Συνταγή για αφράτα και ζουμερά pancakes
Πώς θα φτιάξετε το απλούστερο γλυκό που ξετρελαίνει μικρούς και μεγάλους.

Τα pancakes είναι αφράτες, στρογγυλές τηγανίτες που φτιάχνονται κυρίως από αλεύρι, αυγά, γάλα και μπέικιν πάουντερ. Είναι πολύ δημοφιλή στο πρωινό, ειδικά στη Βόρεια Αμερική, και σερβίρονται συνήθως με σιρόπι σφενδάμου, βούτυρο, μέλι, φρούτα ή σοκολάτα.
Υλικά (για 8-10 pancakes)
- 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
- 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- ½ κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρικής
- ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- ¾ φλιτζανιού γάλα
- 1 αυγό
- 2 κουταλιές της σούπας λιωμένο βούτυρο ή φυτικό λάδι
- ½ κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Aνακάτεμα στερεών υλικών: Σε ένα μπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι.
- Ανακάτεμα υγρών υλικών: Σε ένα άλλο μπολ, χτυπάμε το γάλα, το αυγό, το λιωμένο βούτυρο και τη βανίλια.
- Ενοποίηση: Προσθέτουμε τα υγρά στα στερεά και ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα. Δεν χρειάζεται πολύ ανακάτεμα – αν μείνουν μικροί σβώλοι, είναι εντάξει.
- Ψήσιμο: Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Βουτυρώνουμε ελαφρά και ρίχνουμε μια μικρή ποσότητα από το μείγμα, σχηματίζοντας έναν κύκλο.
- Μαγείρεμα: Μόλις αρχίσουν να εμφανίζονται φουσκάλες στην επιφάνεια (μετά από περίπου 1-2 λεπτά), γυρίζουμε το pancake και ψήνουμε για άλλο 1 λεπτό.
- Σερβίρισμα: Στοιβάζουμε τα pancakes και τα σερβίρουμε με μέλι, σιρόπι σφενδάμου, φρούτα όπως φράουλες, μπανάνα ή μύρτιλα ενώ εξαιρετική επιλογή είναι και η πραλίνα φουντουκιού.