Θαυματουργός ο καφές, αλλά όχι για αυτή την ασθένεια
Ο καφές έχει πολλά οφέλη, αλλά χρειάζεται μέτρο στην κατανάλωσή του, ενώ κάποια οφέλη υγείας είναι μύθος.
Όλοι οι λάτρεις του καφέ υποστηρίζουν ότι η αγαπημένη τους συνήθεια έχει πολλά οφέλη στην υγεία και η επιστήμη υποστηρίζει ότι ο καφές συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, καρκίνο του ήπατος, Πάρκινσον και κατάθλιψη.
Σε μελέτη που δημοσιεύεται στο BMJ Medicine αναφέρεται ότι τα επίπεδα της καφεΐνης στο αίμα μπορούν να επηρεάσουν το ολικό σωματικό λίπος, έναν από τους παράγοντες κινδύνου για διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακές νόσους.
Η ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Καρολίνσκα στη Σουηδία, το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ και το Κολλέγιο Imperial υποστηρίζει ότιο καφές μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση των επιπέδων σωματικού λίπους.
Πώς διεξήχθη η μελέτη
Στη μελέτη εξετάστηκαν δεδομένα από 10.000 άτομα από υπάρχουσες βάσεις δεδομένων που εστιάζουν σε παραλλαγές εντός ή γύρω από συγκεκριμένα γονίδια που είναι γνωστό ότι συμμετέχουν στη διάσπαση της καφεΐνης.
Όσοι είχαν την παραλλαγή CYP1A2 ή το γονίδιο AHR μεταβόλιζαν την καφεΐνη πιο αργά με αποτέλεσμα να παραμένει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στο αίμα. Οι ίδιοι άνθρωποι έπιναν λιγότερο καφέ ημερησίως.
Μια προσέγγιση που ονομάζεται μεντελική τυχαιοποίηση χρησιμοποιήθηκε για να εξετάσει τη συσχέτιση μεταξύ των παραλλαγών στο DNA και ασθένειες όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία και διάφορες συνήθειες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής.
Ενώ διαπιστώθηκε ότι τα επίπεδα καφεΐνης σχετίζονται με τον Δείκτη Μάζας Σώματος και τον κίνδυνο διαβήτη, σε αντίθεση με προηγούμενες μελέτες, δεν βρέθηκε συσχέτιση μεταξύ καφεΐνης και καρδιαγγειακών νόσων όπως η κολπική μαρμαρυγή, η καρδιακή ανεπάρκεια και τα εγκεφαλικά επεισόδια.
Ποιο ήταν το συμπέρασμα
Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν οι ερευνητές είναι ότι οι επιδράσεις της καφεΐνης στον οργανισμό δεν είναι μόνο θετικές και πρέπει να συνυπολογίζονται στον προσδιορισμό της ημερήσιας λήψης καφεΐνης.
Οι ερευνητές επίσης τονίζουν ότι ενώ βραχυπρόθεσμες μελέτες δείχνουν θετική συσχέτιση μεταξύ επιπέδων καφεΐνης και χαμηλού σωματικού λίπους, δεν υπάρχουν δεδομένα για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της καφεΐνης. Ένας από τους τρόπους που μπορεί να επιδρά η καφεΐνη είναι αυξάνοντας τη θερμογένεση, τη διαδικασία παραγωγής θερμότητας από την οξείδωση των λιπών, που τελικά έχει θετικό αντίκτυπο στον μεταβολισμό.
Ωστόσο οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα όχι μόνο για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις αλλά και για τη διερεύνηση του μηχανισμού δράσης της καφεΐνης και την πιστοποίηση μιας σχέσης αιτίου και αιτιατού.