Αντιοξειδωτικά στα πιάτα μας - Ποια είναι τα πιο ισχυρά και σε ποια τρόφιμα θα τα βρούμε
Οι αντιοξεδωτικές ουσίες που περιέχουν πολλές από τις τροφές, αποτελούν τα θέμελια πάνω στα οποία χτίζεται η καλή υγεία του οργανισμού μας.
Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που εμποδίζουν την οξείδωση, προστατεύοντας το σώμα από βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες, οι οποίες, όταν βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, συνδέονται με ασθένειες όπως ο διαβήτης, οι καρδιοπάθειες και ο καρκίνος. Παρόλο που ο οργανισμός διαθέτει φυσικούς μηχανισμούς για την αντιμετώπισή τους, η πρόσληψη αντιοξειδωτικών από τη διατροφή είναι εξίσου σημαντική.
Οι κύριες πηγές αντιοξειδωτικών είναι τα φρούτα και τα λαχανικά. Βιταμίνες όπως η Α, η Ε και η C είναι από τα πιο αποτελεσματικά αντιοξειδωτικά. Επιπλέον, τα αντιοξειδωτικά παίζουν σημαντικό ρόλο στη βιομηχανία τροφίμων, παρατείνοντας τη διάρκεια ζωής των προϊόντων.
Τα αντιοξειδωτικά διακρίνονται σε υδατοδιαλυτά, που δρουν στο υγρό περιβάλλον εντός και εκτός των κυττάρων, και λιποδιαλυτά, που δρουν κυρίως στις κυτταρικές μεμβράνες. Αρκετές ουσίες με αντιοξειδωτική δράση συνδυάζουν και άλλες ωφέλιμες ιδιότητες. Για παράδειγμα, τα κουρκουμινοειδή στον κουρκουμά και στο παρθένο ελαιόλαδο διαθέτουν ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Διαβάστε περισσότερα για τα αντιοξειδωτικά και δείτε ποια είναι τα πιο ισχυρά!