Ο αηδιαστικός λόγος που δεν πρέπει να κοιμάστε ακουμπώντας το κεφάλι στο παράθυρο του αεροπλάνου
Ποιες είναι οι πιο επικίνδυνες επιφάνειες στα αεροπλάνα και τι πρέπει να κάνετε για να μη μολυνθείτε.
Σύμφωνα με έναν αεροσυνοδό στο TikTok, ονόματι Τόμι Τσιμάτο, δεν πρέπει ποτέ να ακουμπάτε στο παράθυρο του αεροπλάνου, πόσο μάλλον να ακουμπάτε το κεφάλι σας για να κοιμηθείτε. Τη συμβουλή αυτή φαίνεται πως υποστηρίζει και ο μικροβιολόγος και συγγραφέας, Τζέισον Τέτρο, που λέει ότι τα παράθυρα των αεροπλάνων είναι γεμάτα μικρόβια και μάλιστα όχι τα αναμενόμενα.
Δεν πρέπει να ακουμπάτε καμία επιφάνεια υψηλής επαφής
Οι επιστήμονες συνιστούν να μην ακουμπάμε οποιαδήποτε επιφάνεια που έρχεται σε επαφή με πολλούς ανθρώπους, όπως τα χερούλια των πορτών, τις βρύσες σε δημόσιες τουαλέτες και άλλα. Και ο Δρ Γουέσλι Λονγκ, διευθυντής στο Ιατρικό Κέντρο Μεθοδιστών στο Χιούστον, εξηγεί ότι σε γενικές γραμμές «θα βρείτε μικρόβια σε πολλές από αυτές που αποκαλούνται “επιφάνειες υψηλής επαφής”, γιατί κάποιες καθαρίζονται πιο ενδελεχώς από άλλες».
Τα παράθυρα των αεροπλάνων είναι σαν τρυβλία Πέτρι (τα εργαστηριακά πιατάκια που χρησιμοποιούνται για να αναπτύσσονται μικροοργανισμοί). Μπορούν να έχουν τον κοινό σταφυλόκοκκο (Staphylococcus aureus) που έχουμε όλοι στο δέρμα μας, γρίπη Α και άλλα παθογόνα που μπορεί να επιβιώσουν στις επιφάνειες για πολλές ώρες, αναφέρει η Δρ Κάρεν Ντους, καθηγήτρια μικροβιολογίας και ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νεβάδα στο Χέντερσον.
Τι μικρόβια υπάρχουν στο τζάμι του παραθύρου
Το να κοιμάστε ακουμπώντας στο παράθυρο μπορεί να μεταφέρει σταφυλόκοκκο που επιβιώνει για μια εβδομάδα, προειδοποιεί ο Τέτρο. Επειδή το τζάμι δεν είναι πορώδες και δεν απορροφά υγρά, τα μικρόβια μπορεί να μεταφερθούν από την επιφάνειά του στο δέρμα σας και ίσως στη μύτη σας. Επίσης υπάρχουν κάποιοι ιοί, όπως οι νοροϊοί, που μπορεί να προκαλέσουν ασθένεια και να βρεθούν σε τέτοιες επιφάνειες. Γι’ αυτό ο Δρ Λονγκ προτείνει, πριν τις αγγίξουμε, να τις καθαρίζουμε με απολυμαντικό μαντιλάκι.
Γιατί δεν καθαρίζονται τα παράθυρα
Γιατί όμως δεν καθαρίζονται τα παράθυρα των αεροπλάνων πριν τις πτήσεις; Οι αεροπορικές εταιρείες καθαρίζουν με βάση πρωτόκολλα που έχουν συντάξει οι ίδιες και όχι κάποιος οργανισμός. Σύμφωνα με τον Τέτρο, υπάρχουν τρεις τύποι καθαρισμών που μπορούν να πραγματοποιηθούν:
-Μεταξύ πτήσεων: Ένας σύντομος καθαρισμός των μεγάλων επιφανειών και σημείων όπως τα χερούλια των ντουλαπιών των αποσκευών και της πόρτας της τουαλέτας.
-Μεταξύ ημερών πτήσης: Ένας πιο ενδελεχής καθαρισμός που περιλαμβάνει και τη χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας και ηλεκτροστατικών σπρέι για να εξουδετερωθεί η μικροβιακή δράση.
-Βαθύς καθαρισμός: Αυτός ο καθαρισμός γίνεται λιγότερο συχνά, συνήθως κατά τη συντήρηση του αεροπλάνου ή αν έχει γίνει κάποιο περιστατικό με εμετό επιβάτη ή κάποια αιμορραγία κ.λπ.
Τι άλλο πρέπει να αποφεύγετε στα αεροπλάνα
Δυστυχώς, αυτά ήταν τα καλά νέα. Υπάρχουν και άλλες εστίες μικροβίων που δεν καθαρίζονται τακτικά ή προσεκτικά και ενέχουν κινδύνους. Μια έρευνα του Canadian Broadcast Channel (CBC) βρήκε E. coli, σταφυλόκοκκο και μούχλα σε επιφάνειες όπως τα τραπεζάκια και οι πλάτες των καθισμάτων με τα περιοδικά. Προφανώς, πρέπει να τα καθαρίζετε.
Τραπεζάκια
Τα παράθυρα δεν είναι τα μόνα ανθυγιεινά σημεία του αεροπλάνου. Στις επιφάνειες υψηλής επαφής περιλαμβάνονται τα ατομικά τραπεζάκια, τα κουμπιά του ατομικού φωτός και του αέρα. Διάφορες μελέτες έχουν βρει ακόμα και αιμολυτικά βακτήρια και μύκητες, αναφέρει ο Τέτρο. «Δεν είναι μόνο ότι οι επιφάνειες είναι υψηλής επαφής, αλλά και ότι αναπτύσσονται μικρόβια λόγω επιμόλυνσης με τροφές και θρεπτικά συστατικά που αρέσουν στα βακτήρια».
Οι βρύσες της τουαλέτας
Το περιβάλλον της τουαλέτας είναι ιδανικό για την ανάπτυξη μικροοργανισμών και ειδικά E. coli. Τα βακτήρια έχουν εντοπιστεί στα χερούλια και τις βρύσες της τουαλέτας. Καθαρίστε τις προσεκτικά.
Η θήκη με τα περιοδικά
Ένα άλλο σημείο που πρέπει να προσέξετε είναι η πλάτη των καθισμάτων. Επειδή είναι από ύφασμα, μαζεύει μικροοργανισμούς που μόνο με υπεριώδη ακτινοβολία μπορούν να καθαριστούν. Επίσης, τα περιοδικά είναι εστίες μολύνσεων και δεν καθαρίζονται ποτέ, γι' αυτό καλύτερα να τα αποφεύγετε εντελώς