Καφές: Το «φάρμακο» που κρύβεται στο ντουλάπι της κουζίνας μας
Μας κρατά σε εγρήγορση, ανεβάζει την ενέργεια μας, τονώνει. Μπορεί ο «ταπεινός» καφές να είναι ακόμα μια «υπερ-τροφή»;
Ακολουθώντας τα συμπεράσματα πρόσφατων ερευνών, το δημοφιλές ρόφημα φαίνεται ότι μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη ορισμένων τύπων καρκίνου, καρδιοπαθειών, διαβήτη και της νόσου του Πάρκινσον.
Όχι και άσχημα για κάτι που έχουμε σε κάθε ντουλάπι, έτσι;
Μια ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Trends in Cardiovascular Medicine» συνοψίζει στοιχεία που δείχνουν ότι η κατανάλωση δύο έως τριών φλιτζανιών καφέ ημερησίως έχει οφέλη για το μεταβολικό σύνδρομο, συμβάλλοντας στη μείωση του υψηλού σακχάρου στο αίμα, των αυξημένων επιπέδων χοληστερόλης και του περιττού βάρους στην περιοχή της μέσης.
Με αυτόν τον τρόπο, ενισχύονται οι πιθανότητες προστασίας από την ανάπτυξη στεφανιαίας νόσου, αρρυθμιών, καρδιακής ανεπάρκειας και εγκεφαλικών επεισοδίων.
Επιπλέον, ο καφές και τα συστατικά του μπορούν να βοηθήσουν τον οργανισμό να διαχειριστεί καλύτερα την ινσουλίνη, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.
Καφές και διανοητική λειτουργία
Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει την κατανάλωση καφέ με την πρόληψη νευροεκφυλιστικών ασθενειών, όπως η νόσος του Πάρκινσον και του Αλτσχάιμερ, με τους ερευνητές να προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τον ακριβή μηχανισμό αυτής της «ασπίδας» προστασίας. Σε σχετική έρευνα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν δύο ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ καθημερινά είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν εγκεφαλικές εναποθέσεις αμυλοειδούς, που είναι η πρωτεϊνική πλάκα που σχηματίζεται στον εγκέφαλο και σχετίζεται με την εξέλιξη της άνοιας.
Διαβάστε περισσότερα για τα οφέλη του καφέ στην υγεία.