Το φουλ-σε-πρωτεΐνη αρχαίο δημητριακό που λέει «όχι» στην κοιλιοκάκη
Μερικά γραμμάρια την ημέρα από αυτό το χωρίς γλουτένη δημητριακό αρκούν για αντιοξειδωτικά, πρωτεΐνη, φυτικές ίνες.
Η κοιλιοκάκη είναι μια δυσάρεστη πάθηση. Το ανοσοποιητικό σύστημα αυτών που υποφέρουν από την ασθένεια επιτίθεται στο λεπτό έντερο όταν καταναλώνουν τρόφιμα με γλουτένη. Αυτό οδηγεί σε φλεγμονή, που εκδηλώνεται με πόνο, διάρροια, κόπωση και απώλεια βάρους.
Εκτός από την κοιλιοκάκη, υπάρχει και η ευαισθησία στη γλουτένη. Είναι μια παρόμοια πάθηση, χωρίς όμως την αυτοάνοση αντίδραση του οργανισμού. Προκαλείται από τη γλουτένη και εκδηλώνεται με φούσκωμα, στομαχόπονο, κόπωση και πονοκεφάλους.
Τι μπορούμε να κάνουμε αν έχουμε ευαισθησία στη γλουτένη; Φυσικά, πρέπει να κόψουμε τα συνηθισμένα δημητριακά, δηλαδή το σιτάρι, τη σίκαλη και το κριθάρι. Αυτό δεν αφήνει και πολλές επιλογές. Εδώ είναι που μπαίνει στην κουβέντα το σόργο.
Το αρχαίο δημητριακό
Το σόργο είναι ένα αρχαίο δημητριακό που έχει την ίδια θρεπτική αξία με το σιτάρι, αλλά δεν περιέχει γλουτένη. Ανήκει στην ομάδα των δημητριακών και αποτελείται κυρίως από άμυλο (55-70%), λίγες φυτικές πρωτεΐνες (7-15%) και ελάχιστα λιπίδια. Η φυσική δομή του μοιάζει με τους υπόλοιπους καρπούς δημητριακών, γι' αυτό και περιέχει επίσης άφθονες φυτικές ίνες!
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα 100 γραμμάρια μαγειρεμένου σόργου περιέχουν 340 θερμίδες, 11 γραμμάρια πρωτεΐνης, 3 γραμμάρια λίπους και 7 γραμμάρια φυτικών ινών.
Φουλ σε πρωτεΐνη
Ωστόσο, τα θρεπτικά του πλεονεκτήματα δεν σταματούν εδώ. Το σόργο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, αντίστοιχη της κινόα, και έτσι είναι κατάλληλο για όσους κάνουν πρωτεϊνική διατροφή για να χάσουν κιλά.
Το σόργο διαθέτει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση λόγω των φυτοχρωστικών που περιέχει, ιδιαίτερα στις κόκκινες και μαύρες ποικιλίες του. Είναι ιδανικό για αθλητές, καθώς περιέχει υψηλές ποσότητες λυσίνης και προλίνης, αμινοξέων που συμβάλλουν στην ανάρρωση των μυών μετά την άσκηση. Δεν είναι τυχαίο που πάνω από 500 εκατομμύρια άνθρωποι σε 30 χώρες βασίζουν τη διατροφή τους σε αυτό το δημητριακό.
Το σόργο αποτελεί πλούσια πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β (κυρίως θειαμίνης και νιασίνης), β-καροτενίου, χαλκού, μαγνησίου, φωσφόρου, καλίου και σιδήρου). Χάρη στην ανθεκτικότητά του στην ξηρασία, καλλιεργείται κυρίως σε περιοχές της Αφρικής και της Ασίας, ειδικά ως ζωοτροφή. Ωστόσο, οι θρεπτικές του ιδιότητες το καθιστούν ένα superfood που μπορεί να ενταχθεί στη διατροφή μας με διάφορους τρόπους. Ας δούμε μερικούς από αυτούς:
- Σαλάτα με σόργο
- Ψωμί, ζυμαρικά και μπισκότα από αλεύρι σόργου
- Κρέας ή ψάρι με συνοδευτικό σόργο
- Γλυκά με σιρόπι σόργου
- Πόριτζ με γάλα, νιφάδες σόργου, φρούτα και μέλι
- Σούπες ή ριζότο