Γαύρος μαρινάτος: Ο τέλειος μεζές για ούζο και τσίπουρο με αυθεντική ελληνική γεύση και αρώματα!
Ο γαύρος μαρινάτος είναι ένα δροσερό, αρωματικό μεζεδάκι που ταιριάζει ιδανικά με ούζο ή τσίπουρο και αγαπιέται σε κάθε γιορτή!

Ο γαύρος μαρινάτος είναι μια παραδοσιακή ελληνική συνταγή που συνήθως τρώγεται ως μεζές. Ταιριάζει τέλεια με ποτά όπως το ούζο, το τσίπουρο, ή το κρασί και συχνά συνοδεύεται από ψωμί ή φρέσκες ελιές. Ιδανικά, είναι το τέλειο πιάτο για τις καλοκαιρινές μέρες, όταν οι άνθρωποι απολαμβάνουν τη συντροφιά των φίλων και οικογένειας σε εξωτερικούς χώρους, αλλά μπορεί να καταναλωθεί και καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Πότε τρώγεται
Ως ορεκτικό: Συχνά σερβίρεται σε μικρές ποσότητες στο ξεκίνημα ενός γεύματος ή σε ένα τραπέζι με πολλούς μεζέδες.
Στα πανηγύρια ή τις εορτές: Είναι δημοφιλές κατά την Καθαρά Δευτέρα και σε άλλες παραδοσιακές ελληνικές γιορτές και πανηγύρια, όπου οι άνθρωποι συγκεντρώνονται για φαγητό και ποτό.
Και σε πιο casual καταστάσεις: Για παράδειγμα, μπορεί να σερβιριστεί σε ένα τραπέζι για μεσημεριανό ή βραδινό, συνδυασμένο με άλλα θαλασσινά ή φρέσκες σαλάτες.
Ο γαύρος μαρινάτος είναι ένα πιάτο που αναδεικνύει τις γεύσεις της θάλασσας και της μεσογειακής διατροφής, και οι μαρινάτες γεύσεις του ξιδιού και του ελαιολάδου το καθιστούν αναζωογονητικό και ελαφρύ για να το απολαύσει κανείς μαζί με ποτά και καλές παρέες.
Μια παραδοσιακή ελληνική συνταγή για γαύρο μαρινάτο, ιδανικό για μεζέ με ούζο ή τσίπουρο!
Υλικά
- 500 γρ. γαύρο φρέσκο
- 200 ml ξίδι λευκό
- 100 ml νερό
- 1 κ.σ. αλάτι χοντρό
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 1/2 κ.γ. κόκκους πιπεριού
- 1 κ.γ. ρίγανη
- 1 φύλλο δάφνης
- 100 ml ελαιόλαδο
- Ξύσμα λεμονιού (προαιρετικά)
- Φρέσκος μαϊντανός ψιλοκομμένος (για γαρνίρισμα)
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε τον γαύρο
- Αφαιρούμε το κεφάλι και τα εντόσθια
- Αν θέλουμε, αφαιρούμε και τη ραχοκοκαλιά κρατώντας τα φιλέτα.
- Ξεπλένουμε καλά τον γαύρο σε τρεχούμενο νερό και τον τοποθετούμε σε ένα μπολ με πάγο για 10 λεπτά.
Μαρινάρισμα
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ξίδι, το νερό και το αλάτι.
- Βάζουμε τον γαύρο μέσα, φροντίζοντας να καλυφθεί καλά.
- Αφήνουμε στο ψυγείο για 6-8 ώρες ή ιδανικά όλη νύχτα.
- Ξεπλένουμε καλά τον γαύρο από τη μαρινάδα και τον αφήνουμε να στραγγίξει σε χαρτί κουζίνας.
Αρωματική μαρινάδα
- Σε ένα καθαρό σκεύος, στρώνουμε τον γαύρο σε στρώσεις και προσθέτουμε το σκόρδο, το πιπέρι, τη ρίγανη, τη δάφνη και το ξύσμα λεμονιού.
- Καλύπτουμε με ελαιόλαδο.
- Αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 24 ώρες πριν σερβίρουμε, ώστε να απορροφήσει όλα τα αρώματα.
- Σερβίρουμε με φρέσκο ψωμί, ελιές και λίγο μαϊντανό για έξτρα γεύση!