Αυτές είναι οι καλύτερες σως στον κόσμο - Σε ποια θέση βρίσκεται το τζατζίκι
Ο γαστρονομικός οδηγός Taste Atlas δημοσίευσε τη λίστα με τις καλύτερες σάλτσες του πλανήτη.

Ως την μακρινή Αιθιοπία θα πρέπει να ταξιδέψει κανείς για να γευτεί αυτή που ψηφίστηκε ως η καλύτερη σως στον πλανήτη, σύμφωνα τουλάχιστον με το Taste Atlas.
Ο γαστρονομικός οδηγός δημοσίευσε τη λίστα με τις 50 καλύτερες σάλτσες του κόσμου και ανάμεσα σε αυτές βρίσκεται το παραδοσιακό ελληνικό τζατζίκι, το οποίο όμως περιορίστηκε σε «χαμηλή πτήση».
Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Taste Atlas, «το τζατζίκι είναι ένα ελληνικό έδεσμα που παρασκευάζεται από γιαούρτι, αγγούρια, σκόρδο και πολλά βότανα και μπαχαρικά όπως άνηθο, δυόσμο ή μαϊντανό. Συνήθως σερβίρεται ως σάλτσα που συνοδεύει πολλά πιάτα με κρέας, ως απλό ντιπ ή ως ορεκτικό. Το όνομά του προέρχεται από την τουρκική λέξη cacik, που δηλώνει ένα παρόμοιο ντιπ, αν και ορισμένοι υποψιάζονται ότι το τζατζίκι προήλθε από το ινδικό ντιπ raita».
Και συνεχίζει στην περιγραφή για το τζατζίκι αναφέροντας πως «σερβίρεται πάντα κρύο και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές με πιάτα όπως ο γύρος και το σουβλάκι. Συχνά, σερβίρεται με πίτα ως μέρος του πρώτου πιάτου ενός μεγάλου γεύματος. Με την τεράστια δημοτικότητά του και το γεγονός ότι είναι ένα από τα καλύτερα καλοκαιρινά ντιπ, δεν είναι παράξενο που υπάρχουν πολλές τοπικές παραλλαγές του τζατζικιού, σε χώρες όπως το Ιράν, το Ιράκ, η Τουρκία, η Κύπρος, η Βουλγαρία και η Σερβία».
Το τζατζίκι κατέλαβε τη 18η θέση ανάμεσα στις καλύτερες σάλτσες του κόσμου, ενώ στην πρώτη πεντάδα συναντώνται τα ακόλουθα:
Awaze (Αιθιοπία)

Πρόκειται για μια παραδοσιακή σάλτσα ή πάστα μπαχαρικών που σερβίρεται με τα περισσότερα κυρίως πιάτα στη χώρα. Συνήθως παρασκευάζεται με συστατικά όπως μείγμα μπαχαρικών berbere, t'ej (κρασί από αιθιοπικό μέλι) και λάδι. Τα υλικά απλά αναμειγνύονται μεταξύ τους μέχρι να επιτευχθεί η επιθυμητή συνοχή και στη συνέχεια η σάλτσα καταναλώνεται αμέσως ή αποθηκεύεται στο ψυγείο. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως σάλτσα ή ντιπ για κρέας, αλλά συχνά προστίθεται σε μαγειρευτά όπως το wat ή χρησιμοποιείται ως άλειμμα για σάντουιτς. Η σάλτσα μπορεί να εμπλουτιστεί με τζίντζερ και σκόρδο.
Salsa ocopa (Περού)
Η Salsa ocopa είναι μια δημοφιλής περουβιανή σάλτσα. Φτιάχνεται με queso fresco, aji amarillo chilis, γάλα και huacatay, γνωστό και ως περουβιανή μαύρη μέντα, δίνοντας στη σάλτσα μια μοναδική γεύση. Η σάλτσα σερβίρεται παραδοσιακά με βραστές πατάτες, αλλά μπορεί επίσης να συνοδεύσει πιάτα ζυμαρικών, κρέας, τηγανητό γιούκα, βραστά αυγά ή tequeños.
Aji criollo (Περού)
Είναι μια πικάντικη περουβιανή σάλτσα που παρασκευάζεται με συνδυασμό κίτρινων πιπεριών τσίλι aji και λαδιού. Η σάλτσα είναι συνήθως ευχάριστα πικάντικη, αλλά μπορεί να είναι και εξαιρετικά καυτερή και πικάντικη. Η σάλτσα χρησιμοποιείται παραδοσιακά ως συνοδευτικό σε διάφορα πιάτα με κρέας και ψάρι, αλλά χρησιμοποιείται συχνά και ως ντιπ για τηγανητές πατάτες και tequeños.
Toum (Λίβανος)

Είναι μια αυθεντική λιβανέζικη και συριακή πάστα σκόρδου. Φτιάχνεται με ολόκληρες σκελίδες σκόρδου, οι οποίες θρυμματίζονται σιγά σιγά με γουδί και γουδοχέρι. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, λάδι προστίθεται για να δημιουργηθεί μια ομοιογενής πάστα σκόρδου με αφράτη υφή. Τέλος, αλάτι και χυμός λεμονιού προστίθενται στο μείγμα, δίνοντας στην πάστα αλμυρή γεύση και ιβουάρ χρώμα. Χρησιμοποιείται για μαρινάδες, σάλτσες και ντιπ. Συνήθως συνδυάζεται με κοτόπουλο σε παραδοσιακά πιάτα όπως ψητό κοτόπουλο, σουβλάκια κοτόπουλου ή shawarma κοτόπουλου, αλλά συνδυάζεται και με βοδινό, αρνί ή κατσικίσιο κρέας. Χρησιμοποιείται συχνά ως άλειμμα στα περίφημα λιβανέζικα σάντουιτς.
Sugo di carne (Ιταλία)
Αυτή η παραδοσιακή ιταλική σάλτσα κρέατος αποτελείται από μοσχαρίσιο κιμά, χοιρινό ή συνδυασμό και των δύο, που σωτάρεται μαζί με ένα σοφρίτο με κρεμμύδια, καρότα και σέλινο, ένα πιτσίλισμα κόκκινου κρασιού και ντομάτες σε κονσέρβα. Το μείγμα είναι παραδοσιακά καρυκευμένο με αλάτι και πιπέρι και μπορεί προαιρετικά να ενισχυθεί με πελτέ ντομάτας και μανιτάρια πορτσίνι. Συνήθως σερβίρεται σε πιάτα ζυμαρικών όπως πένες, ριγκατόνι, ταλιατέλες, fetuccine ή pappardelle, τα οποία συχνά πασπαλίζονται με φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα. Αυτή η παραδοσιακή σάλτσα κρέατος χρησιμοποιείται επίσης συχνά στα λαζάνια.