Το υπέροχο ψάρι που είναι σύμμαχός μας κατά της αρτηριακής υπέρτασης
Διατροφικές συστάσεις σε ασθενείς υψηλές τιμές χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων, αρτηριακής πίεσης και άλλων... δαιμονίων.
Στην κατηγορία «ό,τι κολυμπάει» περιλαμβάνονται ψάρια πλούσια σε Ω-3 λιπαρά οξέα, όπως οι σαρδέλες, ο τόνος, το σκουμπρί και ο σολομός. Τα Ω-3 είναι γνωστά για τα οφέλη τους στην υγεία, ενώ τα διατροφικά συμπληρώματα μπορούν επίσης να προσφέρουν αξιόλογα αποτελέσματα.
Μελέτες δείχνουν ότι η καθημερινή πρόσληψη μόλις 3 γραμμαρίων Ω-3 λιπαρών, που αντιστοιχεί σε 110-114 γραμμάρια σολομού, είναι αρκετή για να μειώσει την αρτηριακή πίεση. Ένα τυπικό συμπλήρωμα ιχθυελαίου παρέχει περίπου 300 mg Ω-3 ανά χάπι. Επιπλέον, τα Ω-3 έχουν συνδεθεί με βελτιωμένες γνωστικές λειτουργίες.
Αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης
Μια ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Heart Association ανέλυσε δεδομένα από 71 κλινικές δοκιμές σχετικά με τη σύνδεση των Ω-3 λιπαρών οξέων DHA και EPA με την αρτηριακή πίεση. Οι δοκιμές, που διεξήχθησαν παγκοσμίως από το 1987 έως το 2020, περιλάμβαναν 5.000 συμμετέχοντες ηλικίας 22-86 ετών. Οι συμμετέχοντες κατανάλωσαν την προτεινόμενη ποσότητα Ω-3 μέσω διατροφής ή συμπληρωμάτων για 10 εβδομάδες.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η κατανάλωση 2-3 γραμμαρίων DHA και EPA καθημερινά οδήγησε σε μείωση της αρτηριακής πίεσης, ιδιαίτερα σε άτομα με υπέρταση ή υψηλά λιπίδια αίματος. Συγκεκριμένα, με ημερήσια πρόσληψη 3 γραμμαρίων Ω-3, η αρτηριακή πίεση μειώθηκε κατά 4,5 mmHg σε άτομα με υπέρταση, ενώ σε όσους είχαν φυσιολογική πίεση η μείωση ήταν περίπου 2,0 mmHg.
Διαβάστε περισσότερα για το ψάρι-σύμμαχο κατά της αρτηριακής πίεσης!