Πρεβιοτικά: Oι σύμμαχοι της υγείας μας - Σε ποιες τροφές μπορούμε να τα εντοπίσουμε
Είναι η τροφή των «καλών» βακτηρίων του εντέρου μας. Τα χρειαζόμαστε για υγεία από ατσάλι.
Πολλές έρευνες έχουν αναδείξει τη σημασία των προβιοτικών στη διατήρηση της υγείας του εντέρου, αλλά παράλληλα μας έκαναν να εκτιμήσουμε και τον ρόλο των πρεβιοτικών. Αν και οι δύο όροι μοιάζουν, διαφέρουν ουσιαστικά, όπως εξηγούν οι ειδικοί.
Προβιοτικά και Πρεβιοτικά: Ποια η διαφορά;
Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί, ωφέλιμα βακτήρια που διατηρούν την εντερική χλωρίδα υγιή. Από την άλλη, τα πρεβιοτικά είναι μη αφομοιώσιμοι υδατάνθρακες που λειτουργούν ως τροφή για τα προβιοτικά, υποστηρίζοντας την ανάπτυξή τους.
Παράγοντες όπως η κατανάλωση αντιβιοτικών ή αλκοόλ μπορούν να καταστρέψουν τα ωφέλιμα βακτήρια, αφήνοντας το έντερο εκτεθειμένο. Η αναπλήρωση μπορεί να γίνει μέσω συμπληρωμάτων διατροφής ή τροφών πλούσιων σε προβιοτικά, όπως το γιαούρτι, το κεφίρ και το λάχανο τουρσί. Ωστόσο, για να επιβιώσουν τα «καλά» βακτήρια, χρειάζονται πρεβιοτικά για τροφή.
Πέντε κορυφαίες τροφές πρεβιοτικών
Σε μια μεγάλη μελέτη, ερευνητές ανέλυσαν 8.690 είδη τροφίμων, καταλήγοντας στα πέντε με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση πρεβιοτικών (79-243 mg ανά γραμμάριο). Οι τροφές αυτές είναι:
- Πικραλίδα
- Αγκινάρα Ιερουσαλήμ
- Σκόρδο
- Πράσο
- Κρεμμύδι
Ένα ενδιαφέρον εύρημα της μελέτης ήταν ότι μικρές ποσότητες αυτών των τροφίμων επαρκούν για την κάλυψη των ημερήσιων αναγκών σε πρεβιοτικά. Για παράδειγμα, μισό μέτριο κρεμμύδι παρέχει 5 γραμμάρια πρεβιοτικών.
Η προσθήκη αυτών των τροφών στη διατροφή μπορεί να ενισχύσει την υγεία του εντέρου και να υποστηρίξει το μικροβίωμα, που παίζει καθοριστικό ρόλο στη συνολική ευεξία.
Διαβάστε περισσότερα για τις ευεργετικές επιδράσεις των πρεβιοτικών στην υγεία.