Taste Atlas: Αυτό είναι το κορυφαίο πιάτο με χοιρινό στον κόσμο - Και είναι ελληνικό
Το συγκεκριμένο πιάτο κατάφερε να μπει σφήνα και να κερδίσει στο νήμα πιάτα από το Μεξικό και τη Λατινική Αμερική, που κυριάρχησαν στην πρώτη δεκάδα.

Το χοιρινό είναι το κρέας με τη μεγαλύτερη κατανάλωση στον κόσμο. Ταυτόχρονα είναι το δημοφιλέστερο κρέας στον Δυτικό κόσμο και στην Κεντρική Ευρώπη, ενώ αμέτρητες είναι οι συνταγές που αναδεικνύουν τη γεύση και την υφή του. Ποιο είναι όμως το κορυφαίο πιάτο στον κόσμο με χοιρινό;
Οι αναγνώστες του γαστρονομικού οδηγού Taste Atlas ψήφισαν και το χρυσό μετάλλιο πηγαίνει στο ελληνικό και αγαπημένο κοντοσούβλι, που κατάφερε να μπει σφήνα και να κερδίσει στο νήμα πολλά παραδοσιακά πιάτα από το Μεξικό και γενικότερα τη Λατινική Αμερική, που κυριάρχησαν στην πρώτη δεκάδα. Το κοντοσούβλι ψηφίστηκε ως το καλύτερο πιάτο με χοιρινό, με 4,7 αστέρια στη σχετική λίστα με τα 100 καλύτερα πιάτα, όπου ακόμη ένα παραδοσιακό ελληνικό έδεσμα πλασαρίστηκε στην 50άδα. Ο λόγος για την γουρνοπούλα, που κατετάγη στην 48η θέση.

«Το κοντοσούβλι είναι ένα παραδοσιακό πιάτο που αποτελείται από μεγάλα κομμάτια χοιρινού κρέατος μαριναρισμένα σε μείγμα βοτάνων και μπαχαρικών, στη συνέχεια σουβλισμένα και μαγειρεμένα αργά σε ψησταριά, σαν γύρος ή σουβλάκι. Η μαρινάδα περιέχει συχνά συστατικά όπως σκόρδο, ρίγανη, θυμάρι, δεντρολίβανο, πάπρικα, ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού και κόκκινο κρασί», σημειώνει σχετικά το Taste Atlas και συνεχίζει: «Μετά το μαρινάρισμα, το κρέας περνιέται σε μια μεγάλη σούβλα και ψήνεται σε ανοιχτή φλόγα, που έχει σαν αποτέλεσμα μια πλούσια και γευστική εξωτερική κρούστα με ζουμερό, τρυφερό εσωτερικό. Το μαγειρεμένο κρέας σερβίρεται συνήθως σε χοντρές φέτες, συχνά συνοδεύεται από πίτα, σάλτσα τζατζίκι και χωριάτικη σαλάτα, μεταξύ άλλων πιθανών συνοδευτικών».
Η κορυφαία δεκάδα
Στην πρώτη δεκάδα, πίσω από το κοντοσούβλι βρίσκονται:
- Gringas (Μεξικό)
Τυπικό μεξικάνικο πιάτο που φτιάχνεται με τορτίγιες από αλεύρι γεμάτες με μαριναρισμένο χοιρινό κρέας, τυρί και, συνήθως, φέτες ανανά, αν και τα κρεμμύδια, η σάλτσα τσίλι και ο κόλιανδρος μπορούν να προστεθούν στο πιάτο σύμφωνα με τις προτιμήσεις. Ο συνδυασμός αυτών των συστατικών στη συνέχεια ψήνεται στη σχάρα με τον ίδιο τρόπο όπως μια quesadilla. Οι τορτίγιες συνήθως διπλώνονται στη μέση και τρώγονται σαν τάκος.
- Cochinita pibil (Μεξικό)
Μεξικάνικο πιάτο που προέρχεται από το Γιουκατάν. Το χοιρινό μαρινάρεται σε συνδυασμό πάστας annatto, πικρού χυμού πορτοκαλιού και σκόρδου. Ψήνεται αργά και στη συνέχεια τεμαχίζεται και σερβίρεται σε τορτίγιες, τάκος ή μόνο του με ασκαλώνια, κρεμμύδια τουρσί, σάλσα και διάφορα ψητά λαχανικά. Χαρακτηρίζεται από το κόκκινο χρώμα του κρέατος, που προσδίδεται από τους σπόρους annatto στη μαρινάδα. Αρχικά, το χοιρινό τυλίγονταν σε φύλλα μπανάνας πριν το ψήσιμο, αλλά σήμερα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα αλουμινόχαρτο ή οποιοδήποτε άλλο κατάλληλο περιτύλιγμα.
