Taste Atlas: Οι κορυφαίες πατάτες του κόσμου είναι ελληνικές αλλά δεν είναι οι πατάτες Νάξου
Ποιες είναι οι πέντε κορυφαίες ποικιλίες πατάτας στον πλανήτη, σύμφωνα με τον διάσημο γαστρονομικό οδηγό.
Γενιές και γενιές Ελλήνων έχουν μεγαλώσει με αυτές και ευχαριστούν τον Ιωάννη Καποδίστρια που τις έφερε στην Ελλάδα. Οι πατάτες (σε κάθε τους μορφή) αποτελούν ένα από τα πλέον δημοφιλή τρόφιμα στη χώρα μας, η οποία εκτός από την κατανάλωση, είναι πρωταγωνίστρια και στην παραγωγή τους.
Η Ελλάδα κατάφερε να εξασφαλίσει δύο θέσεις στην κορυφαία πεντάδα με τις καλύτερες ποικιλίες πατάτας του κόσμου, σύμφωνα με τον γαστρονομικό οδηγό Taste Atlas. Η ανατροπή ωστόσο είναι πως στην κορυφή των προτιμήσεων δεν βρίσκεται η διάσημη πατάτα Νάξου, αλλά η πατάτα Κάτω Νευροκοπίου, η οποία ψηφίστηκε ως η κορυφαία ποικιλία του πλανήτη.
Η πατάτα Νάξου, η οποία φέτος επλήγη σημαντικά από την ξηρασία του καλοκαιριού, βρίσκεται στην τέταρτη θέση της σχετικής κατάταξης.
1. Πατάτα Κάτω Νευροκοπίου (Ελλάδα)
Η πατάτα αυτή καλλιεργείται στους δήμους Κάτω Νευροκοπίου, Κάτω Βροντού, Περιθωρίου, Δασώτου, Λευκόγειας, Χρυσοκεφάλου, Οχηρού, Βαθυτόπου και Καταφύτου. Καλλιεργήθηκαν για πρώτη φορά στην περιοχή τη δεκαετία του 1920 και έκτοτε βρίσκονται πολύ ψηλά στις προτιμήσεις των καταναλωτών λόγω της ανώτερης ποιότητάς τους.
Οι πατάτες Κάτω Νευροκοπίου είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες, άμυλο και πρωτεΐνες χάρη στις εξαιρετικές κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής και τα αμμώδη εδάφη. Καλλιεργούνται το καλοκαίρι για συγκομιδή τον Σεπτέμβριο, όταν η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη και οι βροχοπτώσεις περισσότερες.
2. Yukon Gold (Καναδάς)
Η Yukon Gold είναι μια πατάτα για όλες τις χρήσεις με κίτρινη φλούδα και κίτρινη σάρκα. Αυτές οι πατάτες είναι συνήθως στρογγυλές ή επιμήκεις και ελαφρώς πεπλατυσμένες. Το δέρμα τους είναι διάστικτο με μικρές καφέ κηλίδες, ενώ η σάρκα τους είναι σφιχτή, υγρή και κηρώδης. Οι πατάτες Yukon Gold δημιουργήθηκαν στον Καναδά, ως διασταύρωση μεταξύ των βορειοαμερικανικών λευκών πατατών και των κίτρινων πατατών της Νότιας Αμερικής.
Κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στην αγορά το 1980. Λόγω της μεσαίας περιεκτικότητάς τους σε άμυλο, αυτές οι πατάτες είναι απίστευτα ευέλικτες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διάφορα πιάτα. Είναι κατάλληλες για βράσιμο, τηγάνισμα, ψήσιμο, πολτοποίηση, ψήσιμο στη σχάρα και σοτάρισμα.
3. Papa criolla (Κολομβία)
Η Papa criolla είναι μια ποικιλία πατάτας που προέρχεται από τη Νότια Αμερική και είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Κολομβία. Αυτοί οι κόνδυλοι είναι μικροί σε μέγεθος, παρόμοιοι με μια μπάλα του γκολφ. Η σάρκα είναι κίτρινη έως σκούρα κίτρινη, ένδειξη υψηλής περιεκτικότητας σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη.
Αναπτύσσονται στα υψίπεδα των Άνδεων. Το δέρμα τους είναι λεπτό και τρυφερό. Αυτές οι πατάτες χρησιμοποιούνται συχνά σε παραδοσιακά πιάτα όπως η σούπα ajiaco, αλλά γίνονται επίσης ψητές, τηγανητές, βραστές, πολτοποιημένες ή ακόμα και σουβλισμένες και ψημένες στη σχάρα.
4. Πατάτα Νάξου (Ελλάδα)
Πρόκειται για πατάτες ποικιλίας Liseta, Spunta, Marfona, Vivaldi και Alaska που καλλιεργούνται στο νησί της Νάξου. Έχουν λείο κίτρινο δέρμα και περιέχουν πάνω από 18% άμυλο και λιγότερο από 1% ζάχαρη. Η συγκομιδή τους γίνεται με το χέρι δύο φορές το χρόνο, από τα μέσα Φεβρουαρίου έως τον Μάρτιο και από τον Αύγουστο έως τον Σεπτέμβριο.
Δεδομένου ότι η συγκομιδή γίνεται νωρίτερα από άλλες πατάτες, είναι περιζήτητες στην αγορά. Η πατάτα Νάξου είναι διάσημη σε όλη την Ελλάδα και είναι ένα από τα βασικά συστατικά πολλών συνταγών. Για την προώθηση αυτής της νόστιμης πατάτας, οι τοπικές αρχές της Νάξου διοργανώνουν το Ετήσιο Φεστιβάλ Πατάτας Νάξου κάθε Αύγουστο.
5. Patata de Galicia (Ισπανία)
Η Patata de Galicia είναι μια πατάτα που καλλιεργείται στην Αυτόνομη Κοινότητα της Γαλικίας. Αυτή η τοποθεσία προσφέρει βέλτιστες εδαφοκλιματικές συνθήκες που εξασφαλίζουν τη σωστή ανάπτυξη και τα ανώτερα χαρακτηριστικά αυτών των πατατών.
Η συγκεκριμένη πατάτα έχει στρογγυλό ή οβάλ σχήμα με λεία, ανοιχτόχρωμη κίτρινη φλούδα και λευκή σάρκα. Έχει κρεμώδη υφή μετά το μαγείρεμα και είναι πολύ γευστική. Η Patata de Galicia είναι βασικό συστατικό της τοπικής κουζίνας και παίζει σημαντικό ρόλο σε πολλά παραδοσιακά πιάτα, από διαφορετικά μαγειρευτά και σούπες μέχρι ψητά.