Taste Atlas: Αυτό το ελληνικό φαγητό μπήκε στη λίστα με τα χειρότερα πιάτα του κόσμου
Ανάμεσα σε πιάτα με αίμα τάρανδου ή χοίρου, ζελέ από χέλι και εντόσθια ψαριού, δεσπόζει και ένα ελληνικό έδεσμα με ιδιαίτερη γεύση.
Δεν χρειάζεται να είσαι... μίζερος με το φαγητό για να νιώσεις μια αποστροφή για πιάτα που μπορεί να περιέχουν με αίμα ζώων, εντόσθια ψαριών ή ακόμη και ζελέ από χέλι. Πρόκειται για ορισμένα παραδοσιακά πιάτα διαφόρων χωρών ανά τον πλανήτη, που όμως δεν έτυχαν της ανάλογης υποδοχής από τους αναγνώστες του Taste Atlas, που ψήφισαν τη λίστα με τα χειρότερα του κόσμου.
Μια θέση ανάμεσα στα χειρότερα πιάτα του κόσμου, σύμφωνα με τον γαστρονομικό οδηγό, κατέκτησε και ένα ελληνικό. Ένα πιάτο ωστόσο, που -τουλάχιστον στην Ελλάδα- εκτός από ορκισμένους εχθρούς, έχει και ορκισμένους φίλους. Ο λόγος για τη σαλάτα με αγκινάρες, η οποία βρίσκεται στην 30ή θέση της λίστας με τα χειρότερα πιάτα του κόσμου, με βαθμολογία 2.4 με άριστα το 5.0.
Η σαλάτα με αγκινάρες είναι μια παραδοσιακή ελληνική σαλάτα με καταγωγή από την Κρήτη. Αν και υπάρχουν παραλλαγές, η σαλάτα γίνεται συνήθως με συνδυασμό νεαρών και τρυφερών αγκινάρων, λεμονιού, χυμού λεμονιού, ελαιόλαδου, μουστάρδας, σκόρδου, άνηθου, αλατιού και πιπεριού.
Οι αγκινάρες βράζονται σε μείγμα νερού και χυμού λεμονιού. Στη συνέχεια κόβονται, τρίβονται με λεμόνι και τοποθετούνται σε μια πιατέλα. Ένα ντρέσινγκ που αποτελείται από χυμό λεμονιού, ελαιόλαδο, μουστάρδα και σκόρδο περιχύνεται πάνω τους και η σαλάτα πασπαλίζεται με ψιλοκομμένο άνηθο, αλατοπιπερώνεται και σερβίρεται.
Τα 5 χειρότερα πιάτα του πλανήτη
1. Blodpalt (Φινλανδία)
Το χειρότερο πιάτο του πλανήτη πάντως έρχεται από τη Σκανδιναβία. Είναι ένα από τα παραδοσιακά πιάτα στα βόρεια μέρη της Σουηδίας και της Φινλανδικής Λαπωνίας. Το blodpalt αποτελείται από σκούρα καφέ ζυμαρικά που παρασκευάζονται με αλεύρι σίκαλης ή κριθαριού και αίμα ζώων. Αν και παραδοσιακά παρασκευάζονταν με αίμα ταράνδου, σήμερα εμφανίζονται σε πολλές παραλλαγές με αίμα διαφόρων ζώων, διαφορετικά μπαχαρικά και περιστασιακά πουρέ πατάτας.
Κάποιες φορές τα ζυμαρικά γεμίζονται με ένα μείγμα από σοταρισμένα κρεμμύδια και μπέικον κομμένο σε κύβους και συνήθως μαγειρεύονται σε γευστικούς ζωμούς κρέατος. Τα ζυμαρικά Blodpalt συνήθως απολαμβάνονται συνοδευόμενα από τηγανητό μπέικον ή χοιρινό κρέας, βούτυρο και μαρμελάδα lingonberry.
2. Bocadillo de sardinas (Ισπανία)
Πρόκειται για ένα σάντουιτς με κονσέρβα σαρδέλας. Η γέμιση μπορεί να ενισχυθεί με διάφορα άλλα συστατικά όπως πιπεριές, ντομάτες, κόλιανδρο, μαρούλι, κρεμμύδια, αβοκάντο, ελιές, βραστά αυγά, μαγιονέζα, μουστάρδα, σάλτσα γιαουρτιού, μανιτάρια, σοταρισμένα λαχανικά και ελαιόλαδο.
3. Calskrove (Σουηδία)
Είναι εφεύρεση του εστιατορίου Tre Kronor από τη σουηδική πόλη Skellefteå. Αποτελείται από μια πίτσα καλτσόνε που είναι γεμιστή με χάμπουργκερ και τηγανητές πατάτες. Το πλούσιο σε θερμίδες πιάτο επινοήθηκε αρχικά για άτομα που δεν μπορούσαν να αποφασίσουν αν θα πάρουν μια πίτσα ή ένα χάμπουργκερ μετά από μια νύχτα βαριάς κατανάλωσης αλκοόλ.
4. Angulas a la cazuela (Ισπανία)
Είναι ένα παραδοσιακό ισπανικό πιάτο που προέρχεται από τη Χώρα των Βάσκων. Το πιάτο φτιάχνεται συνήθως με συνδυασμό από σπάνια και ακριβά μωρά χέλια, σκόρδο, νιφάδες καυτερής πιπεριάς, ελαιόλαδο και αλάτι. Οι νιφάδες σκόρδου και πιπεριάς σοτάρονται σε ελαιόλαδο σε μια καζουέλα (ρηχή πήλινη κατσαρόλα). Στη συνέχεια, τα μωρά χέλια προστίθενται στην καζουέλα, καρυκεύονται και μαγειρεύονται. Το πιάτο σερβίρεται κατευθείαν από την καζουέλα και παραδοσιακά τρώγεται με ξύλινο πιρούνι.
5. Jellied eels (Αγγλία)
Το ζελέ από χέλι είναι ένα παραδοσιακό φαγητό του δρόμου, που χρονολογείται από τον 18ο αιώνα. Αρχικά, ήταν ένας φθηνός και εύκολος τρόπος για να φτιάξεις ένα καλό πιάτο, με άφθονα χέλια που υπάρχουν διαθέσιμα στον ποταμό Τάμεση. Τα χέλια ψιλοκόβονταν, έβραζαν για περίπου μισή ώρα σε βότανα και τα άφηναν να κρυώσουν. Τότε τα χέλια έβγαζαν τη δική τους ζελατίνη και ένα μαλακό, διάφανο ζελέ σχηματιζόταν στα κομμένα κομμάτια.
Η υφή των χελιών είναι λεπτή και απαλή και ενώ κάποιοι μπορεί να πουν ότι είναι δυσάρεστη, η γεύση τους είναι μοναδική -ήπια, ελαφρώς αλμυρή, σαν ρέγγα τουρσί, αλλά χωρίς το ασυνήθιστο άρωμα «ψαριού». Συνοδεύονται συνήθως από λευκό πιπέρι και ξύδι για να τονίσουν ακόμη περισσότερο τις γεύσεις.