Τα 7 χειρότερα λάδια για τη χοληστερόλη σας
Η σπανιότητα των λαδιών δεν σημαίνει πάντα υγεία. Μόνο το ελαιόλαδο προσφέρει σωστές αναλογίες λιπαρών για τη χοληστερόλη.
Όσο πιο σπάνια είναι η προέλευση ενός λαδιού, τόσο περισσότερο θεωρούμε ότι είναι υγιεινό και ότι μπορεί να λύσει τα διατροφικά μας προβλήματα, π.χ. την αυξημένη χοληστερόλη. Στην πραγματικότητα, όμως, μόνο το ελαιόλαδο περιέχει τις σωστές αναλογίες ω-λιπαρών οξέων και χαμηλές ποσότητες trans λιπαρών οξέων. Και αυτό, όταν το καταναλώνουμε χωρίς επεξεργασία (μαγείρεμα ή τηγάνισμα). Ας δούμε ποια λάδια είναι οι μεγαλύτεροι διατροφικοί μύθοι και γιατί είναι ό,τι χειρότερο για τη χοληστερόλη μας.
Λαρδί
Το λαρδί είναι ένα χοιρινό λίπος, πλούσιο σε κορεσμένα λίπη, που ευθύνεται για την αύξηση της κακής χοληστερόλης (LDL). Παρότι περιέχει και μονοακόρεστα, όπως το ελαιόλαδο, η μεγάλη συγκέντρωση κορεσμένων (40%) συμβάλλει στην αθηροσκλήρωση και αυξάνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό και καρδιακή προσβολή. Επιπλέον, είναι ιδιαίτερα παχυντικό, κάτι που μπορεί να προκαλέσει άλλες μεταβολικές νόσους, όπως η δυσλιπιδαιμία.
Φοινικέλαιο
Το φοινικέλαιο είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση, γιατί περιέχει πολύ μεγαλύτερες συγκεντρώσεις ωμέγα-6 λιπαρών σε σχέση με τα ω-3 λιπαρά. Τα ω-6 λιπαρά έχουν συνδεθεί με χρόνια φλεγμονή, κάτι που φθείρει τα αιμοφόρα αγγεία αργά αλλά σταθερά, και αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων. Παράλληλα, η χρόνια χρήση μπορεί να προκαλέσει ακόμα διαβήτη τύπου 2 και άλλες μεταβολικές νόσους.
Ξαναχρησιμοποιημένο ελαιόλαδο
Το βασικό χαρακτηριστικό όλων των λαδιών είναι η χημική αλλοίωση που υφίστανται στο τηγάνισμα. Το αλλοιωμένο ελαιόλαδο προκαλεί φθορές στα αιμοφόρα αγγεία, αθηροσκλήρωση και φλεγμονή, που αυξάνει περαιτέρω τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων. Πολλοί ξαναχρησιμοποιούν το ελαιόλαδο για τηγάνισμα προκειμένου να εξοικονομήσουν χρήματα, ενώ είναι κοινή πρακτική σε εστιατόρια για να μειώσουν το κόστος. Για αυτό χρειάζεται προσοχή. Το ελαιόλαδο είναι επωφελές σε μέτριες ποσότητες στη σαλάτα και τα φαγητά μας, ιδανικά ωμό.
Κραμβέλαιο (κανόλα)
Το κραμβέλαιο, που παράγεται από την ελαιοκράμβη, έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, συγκεκριμένα χαμηλή συγκέντρωση κορεσμένων λιπαρών, αλλά έχει υψηλή συγκέντρωση ω-6 λιπαρών οξέων, τα οποία όπως ήδη αναφέρθηκε, προκαλούν φλεγμονή. Δεν θεωρείται, λοιπόν, ωφέλιμο για την καρδιά, θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε μικρές ποσότητες, καθώς τελικά είναι λιγότερο υγιεινό από όσο πιστεύουμε.
Βαμβακέλαιο
Παράγεται με σύνθλιψη των σπόρων βαμβακιού, αλλά η φυτική του προέλευση δεν είναι εχέγγυο για την ποιότητά του. Και αυτό περιέχει ω-6 λιπαρά οξέα σε μεγάλη συγκέντρωση, σε σχέση με τα ωφέλιμα ω-3 λιπαρά, γι’ αυτό και μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια φλεγμονή και να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων.
Αραβοσιτέλαιο
Αν και διαφημίζεται σαν υγιεινό λάδι, είναι καλό μόνο όταν καταναλώνεται χωρίς μαγειρική επεξεργασία. Όταν θερμαίνεται, όπως στο τηγάνισμα, αυξάνονται οι ελεύθερες ρίζες, που καταστρέφουν κύτταρα στον οργανισμό και αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων.
Σογιέλαιο
Το σογιέλαιο είναι ένα μέτρια υγιεινό λάδι, γιατί περιέχει σχετικά υψηλές συγκεντρώσεις ω-6 λιπαρών οξέων που προκαλούν φλεγμονή και αθηροσκλήρωση (ανάπτυξη αθηρωματικών πλακών). Πολλά είδη σογιέλαιου μάλιστα περιέχουν trans λιπαρά, που ανεβάζουν την κακή χοληστερόλη και αυξάνουν περαιτέρω τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων.
Συμπεριασματικά μόνο το ελαιόλαδο παρέχει τη σωστή αναλογία ω-λιπαρών οξέων και χαμηλές ποσότητες trans λιπαρών, ειδικά όταν καταναλώνεται ακατέργαστο. Αυτό αναδεικνύει τη διάδοση διατροφικών μύθων γύρω από τα λάδια και την επίδρασή τους στα επίπεδα χοληστερόλης. Η κατανόηση των ωφέλιμων και επιβλαβών λαδιών είναι κρίσιμη για τη διατήρηση της καρδιοαγγειακής υγείας και την αποδόμηση αυτών των παρανοήσεων σχετικά με τα διατροφικά λιπαρά.