Επιβλαβείς για τους καταναλωτές οι «μπογιές» στα τρόφιμα - Οι ασθένειες που προκαλούν
Υπάρχει κάποιος που μπορεί να αντισταθεί σε γλυκά ειδικά όταν έχουν πολύ ωραία εμφάνιση; Να αντισταθεί σε σνακ όπως τα πατατάκια;
Σύμφωνα με έρευνα του ΠΑΚΟΕ (2018), οι χρωστικές θεωρούνται από τα πιο επικίνδυνα πρόσθετα τροφίμων, ανάμεσα σε πολλές άλλες χημικές ουσίες. Αυτές είναι ουσιαστικά οι «μπογιές των τροφίμων» και χρησιμοποιούνται για να προσδώσουν χρώμα σε διάφορα προϊόντα.
Αν και η προσθήκη χρωστικών σε τροφές για βρέφη και νήπια απαγορεύεται, πολλές φορές αυτές υπάρχουν κρυφά. Χρησιμοποιούνται κυρίως σε αναψυκτικά, μαρμελάδες, παγωτά, γαριδάκια, πατατάκια, ζελεδάκια, καραμέλες, γλυκά, γρανίτες, ζαχαρωτά, τούρτες, κέικ, γλειφιτζούρια και τσίχλες, με σκοπό να αυξήσουν την εμπορική τους αξία.
Μια νέα έρευνα δείχνει ότι η μακροχρόνια κατανάλωση της χρωστικής Allura Red μπορεί να αποτελεί πιθανό παράγοντα για την ανάπτυξη φλεγμονωδών νόσων του εντέρου (IBDs), όπως η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου McMaster, με επικεφαλής τον Waliul Khan, διεξήγαγαν πειράματα σε ζώα για να μελετήσουν τις επιπτώσεις της συγκεκριμένης χρωστικής.
Οι έρευνες αποδεικνύουν ολοένα και περισσότερο ότι ορισμένες ευρέως χρησιμοποιούμενες χρωστικές ουσίες προκαλούν σοβαρές βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό και σχετίζονται με διαταραχές όπως αλλεργίες, νευρολογικά και εντερικά προβλήματα, καρκίνο, καρδιοπάθειες και αρθρίτιδα.
Ειδικότερα, η χρωστική Yellow 5 μπορεί να προκαλέσει άσθμα, ημικρανίες, αλλεργικές αντιδράσεις, άγχος και θολή όραση.
Διαβάστε περισσότερα για τις ασθένειες που προκαλούν οι χρωστικές στα τρόφιμα.