To μπαχαρικό που «φρενάρει» το φούσκωμα και καταπολεμά τις φλεγμονές
Πέρα από τα υγιεινά υλικά στο φαγητό μας, εξίσου σημαντικές είναι και ο ιδιότητες που μπορεί να προσφέρει μια τροφή. Τα μπαχαρικά έχουν συνήθως τέτοιες ιδιότητες.
Όπως συμβαίνει με πολλές τροφές, έτσι και με το κύμινο τα οφέλη του στην καλή υγεία και λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού υπερτερούν της νοστιμιάς που προσφέρει ακόμα και σε νερόβραστα λαχανικά.
Το κύμινο είναι η κοινή ονομασία του φυτού Κούμινον το κύμινον ή Κύμινον το ήμερον (Cuminum cyminum). Είναι επίσης γνωστό και ως λευκό κύμινο, αρτυσία ή αρτυσιά, καμούν, και τζίρα ή τζήρα (jeera ή zeera).
Οι σπόροι του κύμινου έχουν 8 κορυφογραμμές με κανάλια λαδιού, έχουν επίμηκες σχήμα, ραβδώσεις κατά μήκος και κίτρινο-καφέ χρώμα. Προέρχεται από την ανατολική Μεσόγειο έως την Ινδία, ενώ πλέον καλλιεργείται και στην Κίνα και το Μεξικό.
Έχει ζεστή, ελαφρώς πικάντικη γεύση με γήινες, πιπεράτες νότες. Η πικάντικη μυρωδιά του είναι έντονη και χαρακτηριστική.
Ποιες είναι οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του;
Φλαβονοειδείς φυτοχημικές ενώσεις: Το κύμινο είναι πλούσιο σε διάφορες φυτοχημικές ενώσεις, ιδιαίτερα φλαβονοειδείς, οι οποίες δρουν ως ισχυρά αντιοξειδωτικά. Αυτά τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν κυτταρική βλάβη και να οδηγήσουν σε φλεγμονώδεις καταστάσεις.
Περιορισμός φλεγμονής: Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες αυτών των ενώσεων μπορούν να περιορίσουν τις φλεγμονώδεις αντιδράσεις στο σώμα. Αυτό είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για άτομα με χρόνια φλεγμονώδη νοσήματα, όπως η αρθρίτιδα και άλλες φλεγμονώδεις ασθένειες.
Υποστήριξη ανοσοποιητικού: Οι φλαβονοειδείς ενώσεις στο κύμινο μπορούν επίσης να ενισχύσουν την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού, συμβάλλοντας στην καταπολέμηση των μολύνσεων και την προαγωγή της υγείας.
Πώς μειώνει το πρήξιμο
Το κύμινο μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της πέψης και στη μείωση της φλεγμονής στο πεπτικό σύστημα, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από φλεγμονώδεις ασθένειες του εντέρου.
Επίσης, περιέχει ενώσεις που βελτιώνουν την παραγωγή ενζύμων και χολικών αλάτων, υποστηρίζοντας έτσι την πέψη των τροφών. Τέλος, βελτιώνει την κινητικότητα του εντέρου, μειώνοντας τη δυσκοιλιότητα και το φούσκωμα.