- Lechona (Κολομβία)
Παραδοσιακό πιάτο που αποτελείται από ένα ψητό γουρούνι γεμιστό με κρεμμύδια, αρακά, φρέσκα μυρωδικά και διάφορα μπαχαρικά. Το γουρούνι ψήνεται για αρκετή ώρα μέχρι να γίνει το κρέας τρυφερό και χυμώδες.
- Chilorio (Μεξικό)
Ένα πιάτο που αποτελείται από τηγανητό χοιρινό κρέας που μαγειρεύεται σε σάλτσα τσίλι και μπαχαρικά όπως ρίγανη, σκόρδο και κύμινο. Αρχικά, χρησιμοποιήθηκε ως τρόπος συντήρησης του κρέατος, αλλά σήμερα χρησιμοποιείται συνήθως ως γέμιση για πολλές μεξικανικές σπεσιαλιτέ, όπως tacos ή enchiladas. Όταν σερβίρεται ως κύριο πιάτο, παραδοσιακά συνοδεύεται από σάλσα, γκουακαμόλε, μεξικάνικο ρύζι ή τηγανητά φασόλια.
- Carnitas (Μεξικό)
Ένα γευστικό πιάτο που παρασκευάζεται από χοιρινό (συνήθως μπροστινά κομμάτια ή χοιρινή ωμοπλάτη) που σιγοψήνεται στο λίπος του για μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να γίνει τελείως τρυφερό και χυμώδες. Στη συνέχεια, η φωτιά δυναμώνει μέχρι το κρέας να γίνει τραγανό εξωτερικά και να μπορεί να τεμαχιστεί. Σερβίρεται συχνά με τορτίγιες, συνοδευόμενες από σάλτσα, φασόλια, γκουακαμόλε, λάιμ ή φρέσκα λαχανικά.
- Samgyeopsal (Νότια Κορέα)
Μια λιχουδιά που αποτελείται μόνο από χοιρινή κοιλιά, το πιο ακριβό κομμάτι χοιρινού κρέατος στη Νότια Κορέα. Είναι τόσο δημοφιλές που οι κάτοικοι το τρώνε περίπου μία φορά κάθε τέσσερις μέρες. Το όνομα του πιάτου αποτελείται από τρεις λέξεις: sam (τρεις), gyeop (με στρώσεις) και sal (κρέας), επομένως μπορεί να μεταφραστεί κυριολεκτικά ως κρέας τριών στρώσεων, που αναφέρεται στα τρία ορατά στρώματα του κρέατος.
- Pernil (Πουέρτο Ρίκο)
Ένα από τα πιο διάσημα πιάτα του Πουέρτο Ρίκο, μια ζουμερή ψητή χοιρινή σπάλα που παραδοσιακά καρυκεύεται σε μια μαρινάδα που ονομάζεται adobo mojado, που αποτελείται από πάπρικα, αλάτι, ξύδι, σκόρδο και ρίγανη. Το όνομα του πιάτου προέρχεται από την ισπανική λέξη pierna, που σημαίνει μπούτι, αλλά είναι επίσης μια καταλανική λέξη για το ζαμπόν, που αναφέρεται στην παραδοσιακή συνταγή που απαιτεί φρέσκο ζαμπόν. Επειδή η χοιρινή σπάλα κοστίζει λιγότερο, έχει γίνει βασικό συστατικό του pernil.
- Tacos al pastor (Μεξικό)
Ένα πιάτο που αποτελείται από λεπτές φέτες χοιρινού κρέατος κομμένες από μια περιστρεφόμενη σούβλα, τοποθετημένες σε μια τορτίγια και από πάνω έχουν κρεμμύδια, ψιλοκομμένο κόλιανδρο, κομμάτια ανανά, τσίλι και σάλσα. Το πιάτο εξελίχθηκε από τις λιβανέζικες γαστρονομικές παραδόσεις που έφτασαν στο Μεξικό στα τέλη του 19ου αιώνα μαζί με πολλούς μετανάστες. Προέρχεται από τη δημοφιλή shawarma, αλλά οι Μεξικανοί άλλαξαν τα μπαχαρικά και αντικατέστησαν το αρνί με χοιρινό. Η προσθήκη ανανά στο πιάτο παραμένει ένα μυστήριο που πρέπει να λυθεί.
- Bossam (Νότια Κορέα)
Πιάτο που αποτελείται από φέτες και βρασμένο στον ατμό χοιρινό κρέας που είναι τυλιγμένο σε φύλλα λαχανικών όπως σέσκουλο, παντζάρι, μαρούλι ή κινέζικο λάχανο. Όταν προετοιμαστεί σωστά, το κρέας πρέπει να έχει μια λεπτή λεία, κρεμώδη γεύση. Συχνά συνοδεύεται από ρύζι, γλυκό kimchi και σάλτσα γαρίδας. Το πιάτο σερβίρεται παραδοσιακά ως anju, υποδηλώνοντας πιάτα που ταιριάζουν με αλκοολούχα ποτά.