Συνταγή για λαχταριστό γλυκό του κουταλιού περγαμόντο
Πώς θα φτιάξετε ένα από τα πιο εκλεκτά γλυκά του κουταλιού για να εντυπωσιάσετε τους επισκέπτες σας.

Η πρακτική της συντήρησης φρούτων σε σιρόπι ζάχαρης ξεκίνησε από την αρχαιότητα, όταν οι άνθρωποι αναζητούσαν τρόπους να διατηρούν τα φρούτα εκτός εποχής. Στην Ελλάδα, αυτή η τεχνική έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής κατά τη Βυζαντινή περίοδο, ενώ κατά την Οθωμανική εποχή διαδόθηκε ακόμα περισσότερο.
Το περγαμόντο, ένα εσπεριδοειδές με έντονο άρωμα, πιστεύεται ότι προέρχεται από τη νοτιοανατολική Ασία ή την περιοχή της Μεσογείου. Άρχισε να καλλιεργείται εκτενώς στην Ιταλία (κυρίως στη Καλαβρία) και αργότερα στην Ελλάδα, ειδικά στη Χίο και την Κέρκυρα, όπου βρήκε ιδανικές συνθήκες ανάπτυξης.
Το Περγαμόντο στην Ελληνική Παράδοση
Το γλυκό του κουταλιού περγαμόντο θεωρείται από τα πιο εκλεκτά γλυκά και ήταν συχνά το «γλυκό της φιλοξενίας» στα ελληνικά σπίτια. Οι νοικοκυρές το προσέφεραν σε γιορτές, επισκέψεις και σημαντικές περιστάσεις, συνοδευόμενο από ελληνικό καφέ ή παγωμένο νερό.
Λόγω του μοναδικού του αρώματος, το περγαμόντο χρησιμοποιήθηκε επίσης στη ζαχαροπλαστική και την αρωματοποιία. Μάλιστα, το αιθέριο έλαιό του είναι βασικό συστατικό στο διάσημο Earl Grey tea.
Γλυκό του Κουταλιού Περγαμόντο
Υλικά
- 5-6 περγαμόντα
- 1 κιλό ζάχαρη
- 3-4 ποτήρια νερό
- Χυμός από 1 λεμόνι
- 1 βανιλίνη (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Προετοιμασία περγαμόντου
- Πλένουμε καλά τα περγαμόντα και τα τρίβουμε ελαφρώς στον τρίφτη για να φύγει η εξωτερική πικράδα.
- Κρατάμε το τρίμα στην κατάψυξη και το χρησιομοποιούμε σε γλυκά και κέικ, για άρωμα.
- Χαράζουμε τα περγαμόντο σε τέταρτα ή λωρίδες και αφαιρούμε προσεκτικά τη φλούδα.
- Τυλίγουμε τις φλούδες σε ρολά και τις στερεώνουμε με οδοντογλυφίδες.
Ξεπίκρισμα
- Βράζουμε τις φλούδες σε νερό για 5 λεπτά και τις σουρώνουμε.
- Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία 3-4 φορές, αλλάζοντας το νερό κάθε φορά.
Βράσιμο με ζάχαρη
- Σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε τη ζάχαρη και το νερό και αφήνουμε να βράσει μέχρι να δέσει το σιρόπι.
- Προσθέτουμε τις φλούδες περγαμόντου και βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να απορροφήσουν το σιρόπι.
Τελείωμα
- Ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού και τη βανιλίνη και αφήνουμε να πάρει μια τελευταία βράση.
- Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει και το αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένα βάζα.
Το διατροφικό περιεχόμενο του γλυκού περγαμόντο

Το γλυκό περγαμόντο συνοδεύει εξαιρετικά γιαούρτι, παγωτά και τάρτες.