Τι είναι ο πράσινος καφές και γιατί έχει τόσο σημαντικά οφέλη για την υγεία μας
Η διαδικασία του καβουρδίσματος δίνει στους κόκκους του καφέ το χαρακτηριστικό καφέ χρώμα τους, αλλά πριν από αυτό το βήμα, οι κόκκοι έχουν άλλο χρώμα.
Ως λάτρεις του καφέ, είμαστε τυχεροί διότι έχουμε πολλές επιλογές για να διαλέξουμε, όσον αφορά στο χαρμάνι. Είτε επιλέξουμε ένα ελαφρύ ή ένα πιο βαρύ χαρμάνι, ο καφές αποτελεί μια ιεροτελεστία στη ρουτίνα μας και ταυτόχρονα μια συνήθεια, που είναι δύσκολο να αποχωριστεί κανείς.
Ο καφές άλλωστε, πέρα από την τόνωση που μας προσφέρει, έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία, όπως έχει προκύψει από έρευνες, που έχουν να κάνουν με την απώλεια βάρους, τη μείωση της χοληστερόλης και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Εκτός από τους κλασσικούς καφέ κόκκους όμως, πρόσφατα έχει γίνει μόδα ο... πράσινος καφές. Όσο παράξενο κι αν ακούγεται, ο συγκεκριμένος καφές φτιάχνεται από πράσινους κόκκους. Κι αν αυτό ακούγεται ακόμη πιο παράξενο, δεν είναι.
Τι είναι ο πράσινος καφές;
Η διαδικασία του καβουρδίσματος δίνει στους κόκκους του καφέ το χαρακτηριστικό καφέ χρώμα τους. Πριν από αυτό το βήμα, όμως, οι κόκκοι έχουν πράσινη απόχρωση. Οι κόκκοι καφέ είναι στην πραγματικότητα οι σπόροι που βρίσκονται στον καρπό του φυτού του καφέ, μοιράζουν με «κεράσια» και φύονται σε μέρη της Αφρικής, της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής και της Ασίας.
Μετά τη συγκομιδή, τα «κεράσια» πλένονται και ακολουθεί η διαδικασία της απογύμνωσης. Το εξωτερικό μέρος του καρπού αφαιρείται και μένουν οι κόκκοι του καφέ. Οι πράσινοι κόκκοι καφέ στη συνέχεια ψήνονται σε διαφορετικές θερμοκρασίες, ανάλογα με τον τύπο του καφέ. Ωστόσο, όταν οι κόκκοι είναι πράσινοι, που σημαίνει ότι δεν έχει μεσολαβήσει η διαδικασία του καβουρδίσματος, βρίσκονται στην πιο αγνή μορφή τους και έχουν ακόμη περισσότερα οφέλη για την υγεία.
Τα τρία βασικά οφέλη από την κατανάλωση πράσινου καφέ
Η κατανάλωση καφέ έχει συνδεθεί με αυξημένο προσδόκιμο ζωής, ακόμη και μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του ήπατος. Η διαδικασία ψησίματος του καφέ ωστόσο, μειώνει ελαφρώς τα συνολικά οφέλη για την υγεία. Αφήνοντας τους κόκκους στην πιο αγνή τους μορφή, ενισχύονται τα οφέλη.
- Ο πράσινος καφές είναι ιδιαιτέρως αντιοξειδωτικός
Όπως εξηγεί η coffee expert από τις ΗΠΑ, Nora Tobin, οι πράσινοι και πιο ανοιχτόχρωμοι κόκκοι καφέ τείνουν να έχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά, ειδικά φαινολικές ενώσεις, σε σχέση με τους πιο σκούρους και πιο έντονα καβουρδισμένους κόκκους. «Επειδή δεν αφαιρούνται τα αντιοξειδωτικά κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ψησίματος, περιέχουν περισσότερο χλωρογενικό οξύ, που είναι το δομικό στοιχείο αυτών των αντιοξειδωτικών. Ο πράσινος καφές είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αυξήσετε τα αντιοξειδωτικά σας, τα οποία στη συνέχεια μειώνουν τη φλεγμονή για την προστασία του ανοσοποιητικού».
- Βοηθά στη σταθεροποίηση των επιπέδων χοληστερόλης
Μαζί με την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, η κατανάλωση μη καβουρδισμένου καφέ θα μπορούσε επίσης να σας επιτρέψει να διατηρήσετε υγιή επίπεδα χοληστερόλης. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nutrition Journal διαπίστωσε ότι το χλωρογενικό οξύ στον πράσινο καφέ συμβάλλει στη μείωση της χοληστερόλης.
- Ενισχύει η μεταβολική υγεία
Αν και προηγούμενες έρευνες δείχνουν ότι ο πράσινος καφές μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, η Nora Tobin επισημαίνει ότι η τακτική κατανάλωσή του, σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να είναι ακόμη πιο επιδραστική για την υγεία. «Δεν είναι ότι αν πίνεις καφέ γενικά, θα κάψεις οπωσδήποτε όλο αυτό το λίπος. Αλλά ο καφές υποστηρίζει τον μεταβολικό ρυθμό και αυξάνει τον μεταβολισμό σας».
Πώς μπορείτε να φτιάξετε πράσινο καφέ
Η Tobin λέει ότι μπορείτε να συνθλίψετε τους πράσινους κόκκους σε ένα μύλο μέχρι να φτάσει στην επιθυμητή υφή (χοντρό, μέτριο ή λεπτό). Στη συνέχεια, μπορείτε να χρησιμοποιήστε αυτούς τους κόκκους για να φτιάξετε οποιοδήποτε είδος καφέ, συμπεριλαμβανομένου του εσπρέσο, ή του γαλλικού. «Συνήθως οι κόκκοι αυτοί είναι πιο παχύρευστοι, οπότε θα πρέπει να έχετε υπ' όψιν ότι μπορεί η υφή του ροφήματος να είναι ελαφρώς διαφορετική».
Η διαδικασία ψησίματος δίνει στον καφέ τη γεύση του, η οποία μπορεί να είναι μια γεύση εσπεριδοειδών για πιο ανοιχτόχρωμα χαρμάνια και ξηρού καρπού για τα μέτρια ή σκούρα. Ο πράσινος καφές τείνει να έχει μια ήπια, φυτική γεύση, παρόμοια με το πράσινο τσάι.
Οι μη καβουρδισμένοι κόκκοι καφέ είναι διαθέσιμοι για αγορά στο διαδίκτυο.