Μπακλαβάς: Ένα γλυκό με ιστορία χιλιάδων ετών
Ο μπακλαβάς παραμένει ένα γλυκό-σύμβολο φιλοξενίας. Δοκιμάστε μια αυθεντική συνταγή με τραγανό φύλλο και αρωματικό σιρόπι!

Ο μπακλαβάς είναι ένα από τα πιο γνωστά γλυκά της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, με ρίζες που χρονολογούνται χιλιάδες χρόνια πίσω. Υπάρχουν αναφορές σε παρόμοια γλυκά στην αρχαία Μεσοποταμία και στην ελληνική και ρωμαϊκή κουζίνα. Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν ένα γλύκισμα με φύλλα ζύμης, ξηρούς καρπούς και μέλι, που θεωρείται πρόγονος του μπακλαβά.
Κατά την οθωμανική αυτοκρατορία ο μπακλαβάς διαμορφώθηκε στα παλάτια των Οθωμανών, ιδιαίτερα στο Τοπ Καπί της Κωνσταντινούπολης. Από εκεί διαδόθηκε σε όλη τη Μέση Ανατολή, τα Βαλκάνια και τη Βόρεια Αφρική.
Κάθε περιοχή έχει τη δική της εκδοχή -στην Ελλάδα είναι πιο βουτυράτος, στην Τουρκία πιο ελαφρύς με φιστίκια, στη Συρία και στον Λίβανο με ροδόνερο, ενώ στη Βόρεια Αφρική συχνά προστίθεται αμύγδαλο.
Σήμερα, ο μπακλαβάς θεωρείται παραδοσιακό γλυκό σε πολλές χώρες, συμβολίζοντας τη γιορτή και τη φιλοξενία.
Συνταγή για Μπακλαβά
Μια παραδοσιακή, αυθεντική συνταγή για αρωματικό, τραγανό και σιροπιαστό μπακλαβά!
Υλικά
Για τον μπακλαβά:
- 500 γρ. φύλλο κρούστας
- 250 γρ. βούτυρο αγελάδας (ή πρόβειο για πιο πλούσια γεύση) αν νηστεύετε βάλτε φυτικό βούτυρο
- 250 γρ. καρύδια ή αμύγδαλα ψιλοκομμένα
- 100 γρ. φιστίκι Αιγίνης (προαιρετικά)
- 1 κ.γ. κανέλα
- ½ κ.γ. γαρύφαλλο τριμμένο
Για το σιρόπι:
- 500 γρ. ζάχαρη
- 300 ml νερό
- 150 γρ. μέλι
- Χυμός από ½ λεμόνι
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 2-3 γαρίφαλα
Εκτέλεση
Βήμα 1: Ετοιμάζουμε τη γέμιση
- Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τα καρύδια (ή τους ξηρούς καρπούς της επιλογής μας) με την κανέλα και το γαρύφαλλο.
Βήμα 2: Προετοιμάζουμε τα φύλλα
- Λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά.
- Βουτυρώνουμε ένα ταψί (διάστασης περίπου 30x40 εκ.).
- Απλώνουμε 5-6 φύλλα κρούστας στο ταψί, βουτυρώνοντάς τα ένα-ένα.
Βήμα 3: Συναρμολόγηση
- Ρίχνουμε λίγη από τη γέμιση πάνω στα φύλλα.
- Συνεχίζουμε εναλλάξ με φύλλο και γέμιση, αφήνοντας 5-6 φύλλα για το τέλος.
- Βουτυρώνουμε καλά το τελευταίο φύλλο.
Βήμα 4: Κόβουμε και ψήνουμε
- Με ένα κοφτερό μαχαίρι, χαράζουμε τον μπακλαβά σε ρόμβους ή τετράγωνα.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C (αέρα) για περίπου 1,5 ώρα, μέχρι να ροδίσει.
Βήμα 5: Φτιάχνουμε το σιρόπι
- Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και τα αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά.
- Αφαιρούμε το ξυλάκι κανέλας και τα γαρίφαλα.
Βήμα 6: Σιροπιάζουμε
Μόλις βγει ο μπακλαβάς από τον φούρνο, τον περιχύνουμε με ζεστό σιρόπι, ενώ είναι ζεστός ο μπακλαβάς. Αφήνουμε να απορροφήσει το σιρόπι και να κρυώσει.
Συμβουλή: Για ακόμα καλύτερη γεύση, αφήστε τον μπακλαβά να σταθεί 6-8 ώρες πριν τον σερβίρετε.