Ντάμπλινγκ στον ατμό: Ιστορία, παράδοση και αυθεντική συνταγή
Τα ντάμπλινγκ συμβολίζουν πλούτο και τύχη, ενώ οι άπειρες παραλλαγές τους τα έκαναν αγαπητά παγκοσμίως! Δες πώς θα τα φτιάξεις.

Στην Κίνα, τα ντάμπλινγκ είναι παραδοσιακό φαγητό για την Κινέζικη Πρωτοχρονιά. Το σχήμα τους μοιάζει με τα αρχαία κινεζικά νομίσματα, και πιστεύεται ότι φέρνουν τύχη, πλούτο και ευημερία για το νέο έτος.Είναι ένα γευστικό και πολυδιάστατο πιάτο που έχει αγαπηθεί παγκοσμίως, με άπειρες παραλλαγές και τρόπους προετοιμασίας.
Τα ντάμπλινγκ στον ατμό είναι μια νόστιμη και ελαφριά επιλογή, δημοφιλής στην κινεζική κουζίνα. Ακολουθεί μια κλασική συνταγή για ζυμαράκια γεμιστά με χοιρινό και λάχανο, αλλά μπορείς να προσαρμόσεις τη γέμιση ανάλογα με τις προτιμήσεις σου.
Υλικά:
Για τη ζύμη:
- 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 120 ml ζεστό νερό
- 1/4 κ.γ. αλάτι
Για τη γέμιση:
- 250 γρ. κιμάς χοιρινός
- 100 γρ. λάχανο ψιλοκομμένο
- 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 1 κ.σ. σάλτσα σόγιας
- 1 κ.σ. σησαμέλαιο
- 1 κ.γ. τζίντζερ τριμμένο
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- 1/4 κ.γ. πιπέρι
- 1/2 κ.γ. ζάχαρη
Εκτέλεση:
1. Προετοιμασία της ζύμης:
- Σε ένα μπολ, ανακάτεψε το αλεύρι με το αλάτι.
- Πρόσθεσε σταδιακά το ζεστό νερό και ζύμωσε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία ζύμη.
- Σκέπασε τη ζύμη με μια πετσέτα και άφησέ τη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
2. Προετοιμασία της γέμισης:
- Σε ένα μπολ, ανακάτεψε τον κιμά, το λάχανο, τα κρεμμυδάκια, τη σάλτσα σόγιας, το σησαμέλαιο, το τζίντζερ, το αλάτι, το πιπέρι και τη ζάχαρη.
- Ανακάτεψε καλά μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά.
3. Σχηματισμός των ντάμπλινγκ:
- Χώρισε τη ζύμη σε μικρά μπαλάκια και άνοιξέ τα σε λεπτούς δίσκους (περίπου 8-10 εκ. διάμετρο).
- Βάλε ένα κουταλάκι από τη γέμιση στο κέντρο κάθε φύλλου.
- Δίπλωσε το ζυμαράκι στη μέση και τσίμπησε τις άκρες για να σφραγίσεις τη γέμιση.
4.Μαγείρεμα στον ατμό:
- Αν έχεις ατμομάγειρα η διαδικασία είναι πολύ απλή. Τοποθετείς τα ντάμπλινγκ πάνω σε φύλλα λάχανου μέσα στο σκεύος και τα ψήνεις μέχρι να γίνουν διάφανα.
- Αν δεν έχεις ατμομάγειρα, στρώσε και πάλι φύλλα λάχανου ή λαδόκολλα στον πάτο στο σουρωτήρι
- Τοποθέτησε τα ντάμπλινγκ αφήνοντας λίγο χώρο ανάμεσά τους.
- Βράσε νερό σε μια κατσαρόλα και τοποθέτησε από πάνω το σουρωτήρι και κλείσε με καπάκι ή με μια πετσέτα.
- Μαγείρεψε στον ατμό για 10-12 λεπτά, μέχρι να γίνουν διάφανα και ο κιμάς να μαγειρευτεί πλήρως.
Αν έχετε τον κινέζικο ατμομάγειρα ακόμα καλύτερα. Δείτε πώς χρησιμοποιείται.