Αυτό είναι το πιο μολυσμένο σημείο της κουζίνας… και δεν είναι η χειρολαβή του ψυγείου
Σύμφωνα με μελέτη, τα δοχεία με τα μπαχαρικά είναι τα πιο μολυσμένα αντικείμενα και 20% πιο μολυσμένα από τα δοχεία σαπουνιού.
Τα μικρόβια υπάρχουν σε πολλά σημεία της κουζίνας, αλλά η εξουδετέρωσή τους είναι σχετικά απλή υπόθεση, αν εφαρμόσουμε στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής:
- Καλό και τακτικό πλύσιμο των χεριών, για να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης των βακτηρίων από τα τρόφιμα στα χέρια και από εκεί σε άλλα τρόφιμα.
- Καθαρισμός των επιφανειών που έρχονται σε επαφή με πολλά άτομα, όπως είναι τα χερούλια και οι διακόπτες.
- Επαφή με χερούλια και διακόπτες με τον αγκώνα και όχι τις παλάμες.
- Βήξιμο-φτέρνισμα στον αγκώνα και όχι στις παλάμες.
- Πλύσιμο των σκευών.
- Χρήση ποδιάς που πλένεται τακτικά.
- Χρήση προστατευτικών γαντιών όταν διαχειριζόμαστε κρέας.
Υπάρχει, ωστόσο, ένα σημείο στην κουζίνα που είναι ιδιαίτερα μολυσμένο και δεν το φανταζόμαστε καν. Εκεί βρίσκουν καταφύγιο βακτήρια που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές λοιμώξεις, όπως η σαλμονέλα. Το σημείο αυτό είναι τα βαζάκια των μπαχαρικών. Ο λόγος είναι ότι οι περισσότεροι που μαγειρεύουν ακουμπάνε το κρέας και ακριβώς μετά πιάνουν τα βαζάκια με τα μπαχαρικά. Τα βαζάκια πλένονται σπάνια ή καθόλου, με αποτέλεσμα να είναι ένα hot spot για μικρόβια.
Μια έρευνα, μάλιστα, σε 317 ενήλικες, που τους δόθηκε κιμάς γαλοπούλας για να κάνουν μπιφτέκια, έδειξε ότι το 48% των δοχείων μπαχαρικών μολύνθηκαν με μία ουσία που είχε τοποθετηθεί στον κιμά. Τα σημεία αυτά ήταν πιο μολυσμένα ακόμα και από το δοχείο σαπουνιού κατά 20%, και πολύ πιο μολυσμένα από τις λαβές του ψυγείου, τα καπάκια των κάδων απορριμμάτων και τις επιφάνειες κοπής του κρέατος.
Λόγω της παρουσίας της σαλμονέλας στα πουλερικά, απαιτείται, εκτός από το πολύ καλό ψήσιμο, και η εφαρμογή όλων των μέτρων προφύλαξης. Ενδεικτικά, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων στις ΗΠΑ καταγράφουν 1,35 εκατ. μολύνσεις κάθε χρόνο. Περισσότερες από 25.000 περιπτώσεις είναι σοβαρές, ενώ σημειώνονται 420 θάνατοι ετησίως.