Τα παξιμάδια από χαρούπια είναι το τέλειο σνακ - Τα διατροφικά του μυστικά
Τα ευεργετικά διατροφικά συστατικά των παξιμαδιών από χαρούπι και το «μυστικό» για την οστεοπόρωση.
Όλοι μας έχουν περάσει φάσεις που θέλουμε να αποφύγουμε τα «βαριά» γεύματα και απλά θέλουμε κάτι να μας κόψει την πείνα χωρίς να μας γεμίσει θερμίδες και τύψεις. Οι σύγχρονοι ρυθμοί ζωής συχνά μας ωθούν σε γεύματα που προσφέρουν άμεση ικανοποίηση αλλά και πολλές «κρυφές» θερμίδες, που μπορεί να επηρεάσουν τη διάθεσή μας και να μας προκαλέσουν ενοχές. Τα παξιμάδια ολικής από χαρούπι είναι το τέλειο διατροφικό συμπλήρωμα για όλες αυτές τις περιπτώσεις, καθώς παρέχουν θρεπτικά συστατικά χωρίς να «φορτώνουν» τον οργανισμό με θερμίδες.
Το χαρούπι είναι πλούσιο σε «υγιεινές» θερμίδες από υδατάνθρακες, οι οποίοι έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, γεγονός που σημαίνει ότι απελευθερώνουν ενέργεια αργά και σταδιακά, χωρίς απότομες αυξήσεις στη γλυκόζη του αίματος. Εκτός από τους υδατάνθρακες, τα παξιμάδια χαρουπιού είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, ενώ παράλληλα προσφέρουν αίσθημα κορεσμού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, περιορίζοντας την επιθυμία για άλλα σνακ.
Επιπλέον, τα χαρούπια είναι γεμάτα με ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά, τα οποία προστατεύουν τον οργανισμό. Η φυσική τους γλυκύτητα, που προέρχεται από το χαρουπόμελο, είναι ιδανική για όσους θέλουν να ικανοποιήσουν τη ανάγκη για γλυκό, χωρίς να καταναλώσουν ζάχαρη ή άλλες επιβλαβείς ουσίες. Ας δούμε αναλυτικά τα βασικότερα διατροφικά πλεονεκτήματα των χαρουπιών.
Άφθονες φυτικές ίνες
Το αλεύρι από χαρούπι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες που βοηθούν στην πέψη και ενισχύουν τις κινήσεις του εντέρου. Τα παξιμάδια από χαρούπι βοηθούν στη διαχείριση του βάρους, γιατί προκαλούν κορεσμό γρήγορα χωρίς να «φορτώνουν» τον οργανισμό με θερμίδες.
Φυσικά σάκχαρα για ευεξία
Το χαρούπι έχει φυσικά σάκχαρα που κάνουν τα παξιμάδια γλυκά χωρίς να χρειάζεται η προσθήκη ζάχαρης. Αυτός είναι ο λόγος που τα παξιμάδια χαρουπιού είναι πιο υγιεινά από τα κοινά παξιμάδια.
Αντιοξειδωτική δράση
Τα χαρούπια είναι πλούσια σε πολυφαινόλες και άλλα αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τα κύτταρα από τις φθορές που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό. Έτσι μειώνεται ο κίνδυνος καρκίνου, φλεγμονής και χρόνιων ασθενειών, όπως οι καρδιαγγειακές νόσοι.
Επιλογή χωρίς γλουτένη
Τα παξιμάδια από αλεύρι χαρουπιού χωρίς γλουτένη μπορεί να βοηθήσουν όσους υποφέρουν από κοιλιοκάκη.
Προστατεύουν τα οστά
Το χαρούπι είναι μια λιγότερο γνωστή αλλά πλούσια πηγή ασβεστίου. Μια μερίδα (30 γρ.) παξιμαδιών χαρουπιού μπορεί να καλύψει την ημερήσια ποσότητα σε ασβέστιο και να αποτελέσει μια καλή εναλλακτική στα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Καταπολεμούν τον διαβήτη
Τα παξιμάδια χαρουπιού έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από τα παξιμάδια και προκαλούν μικρότερες διακυμάνσεις του σακχάρου. Αυτό βοηθά στη διαχείριση του διαβήτη, αν φυσικά καταναλώνονται σε λογικές ποσότητες.
Ενισχύουν πολλαπλά τη λειτουργία του οργανισμού
Πέρα από την προστατευτική δράση, τα παξιμάδια χαρουπιού έχουν ικανοποιητικές ποσότητες καλίου (απαραίτητο για τη λειτουργία των μυών), μαγνησίου (απαραίτητο συστατικό για τη λειτουργία των νεύρων και την παραγωγή ενέργειας) και σιδήρου (απαραίτητο για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων).
Δεν προκαλούν αλλεργία
Το χαρούπι χρησιμοποιείται και σαν υποκατάστατο σοκολάτας επειδή δεν περιέχει αλλεργιογόνα. Είναι φυσικά γλυκό και μια ασφαλέστερη επιλογή για όσους έχουν περιορισμούς στη διατροφή τους.
Ενισχύουν τον μεταβολισμό
Η περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε και Β είναι υψηλή και βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και του μεταβολισμού.