Νέα θεραπεία υπόσχεται αναγέννηση μαλλιών έως και 90%
Ερευνητές ανακάλυψαν ένα microRNA, που μπορεί να αναγεννήσει τα μαλλιά κατά 90%, ανοίγοντας το δρόμο για νέες θεραπείες φαλάκρας.
Η φαλακρότητα επηρεάζει την καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, προκαλώντας σωματικά και ψυχολογικά προβλήματα, λόγω ορμονικών αλλαγών που συνοδεύουν αυτή την κατάσταση. Και ενώ διάφορα σκευάσματα υπόσχονται την επιβράδυνση της απώλειας τριχών, κανένα φάρμακο μέχρι πρότινος δεν μπορούσε να επιφέρει την αναγέννηση των τριχών.
Η επανάσταση στην αντιμετώπιση της φαλακρότητας
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας έχουν ταυτοποιήσει ένα microRNA με τον κωδικό miR-218-5p, το οποίο μπορεί να φέρει επανάσταση στις μεθόδους αναγέννησης των μαλλιών. Αυτό το microRNA παρεμβαίνει στα μοριακά μονοπάτια των κυττάρων των θυλάκων των τριχών και υπόσχεται αναγέννηση έως και 90%. Η ανακάλυψη αυτή βασίζεται στην παρατήρηση ότι τα κύτταρα των θυλάκων στις φαλακρές περιοχές δεν εξαφανίζονται, αλλά συρρικνώνονται.
Η ερευνητική ομάδα των Κε Τσενγκ και Ράνταλ Τέρι από το Κολλέγιο NC State καλλιέργησε κύτταρα δερματικών θηλών σε δύο (2D) και τρεις διαστάσεις (3D) προκειμένου να αναπαράγει καλύτερα το περιβάλλον των θυλάκων. Στη συνέχεια, δοκίμασε τρεις διαφορετικές θεραπείες σε ποντίκια με φαλακρότητα: 2D κύτταρα, 3D κύτταρα και μινοξιδίλη, ένα εμπορικό σκεύασμα για την αντιμετώπιση της φαλάκρας. Στην περίπτωση των 3D κυττάρων, η ανάκτηση τριχών ήταν 90% σε 15 ημέρες.
Ο Τσενγκ αναφέρει ότι «τα 3D κύτταρα έδωσαν τα καλύτερα αποτελέσματα, γιατί η σφαιρική δομή μιμείται καλύτερα το φυσικό μικροπεριβάλλον και η "σκαλωσιά" από κερατίνη που χρησιμοποιείται δρα ως άγκυρα των κυττάρων». Η μελέτη αποκάλυψε επίσης ότι τα 3D κύτταρα παρήγαγαν εξωσώματα (εξωκυτταρικούς σχηματισμούς) που περιείχαν το εν λόγω microRNA. Η παρουσία του τελευταίου ενίσχυσε τα μοριακά μονοπάτια που σχετίζονται με την ανάπτυξη τριχών.
Και φαρμακευτικές προσεγγίσεις εκτός από τις κυτταρικές καλλιέργειες
Η κυτταρική θεραπεία με 3D κύτταρα αυτής της μορφής μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη νέων τριχών, αλλά θα πρέπει να αναπτυχθούν τα κύτταρα, να μεταφερθούν στο φαλακρό σημείο και να διατηρηθούν εκεί. Παράλληλα, τα microRNAs μπορούν να αποτελέσουν τη βάση νέων φαρμάκων, υποστηρίζει ο Τσενγκ. Στο μέλλον θα είναι δυνατή η κατασκευή λοσιόν και κρεμών που θα έχουν παρόμοια αποτελέσματα και λιγότερα προβλήματα.
Τα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν επιπλέον δοκιμές για να διαπιστωθεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα των microRNA και των 3D κυττάρων στην αναγέννηση των θυλάκων των τριχών. Η μελέτη των μοριακών μηχανισμών που εμπλέκονται στην αναγέννηση των τριχοθυλακίων μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη μη επεμβατικών και αποτελεσματικών θεραπειών για το πρόβλημα της φαλακρότητας.
Η μελέτη των Τσενγκ και Τέρι δημοσιεύεται στο Science Advances.