Το τυρί που τρώνε οι ορειβάτες Σέρπα και οι αθλητές αντοχής - Γιατί «θωρακίζει» την καρδιά
Φτιάχνεται στα Ιμαλάια, διατηρείται μέχρι και δύο δεκαετίες και είναι το πιο θρεπτικό τυρί στον κόσμο. Το όνομα αυτού… τσούρπι.
Οι Σέρπα, η πιο σκληροτράχηλη εθνότητα του κόσμου, ζουν εδώ και αιώνες στους πρόποδες των Ιμαλαΐων και σε υψόμετρα άνω των 3 και 4 χιλιάδων μέτρων. Σε αυτές τις συνθήκες, η πρόσληψη οξυγόνου είναι δυσκολότερη σε σχέση με το επίπεδο της θάλασσας και οι Σέρπα όχι μόνο επιβιώνουν αλλά ευημερούν. Απόδειξη της προσαρμογής τους σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες είναι ότι συμμετέχουν στις ορειβατικές αποστολές κουβαλώντας τεράστια φορτία.
Ποιο είναι το μυστικό τους; Λέγεται τσούρπι και είναι το πιο σκληρό τυρί στον κόσμο.
Ποιο είναι το διατροφικό περιεχόμενο του τσούρπι
Το συγκεκριμένο τυρί φτιάχνεται από γάλα γιακ, αγελαδινό γάλα ή κάποιο συνδυασμό των δύο, αναλόγως την περιοχή που παράγεται και το είδος της κτηνοτροφίας. Είναι εξαιρετικά πλούσιο σε πρωτεΐνη (60-70%) και το προφίλ των αμινοξέων του το καθιστούν μία από τις πιο θρεπτικές τροφές σε ολόκληρο τον κόσμο.
Το περιεχόμενο του τσούρπι σε λιπαρά κυμαίνεται μεταξύ 5-15% και μαζί με τους υδατάνθρακες συγκροτεί μια ιδανική πηγή ενέργειας. Παράλληλα, περιέχει μεγάλες ποσότητες ασβεστίου για γερά δόντια και οστά, καθώς και φώσφορο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο, που είναι απαραίτητα για τον μεταβολισμό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το τσούρπι είναι από τα τυριά εκείνα που έχουν σχετικά υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου και του καρδιαγγειακού συστήματος.
Πώς παράγεται το τσούρπι
Η διαδικασία παραγωγής του τσούρπι είναι που το κάνει τόσο ξεχωριστό. Το γάλα βράζει και στερεοποιείται με φυσικούς παράγοντες, όπως το ξινόγαλα και ο χυμός λάιμ. Το τυρόπηγμα που προκύπτει διαχωρίζεται από τον ορό του γάλακτος και πιέζεται προκειμένου να αποβάλλει όλη την υγρασία.
Σε αυτό το στάδιο, το τσούρπι θεωρείται μαλακό και μπορεί να καταναλωθεί όπως περίπου το κότατζ ή η φέτα και να συνδυαστεί με άλλα προϊόντα. Στα Ιμαλάια, ωστόσο, και ειδικά στις απομονωμένες κοινότητες, το τσούρπι ξεραίνεται με κάπνισμα σε φωτιά ή στον ήλιο, ανάλογα με την εποχή. Η διαδικασία της ξήρανσης μπορεί να πάρει εβδομάδες ή μήνες, προκειμένου να προκύψει ένα τυρί που μπορεί να αντέξει μέχρι και δύο δεκαετίες.
Στο Νεπάλ και το Θιβέτ, το τσούρπι τρώγεται μαζί με τσάι βουτύρου και άλλα παραδοσιακά πιάτα. Eίναι δε τόσο σκληρό και θρεπτικό που πολλοί το δίνουν στα σκυλιά τους σαν σνακ.