Γιατί δεν πρέπει να βάζετε στα πιάτα σας υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα: Ποια είναι τα πλέον επικίνδυνα
Ποιος δεν έχει πέσει έστω και μια φορά στον πειρασμό να αγοράσει και να μαγειρέψει κατεψυγμένα φασολάκια ή κεφτεδάκια αντί για φρέσκα;
Αρχικά, ας δούμε τα βασικά: Τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα (και ποτά) είναι εκείνα που διατηρούν την αρχική ή πιο φυσική τους μορφή, χωρίς καθόλου ή με ελάχιστη επεξεργασία. Έτσι, διατηρούν όλα τα φυσικά θρεπτικά συστατικά τους, όπως φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, υγιή λίπη, βιταμίνες και μέταλλα.
Παραδείγματα μη επεξεργασμένων τροφίμων είναι τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, το νωπό κρέας και ψάρι, τα ακατέργαστα δημητριακά, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί.
Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία διευκολύνουν τις παρασκευές μας. Συνήθως, όταν αναφερόμαστε σε αυτά, εννοούμε τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, όμως υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο.
Τα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι εκείνα που έχουν υποστεί αλλαγές στη φυσική τους κατάσταση, όπως ζέσταμα, πάγωμα, κοπή ή στύψιμο. Το γεγονός ότι ένα τρόφιμο είναι επεξεργασμένο δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι ανθυγιεινό.
Με βάση αυτά τα κριτήρια, πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα αποτελούν υγιεινές επιλογές, όπως κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά, κομμένα φρούτα, φρέσκοι χυμοί, καστανό ρύζι, βούτυρο ξηρών καρπών, τόφου, ψωμί ολικής αλέσεως, ελαιόλαδο, γιαούρτι και αποξηραμένα φρούτα.
Διαβάστε περισσότερα για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα!