεία. Για να κατανοήσουν καλύτερα οι επιστήμονες τις επιπτώσεις τους, χρησιμοποιούν το κακάο ως πρότυπο, καθώς περιέχει και τους δύο βασικούς τύπους φλαβανολών. Αυτό βοηθά στον εντοπισμό άλλων τροφών με παρόμοια οφέλη.
Διαβάστε περισσότερα για τα τρόφιμα που έχουν υψηλές συγκεντρώσεις φλαβανολών.