Taste Atlas: Το ελληνικό comfort food που σάρωσε στη λίστα με τους καλύτερους κεφτέδες του κόσμου
Σε ποια θέση βρίσκονται τα κλασσικά κεφτεδάκια στη λίστα των 50 κορυφαίων του γαστρονομικού οδηγού.

Κεφτεδάκια. Κλασσικά και αγαπημένα. Ένα πιάτο που -αν συνδυαστεί με τηγανητές πατάτες- ξυπνά παιδικές μνήμες και θυμίζει γιαγιά.
Πέρα από τα κλασσικά κεφτεδάκια ωστόσο, υπάρχουν άπειρες παραλλαγές σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, αφού οι «μπάλες του κιμά» που περιλαμβάνουν διάφορα μυρωδικά ή άλλα συστατικά αποτελούν αγαπημένο έδεσμα σε όλο τον κόσμο.
Το Taste Atlas ανέδειξε τα 50 καλύτερα πιάτα με παραλλαγές από κεφτεδάκια και το απόλυτο ελληνικό comfort food άγγιξε την κορυφή στη λίστα του γαστρονομικού οδηγού. Ο λόγος για τα γιουβαρλάκια που βρίσκονται στη δεύτερη θέση, πίσω από τα ιταλικά polpette.
«Αυτή η χορταστική ελληνική σούπα συνδυάζει τρυφερά μοσχαρίσια κεφτεδάκια και έναν κρεμώδη, γευστικό ζωμό. Τα κεφτεδάκια και ο ζωμός συνήθως καρυκεύονται με διάφορα φρέσκα μυρωδικά και όλο το πιάτο ολοκληρώνεται με την προσθήκη αυγολέμονου -της κρεμώδους σάλτσας αυγού και λεμονιού- που πυκνώνει τον ζωμό και προσθέτει τη χαρακτηριστική ζουμερή γεύση. Παραδοσιακά συνδεδεμένα με τον χειμώνα, τα γιουβαρλάκια συνοδεύονται συνήθως με ψωμί και τα απολαμβάνουμε ως θρεπτικό κυρίως πιάτο», σημειώνει το Taste Atlas για το ελληνικό πιάτο.
Τα polpette είναι τα κλασσικά ιταλικά κεφτεδάκια, που παραδοσιακά αποτελούνται από μοσχαρίσιο κιμά (ή μερικές φορές χοιρινό), ο οποίος πλάθεται σε μικρές. Αυτά τα κεφτεδάκια συνήθως εμπλουτίζονται με μεγάλη ποικιλία συστατικών όπως μαϊντανό, αυγά, σκόρδο και μερικές φορές ακόμη και μορταδέλα ή Parmigiano Reggiano.
Τα polpette συνήθως σερβίρονται μόνα τους ως σνακ, ορεκτικό ή finger food και είναι ιδιαίτερα αγαπητά στα παιδιά όλων των ηλικιών.
Την κορυφαία τριάδα συμπληρώνουν τα τουρκικά Islama köfte, που είναι παραδοσιακοί τουρκικοί κεφτέδες. Τα κεφτεδάκια συνήθως φτιάχνονται συνδυάζοντας τριμμένο μπαγιάτικο ψωμί, κιμά, κρεμμύδι, σκόρδο, κύμινο, πάπρικα, αυγά, αλάτι και πιπέρι. Μόλις το μείγμα διαμορφωθεί σε κεφτεδάκια, είτε ψήνονται στη σχάρα είτε τηγανίζονται σε λάδι σε μέτρια φωτιά και από τις δύο πλευρές. Συνοδεύονται από ψωμί που κόβεται σε φέτες και βυθίζεται σε μείγμα από βοδινό ζωμό, λάδι και πάπρικα πριν ψηθεί στη σχάρα (ή τηγανιστεί στο ίδιο τηγάνι με τα κεφτεδάκια).
Στην έβδομη θέση της παγκόσμιας κατάταξης βρίσκονται τα παραδοσιακά ελληνικά κεφτεδάκια για τα οποία το Taste Atlas σημειώνει: «Γευστικά, αφράτα και τρυφερά, τα κεφτεδάκια είναι ελληνικοί κεφτέδες που φτιάχνονται από συνδυασμό χοιρινού και μοσχαρίσιου κιμά, αυγών, μπαγιάτικου ψωμιού ή τριμμένης φρυγανιάς και καρυκευμάτων όπως άνηθος, πιπέρι, μαϊντανός και ρίγανη. Το μείγμα πλάθεται σε μικρά μπαλάκια, τα οποία στη συνέχεια τηγανίζονται σε ελαιόλαδο. Το στρογγυλό τους σχήμα τα κάνει ιδανικά και δημοφιλή για πικνίκ όπου τα κεφτεδάκια καταναλώνονται ως σνακ, ωστόσο τα κεφτεδάκια μπορούν να καταναλωθούν και ως ορεκτικά ή ως κυρίως πιάτο. Συνιστάται να προσθέσετε λίγο βούτυρο και λίγο χυμό λεμονιού στους κεφτέδες για έξτρα γεύση».