Η υπερπολύτιμη βιταμίνη D: Γιατί τη χρειαζόμαστε και σε ποιες τροφές τη βρίσκουμε
Οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι με το ηλιακό φως μπορούμε να παράγουμε τη βιταμίνη D (D3), γι’ αυτό είναι γνωστή ως η «βιταμίνη του ήλιου».
Παρά το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι αγαπούν τον ήλιο, υπάρχουν και εκείνοι που είτε δεν απολαμβάνουν την έκθεση σε αυτόν είτε ζουν σε περιοχές με περιορισμένη ηλιοφάνεια. Αυτές οι ομάδες συχνά καταφεύγουν στη λήψη συμπληρωμάτων.
Η βιταμίνη D (D3) είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που λαμβάνεται μέσω της διατροφής ή συντίθεται στο δέρμα μας όταν εκτίθεται στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου. Είναι γνωστή για τον καθοριστικό της ρόλο στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς και στη φυσιολογική ανάπτυξη και λειτουργία των οστών. Δείτε παρακάτω πληροφορίες για τα όρια έλλειψης και ανεπάρκειας, τα οφέλη της στον οργανισμό και τους κινδύνους της υπερδοσολογίας.
Το σώμα μας παράγει τη βιταμίνη D3 (χοληκαλσιφερόλη). Σε μορφή συμπληρωμάτων, υπάρχουν οι επιλογές D3 και D2. Η D2 (εργοκαλσιφερόλη) διαφέρει ελαφρώς από τη D3, αλλά έχει παρόμοια δράση στον οργανισμό, με τη D3 να θεωρείται ελαφρώς πιο ισχυρή.
Η κύρια διαφορά μεταξύ τους βρίσκεται στη διαδικασία παραγωγής. Η D3 προέρχεται από ζωικές πηγές, αλλά μπορεί να παραχθεί και από λειχήνες, ενώ η D2 προέρχεται από φυτικές πηγές. Για όσους ακολουθούν vegan ή χορτοφαγική διατροφή, είναι σημαντικό να ελέγχουν προσεκτικά τις ετικέτες των προϊόντων.
Αν και η βιταμίνη D είναι λιποδιαλυτή, γεγονός που σημαίνει ότι απορροφάται καλύτερα μαζί με λιπαρές τροφές, η κατανάλωση λιπαρών τροφών δεν είναι απαραίτητη για την πρόσληψή της. Τρόφιμα όπως το εμπλουτισμένο γάλα σόγιας, αμυγδάλου ή βρώμης είναι καλές πηγές, καθώς λίγα φυσικά τρόφιμα περιέχουν βιταμίνη D.
Διαβάστε περισσότερα για τη βιταμίνη D και τις τροφές που την περιέχουν.