Συνταγή για ελιόπιτα στο ταψί με πλούσιο άρωμα
Η ελιόπιτα, παραδοσιακή λιχουδιά της Κύπρου, συνδυάζει ελαιόλαδο, ελιές και αρωματικά βότανα για μια μοναδική γεύση. Δες τη συνταγή.

Η ελιόπιτα είναι ένα παραδοσιακό αρτοσκεύασμα που συναντάται κυρίως στην Κύπρο, αλλά και σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Η ιστορία της είναι στενά συνδεδεμένη με την αγροτική ζωή και τη μεσογειακή διατροφή, όπου το ελαιόλαδο και οι ελιές αποτελούσαν βασικά συστατικά της καθημερινής διατροφής.
Η ελιόπιτα πιθανότατα έχει τις ρίζες της στη λαϊκή κουζίνα, όπου οι άνθρωποι αξιοποιούσαν τα υλικά που είχαν εύκολα στη διάθεσή τους. Στην Κύπρο, θεωρείται παραδοσιακή λιχουδιά και συχνά παρασκευαζόταν σε μεγάλες ποσότητες για να συνοδεύσει τον καφέ ή να καταναλωθεί ως σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας. Στην Ελλάδα, αντίστοιχες πίτες με ελιές συναντώνται σε περιοχές όπως η Κρήτη και η Μακεδονία.
Υλικά
- 1 κιλό αλεύρι Χωριάτικο
- 1 κουταλάκι (8 γρ.) μαγειρικό αλάτι
- 1 φακελάκι (11 γρ.) ξηρή µαγιά
- 3 κουταλάκια (24 γρ.) μπέικιν πάουντερ
- 1 φλ. (240 γρ.) ελαιόλαδο + επιπλέον 4 κουταλιές
- 1 φλ. (260 ml) πορτοκαλάδα με ανθρακικό
- 1 φλ. (250 ml) χλιαρό νερό
- 4 φλ.(600 γρ.) µαύρες ελιές ψιλοκοµµένες
- 1 φλ. (100 γρ.) φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 1 φλ. ξηρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 φλ. (40γρ.) φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
- 2 κουταλάκια (1 γρ.) ξηρό δυόσμο
- 2 φλ. (110 γρ.) κόλιαντρο ψιλοκοµµένο
- 2 κουταλιές (20 γρ.) σουσάμι
Εκτέλεση
- Βάζετε στον κάδο του µίξερ το αλεύρι και προσθέτετε το αλάτι.
- Ανακατεύετε και βάζετε τη µαγιά και το μπέικιν πάουντερ.
- Βάζετε το γάντζο και ανακατεύετε.
- Ρίχνετε το ελαιόλαδο και ανακατεύετε μέχρι να σχηματιστούν χοντρά ψίχουλα.
- Bάζετε το χυµό πορτοκαλιού και λίγο – λίγο το νερό.
- Ζυµώνετε µέχρι να έχετε µία αφράτη ζύµη.
- Σε ένα µεγάλο µπολ βάζετε τις µαύρες ελιές, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το ξηρό κρεμμύδι, το φρέσκο και αποξηραμένο δυόσμο, τον κόλιαντρο και ανακατεύετε.
- Κόβετε το ζυμάρι σε μικρά κομμάτια και το βάζετε το μίγμα με τις ελιές.
- Ζυμώνετε καλά να πάνε παντού τα υλικά.
- Αλείφετε με 2 κουταλιές ελαιόλαδο τη βάση ενός ταψιού με διαστάσεις 25Χ35εκ.
- Βάζετε το μίγμα στο ταψί και το πιέζετε να είναι παντού το ίδιο. Το αλείφετε με τις υπόλοιπες 2 κουταλιές ελαιόλαδο και πασπαλίζετε με το σουσάμι.
- Σκεπάζετε το ταψί και το αφήνετε στην άκρη 1 ώρα να φουσκώσει.
- Ψήνετε σε προθερµασµένο φούρνο στους 180°C για 1 ώρα ή μέχρι να ροδίσει καλά η ελιόπιτα.