Το γευστικότατο ψάρι-θάνατος που είναι 1,200 φορές πιο τοξικό από το κυάνιο - Πόσο κοστίζει το κιλό
Το ωμό ψάρι στην Ιαπωνία είναι τέχνη, αλλά στην περίπτωση αυτού του ψαριού, μόνο πιστοποιημένοι σεφ μπορούν να το μαγειρέψουν.
Η ιαπωνική κουζίνα περιλαμβάνει διάφορα περίεργα εδέσματα, αλλά κανένα δεν είναι σαν το σασίμι από φούγκου. Το φούγκου, αλλιώς γνωστό ως φουσκωτό ψάρι ή ψάρι-φούσκα, είναι ένα από τα πιο δηλητηριώδη ψάρια και πρέπει να υφίσταται σωστή επεξεργασία κατά την παρασκευή φαγητού, καθώς περιέχει τετροδοτοξίνη, μια ουσία που μπορεί να σκοτώσει σε δευτερόλεπτα.
Πώς αφαιρείται το δηλητήριο
Επειδή, μάλιστα, δεν υπάρχει αντίδοτο στην τετροδοτοξίνη, μόνο ειδικά εκπαιδευμένοι και αδειοδοτημένοι σεφ (στην Ιαπωνία) μπορούν να ετοιμάσουν γεύματα από φούγκου. Η προετοιμασία περιλαμβάνει την προσεκτική αφαίρεση των δηλητηριωδών οργάνων (δέρμα, ωοθήκες και ήπαρ) ώστε να καταστεί ασφαλές.
Η θρεπτική του αξία
Παράλληλα, τα διατροφικά οφέλη του φούγκου είναι πολλά. Το φούγκου έχει πολύ λίγες θερμίδες και είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες. Πολλοί αθλητές και καταναλωτές που προσέχουν το σωματικό τους βάρος το επιλέγουν για μια ισορροπημένη διατροφή. Το πρωτεϊνικό περιεχόμενο του φούγκου βοηθά στην ανάπλαση, την αύξηση και τη διατήρηση της μυϊκής μάζας.
Επίσης, το φούγκου είναι πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Αυτά μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων, ενισχύουν τη λειτουργία των νευρικών κυττάρων και την εγκεφαλική δραστηριότητα. Τα λιπαρά οξέα δρουν κατασταλτικά στις φλεγμονώδεις αντιδράσεις και ενισχύουν τη συνολική υγεία του οργανισμού.
Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι το φούγκου περιέχει βιταμίνη D, η οποία ενισχύει την υγεία των οστών και του ανοσοποιητικού συστήματος, βιταμίνη Β12, που υποστηρίζει την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, και σελήνιο, το οποίο λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό. Επιπλέον, περιέχει μαγνήσιο και νάτριο, που βελτιώνουν την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος και συμμετέχουν σε διάφορες βιοχημικές αντιδράσεις στα κύτταρα.
Η τιμή του φούγκου
Το φούγκου είναι σίγουρα ένα πολυτελές έδεσμα, αλλά η τιμή του έχει μεγάλο εύρος. Μπορείτε να το βρείτε είτε φτηνά είτε ακριβά. Ένα κιλό κοστίζει από 7 έως 29 ευρώ, ενώ ένα πιάτο σασίμι με φούγκου μπορεί να ξεκινά από τα 70 ευρώ και να φτάνει τα 300 ευρώ.