Μεγάλη προσοχή: Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να αποφεύγετε αν υποφέρετε από αϋπνίες
Στριφογυρίζετε στο κρεβάτι; Έχει πάει τρεις η ώρα και ακόμα να σας πάρει ο ύπνος; Ξυπνάτε σαν «ζωντανός νεκρός»; Έχετε αναρωτηθεί μήπως φταίει κάτι που φάγατε;
Η αϋπνία είναι «ύπουλη» ασθένεια. Είναι μια συχνή διαταραχή, η οποία μπορεί να επηρεάσει τις καθημερινές σας δραστηριότητες και να σας κάνει να αισθάνεστε κουρασμένοι ή νυσταγμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τα συμπτώματα της αϋπνίας συνήθως είναι δυσκολία να αποκοιμηθείτε και συχνές αφυπνίσεις.
Παράλληλα, μειώνεται ο χρόνος που κοιμάστε βαθιά, με αποτέλεσμα να νιώθετε ότι δεν ξεκουράζεστε. Δεν είναι τυχαίο που η χρόνια έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική υγεία και συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων παθήσεων, όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης τύπου 2.
Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε, με απλές διατροφικές αλλαγές, να βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου σας. Το μόνο που χρειάζεται είναι να αποφύγετε συγκεκριμένες τροφές που διεγείρουν τον οργανισμό και επηρεάζουν τον ύπνο.
Σοκολάτα - αναψυκτικά
Η καφεΐνη είναι το πιο διαδεδομένο ψυχοδιεγερτικό και δεν βρίσκεται μόνο στον καφέ. Αν καταναλώνετε σοκολάτα ή αναψυκτικά πριν από τον ύπνο, τότε διατρέχετε τον κίνδυνο να μειωθεί η συνολική διάρκεια του ύπνου, η ώρα που κοιμάστε και η ποιότητα του ύπνου.
Γλυκά
Τα γλυκά, τα κεράσματα και τα επιδόρπια έχουν υψηλά επίπεδα σακχάρων και κορεσμένων λιπαρών. Διάφορες μελέτες συνδέουν την υψηλή πρόσληψη σακχάρων και λιπαρών με πιο «ελαφρύ» και λιγότερο αναζωογονητικό ύπνο, μικρότερη διάρκεια ύπνου και περισσότερες αφυπνίσεις.
Παλαιωμένα τρόφιμα
Τα παλαιωμένα τρόφιμα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, ένα συστατικό που αυξάνει την πίεση του αίματος. Δεν είναι τυχαίο που οι δίαιτες για τη διαχείριση της υπέρτασης συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο αϋπνίας. Παράλληλα, τα παλαιωμένα τρόφιμα περιέχουν αμινοξέα που αυξάνουν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου και επηρεάζουν τις ορμόνες του ύπνου.
Μαύρο τσάι
Ένα φλιτζάνι μαύρο τσάι περιέχει τα ⅔ της ποσότητας καφεΐνης που περιέχει ο καφές (47 mg) και είναι ισχυρό διεγερτικό του νευρικού συστήματος. Το μαύρο τσάι είναι ιδανικό για το πρωινό σας, αλλά πρέπει να το αποφεύγετε τουλάχιστον 2-3 ώρες πριν από τον ύπνο.
Αλκοόλ
Είναι αλήθεια ότι κάποιοι πίνουν για να κοιμηθούν. Ωστόσο, διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι το αλκοόλ επηρεάζει τον κιρκάδιο ρυθμό και μειώνει τη διάρκεια του ύπνου. Επίσης, προκαλεί επεισόδια υπνικής άπνοιας, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο κορεσμός του αίματος σε οξυγόνο και να αυξάνεται το ροχαλητό.
Πικάντικα φαγητά
Τα πικάντικα φαγητά είναι ό,τι χειρότερο μπορείτε να φάτε πριν πέσετε για ύπνο. Εκτός από την ενεργοποίηση του οργανισμού για την πέψη, τα καρυκεύματα μπορεί να προκαλέσουν καούρα και να οδηγήσουν σε ξινίλες και δυσπεψία. Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που καταναλώνουν «καυτερά» φαγητά αναφέρουν περισσότερα προβλήματα ύπνου σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό.
Κορεσμένα λιπαρά
Η υψηλή κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών κατά τη διάρκεια της ημέρας προκαλεί επιδείνωση της ποιότητας του ύπνου γιατί ενεργοποιείται ο μεταβολισμός.
Μπισκότα και κέικ
Τρόφιμα όπως τα μπισκότα και το κέικ είναι ιδιαίτερα πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη και μπορούν να επηρεάσουν τον ύπνο σας. Τα κορεσμένα λιπαρά μπορεί να προκαλέσουν παλινδρόμηση (τα οξέα του στομάχου ερεθίζουν τον οισοφάγο). Η ζάχαρη μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και να προκαλέσει παραγωγή ινσουλίνης που θα διαταράξει τον ύπνο.
Λευκό ψωμί
Το λευκό ψωμί είναι μια υπερεπεξεργασμένη τροφή και έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Αυτό μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Μια μελέτη, μάλιστα, συνδέει αυτά τα τρόφιμα με επεισόδια αϋπνίας.
Ενεργειακά ποτά
Είναι ο απόλυτος συνδυασμός για να «ξυπνήσει» ο οργανισμός σας και ο χειρότερος «εχθρός» του ύπνου σας. Τα ενεργειακά ποτά συνδυάζουν υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη με μεγάλες ποσότητες ζάχαρης. Αποφύγετέ τα πάση θυσία, αν έχετε αϋπνίες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παθολογικές διαταραχές του ύπνου συνήθως συνδέονται με ψυχιατρικά προβλήματα (π.χ. αγχώδης διαταραχή) και, για να τις αντιμετωπίσετε, χρειάζεστε οπωσδήποτε ιατρική βοήθεια. Κάντε τις αλλαγές στη διατροφή σας και, αν δεν δείτε αποτέλεσμα, μιλήστε με τον γιατρό σας.