Πάβλοβα: Το αέρινο γλυκό που εμπνεύστηκε από μια μπαλαρίνα
Ελαφριά και κομψή, όπως η Άννα Πάβλοβα, η διάσημη πάβλοβα παραμένει γλυκό-σύμβολο σε Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία! Δες πώς θα το φτιάξεις.

Η πάβλοβα είναι ένα γλυκό με ρίζες στη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία, που πήρε το όνομά του από τη διάσημη Ρωσίδα μπαλαρίνα Άννα Πάβλοβα. Το γλυκό δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1920 προς τιμήν της Άννα Πάβλοβα, όταν εκείνη επισκέφθηκε την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία κατά τη διάρκεια περιοδείας της. Υπάρχει διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών για το ποια πρωτοδημιούργησε τη συνταγή.
Η Νέα Ζηλανδία υποστηρίζει ότι η πάβλοβα δημιουργήθηκε από τον σεφ του ξενοδοχείου Wellington, ο οποίος εμπνεύστηκε τη μαρέγκα της από τη φούστα του μπαλέτου της Άννα Πάβλοβα.
Η Αυστραλία, από την άλλη πλευρά, διεκδικεί την πατρότητα της πάβλοβας, λέγοντας ότι προέρχεται από έναν Αυστραλό σεφ που τη δημιούργησε στο ξενοδοχείο Esplanade στο Περθ.
Παρά τη διαμάχη, οι περισσότερες ιστορικές πηγές δείχνουν ότι η πρώτη καταγεγραμμένη συνταγή προέρχεται από τη Νέα Ζηλανδία το 1927.
Γιατί πήρε το όνομά της
Το όνομα του γλυκού αποδίδεται στο γεγονός ότι η πάβλοβα είναι ελαφριά, αέρινη και κομψή, όπως και οι χορογραφίες της μπαλαρίνας Άννα Πάβλοβα. Η μαρέγκα είναι τραγανή εξωτερικά και αφράτη στο εσωτερικό, θυμίζοντας την χάρη και την ελαφρότητα της κίνησής της.
Σήμερα, η πάβλοβα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή γλυκά της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, και απολαμβάνεται σε γιορτές και ειδικές περιστάσεις, ιδιαίτερα κατά την περίοδο που οι φράουλες είναι σε αφθονία.
Υλικά για τη μαρέγκα:
- 4 ασπράδια αυγών (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 κ.γ. κορν φλάουρ
- 1 κ.γ. λευκό ξίδι
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Υλικά για τη σαντιγί
- 250 ml κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά, κρύα)
- 2 κ.σ. ζάχαρη άχνη
- 1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Για το γαρνίρισμα
- Φρέσκα φρούτα (φράουλες, μούρα, ακτινίδιο κτλ.)
- Σιρόπι σοκολάτας ή φρούτων (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Προετοιμασία μαρέγκας
- Προθέρμανε τον φούρνο στους 120°C (στον αέρα).
- Χτύπησε τα ασπράδια σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα με μίξερ μέχρι να γίνουν αφράτα.
- Πρόσθεσε σταδιακά τη ζάχαρη (μία κουταλιά τη φορά), χτυπώντας συνεχώς μέχρι να διαλυθεί τελείως και να σχηματιστεί μια γυαλιστερή και σφιχτή μαρέγκα.
- Πρόσθεσε το κορν φλάουρ, το ξίδι και τη βανίλια και ανακάτεψε απαλά με μια σπάτουλα.
Ψήσιμο μαρέγκας:
- Σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, σχημάτισε έναν κύκλο μαρέγκας (περίπου 20 εκ. διάμετρο).
- Δημιούργησε μια μικρή λακκούβα στο κέντρο για να χωρέσει η σαντιγί.
- Ψήσε για 1,5 ώρα στους 120°C.
- Σβήσε τον φούρνο και άφησε τη μαρέγκα μέσα με την πόρτα μισάνοιχτη μέχρι να κρυώσει τελείως.
Προετοιμασία σαντιγί:
- Χτύπησε την κρύα κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη άχνη και τη βανίλια μέχρι να σχηματιστούν σταθερές κορυφές.
Συναρμολόγηση:
- Μόλις η μαρέγκα κρυώσει, άπλωσε από πάνω τη σαντιγί.
- Πρόσθεσε φρέσκα φρούτα και, αν θέλεις, περιέχυσε με σιρόπι.