Αυτό το τυρί βελτιώνει τη μνήμη και προστατεύει από την άνοια - Τα κρίσιμα συστατικά
Η έρευνα για το καμαμπέρ δεν ήταν τυχαία, καθώς παλιότερες έρευνες είχαν δείξει ότι η κατανάλωση αυτού του τυριού παράγει μια ουσία που φαίνεται να επιβραδύνει την έκπτωση των νοητικών λειτουργιών.
Μπορεί ένα τυρί να είναι το «κλειδί» για καλύτερη μνήμη; Είναι πιθανό, αν ισχύουν και στους ανθρώπους τα ευρήματα Ιαπώνων επιστημόνων που βασίστηκαν σε πειράματα με ποντίκια.
Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Neuroscience Research, οι ερευνητές διερεύνησαν πώς το καμαμπέρ, το διάσημο γαλλικό τυρί, και τα λιπαρά του επηρεάζουν τη μνήμη των τρωκτικών.
Η επιλογή του συγκεκριμένου τυριού δεν ήταν τυχαία. Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι οι ηλικιωμένοι που καταναλώνουν συστηματικά καμαμπέρ (camembert) εμφανίζουν αυξημένα επίπεδα μιας ουσίας που φαίνεται να επιβραδύνει την έκπτωση των νοητικών λειτουργιών.
Το καμαμπέρ παράγεται από γάλα που ζυμώνεται με μύκητες λευκής μούχλας (Penicillium camemberti), όπως αναφέρουν οι ερευνητές. Η διαδικασία της ζύμωσης δημιουργεί νέα μόρια που δεν υπάρχουν στο γάλα, από το οποίο προέρχεται το τυρί.
Συνεπώς, το ζυμωμένο τυρί εκτιμάται ότι περιέχει δραστικές ουσίες που ενισχύουν τις νοητικές λειτουργίες. Ωστόσο, οι συγκεκριμένες ουσίες που ευθύνονται για αυτό το όφελος δεν είχαν μέχρι τώρα ταυτοποιηθεί.
Η ανακάλυψή τους είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς η άνοια συχνά ξεκινά με την ήπια νοητική διαταραχή (MCI), μια κατάσταση που μπορεί να αντιμετωπιστεί. Η συστηματική πρόσληψη των κατάλληλων συστατικών από τρόφιμα μπορεί να βοηθήσει, ενώ παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα πιθανώς δρουν προστατευτικά.
Τι δείχνει η νέα έρευνα
Λόγω των παραπάνω χαρακτηριστικών, μια ομάδα επιστημόνων αποφάσισε να εξετάσουν εάν το καμαμπέρ μπορεί να επηρεάσει τις νοητικές λειτουργίες και ποια είναι τα ωφέλιμα συστατικά του.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε αρσενικά ποντίκια, τα οποία χώρισαν σε δύο ομάδες και άρχισαν να τους παρέχουν μία διατροφή πλούσια σε λιπαρά. Η συνεχής κατανάλωση αυτού του είδους της διατροφής, οδηγεί σε έκπτωση των νοητικών λειτουργιών.
Στα μισά ποντίκια, όμως, οι ερευνητές έδιναν επίσης το τυρί. Ύστερα από μερικές μέρες εξέτασαν πόσο εύκολο ήταν στα τρωκτικά να εντοπίζουν και να θυμούνται αντικείμενα και τον χώρο όπου βρίσκονται.
Όπως διαπίστωσαν, η χορήγηση του καμαμπέρ είχε ως αποτέλεσμα βελτίωση των νοητικών λειτουργιών τους, παρά την πλούσια σε λιπαρά διατροφή.
Η δοκιμή μεμονωμένων συστατικών
Μετά την πρώτη φάση, οι επιστήμονες εξέτασαν τις επιδράσεις ορισμένων ουσιών (λέγονται αμίδια) που παράγονται κατά την ζύμωση του καμαμπέρ. Οι ουσίες αυτές ήταν η μυρισταμίδη (myristamide), η ολεαμίδη (oleamide) και το στεαραμίδιο (stearamide).
Η συμπεριφορά των ποντικιών έδειξε ότι η μυρισταμίδη βελτίωνε τις νοητικές λειτουργίες τους. Περαιτέρω αναλύσεις έδειξαν πως το επιτυγχάνει αυτό, διεγείροντας τα επίπεδα μιας βασικής πρωτεΐνης (λέγεται BDNF) που παράγεται από τον εγκέφαλο.
Η πρωτεΐνη αυτή εκκρίνεται στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου – μία δομή βασική για τη μάθηση και τη μνήμη. Ασκεί επίσης προστατευτική δράση στα νευρικά κύτταρα. Επομένως το τυρί μπορεί να βελτιώνει τις νοητικές λειτουργίες, μέσω αυτών των επιδράσεων.
Μάλιστα, η δράση του φαίνεται ότι είναι δοσοεξαρτώμενη. Και αυτό, διότι οι υψηλότερες δόσεις μυρισταμίδης, βελτίωναν περισσότερο τις νοητικές λειτουργίες των ποντικιών.
Προστατευτική δράση έναντι της πλούσιας σε λιπαρά διατροφή απεδείχθη ότι ασκεί και η ολεαμίδη.
Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι το τυρί μπορεί να μειώσει τα προβλήματα μνήμης που επιφέρει η κακή διατροφή. Μπορεί επίσης να προάγει την υγεία του εγκεφάλου, με το όφελος να αποδίδεται για πρώτη φορά σε συγκεκριμένα συστατικά του. Αρκεί, βέβαια, να ισχύουν τα ευρήματα αυτά και στους ανθρώπους.