Taste Atlas: Αυτός είναι ο κορυφαίος καφές του κόσμου - Σε ποια θέση βρίσκονται φρέντο και φραπέ
Υπάρχει κάτι πιο απολαυστικό από μία κούπα ή ένα ποτήρι καφέ; Ο καφές δεν είναι μόνο το απαραίτητο ρόφημα για τους περισσότερους προκειμένου να... ανοίξει το μάτι και να ξεκινήσουν τη μέρα τους με ενέργεια, αλλά αποτελεί μια γευστική εμπειρία. Ποιος είναι όμως ο κορυφαίος καφές του πλανήτη, σύμφωνα με τον γαστρονομικό οδηγό Taste Atlas και πού βρίσκονται τα πιο δημοφιλή ροφήματα καφέ της χώρας μας;
Οι αναγνώστες του οδηγού ψήφισαν και αποφάσισαν. Στην κορυφή των προτιμήσεων βρίσκεται ο ινδικός καφές φίλτρου. Πρόκειται για καφέ με μια ιδιαίτερη τεχνική παρασκευής, κατά την οποία ο καφές παρασκευάζεται με τη χρήση φίλτρου, που αποτελείται από δύο θαλάμους, τον επάνω με διάτρητο πυθμένα που χρησιμοποιείται για τη συγκράτηση του αλεσμένου καφέ και τον κάτω στον οποίο στάζει αργά ο παρασκευασμένος καφές.
Αυτή η τεχνική παρασκευής έχει ως αποτέλεσμα έναν καφέ με πλούσια γεύση και γεμάτο σώμα, που συνήθως αναμιγνύεται με γάλα και γλυκαίνεται με ζάχαρη. Παραδοσιακά σερβίρεται σε ποτήρι με συνοδευτικό πιατάκι. Μερικές φορές, ο συνδυασμός καφέ και ζεστού γάλακτος μεταφέρεται συνεχώς από το ένα δοχείο στο άλλο μέχρι να δημιουργηθεί αφρός.
Στη δεύτερη θέση συναντούμε τον Café Cubano. Είναι ένας μοναδικός τύπος εσπρέσο που προέρχεται από την Κούβα και αναφέρεται συχνά ως κουβανέζικος εσπρέσο. Αν και κατέχει μοναδική θέση στην Κούβα, όπου παραδοσιακά αποτελεί το βασικό κοινωνικό και πολιτιστικό ποτό, ο κουβανέζικος εσπρέσο είναι επίσης πολύ δημοφιλής και ευρέως διαδεδομένος σε όλη τη Λατινική Αμερική και τη Φλόριντα.
Αποτελείται από ένα σφηνάκι εσπρέσο που γλυκαίνεται με ζάχαρη κατά την παρασκευή του. Αυτή η ποικιλία εσπρέσο παρασκευάζεται με την παρασκευή των πιο σκούρων ποικιλιών με ζάχαρη, η οποία έχει ως αποτέλεσμα τον ανοιχτό καφέ αφρό στην κορυφή του καφέ. Ο κουβανέζικος εσπρέσο συνήθως σερβίρεται μαζί με ένα ποτήρι νερό, αλλά για μία αυθεντική κουβανέζικη εμπειρία, είναι καλύτερο να το συνδυάσετε με ένα εκλεκτό κουβανέζικο πούρο.
Στην τρίτη θέση ο φρέντο καπουτσίνο, που βρίσκεται ο φραπέ
Στην τρίτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης με τους καλύτερους καφέδες του κόσμου βρίσκεται ο «δικός μας» φρέντο καπουτσίνο. Όπως αναφέρει το Taste Atlas, πρόκειται για μία ποικιλία καφέ που προέρχεται από την Ελλάδα και φτιάχνεται με εσπρέσο, συνήθως ένα διπλό σφηνάκι, το οποίο πρώτα αναμειγνύεται με πάγο, στραγγίζεται και στη συνέχεια χύνεται πάνω από πάγο. Στη συνέχεια, το ρόφημα συμπληρώνεται με καλά παγωμένο γάλα που ανακινείται ή ανακατεύεται μέχρι να αποκτήσει μια ελαφριά, αφρώδη υφή.
Ακολουθεί στην τέταρτη θέση ο φρέντο εσπρέσο. Σύμφωνα με το Taste Atlas, πρόκειται για έναν απλό ελληνικό καφέ που συνδυάζει εσπρέσο και πάγο. Σε αντίθεση με παρόμοιες ποικιλίες παγωμένου καφέ, που προσφέρουν απλώς καφέ πάνω από πάγο, αυτή η ελληνική εκδοχή αναμειγνύει τα δύο συστατικά μέχρι ο καφές να είναι ελαφρώς παγωμένος, λείος και κρεμώδης. Ο ελαφρώς παγωμένος καφές στη συνέχεια στραγγίζεται και χύνεται πάνω από πάγο. Ο φρέντο εσπρέσο έγινε δημοφιλής τη δεκαετία του 1990 και σήμερα, κυριαρχεί σε όλη τη χώρα.
Ο γνωστός και μη εξαιρετέος φραπέ βρίσκεται στην 11η θέση της σχετικής κατάταξης. Όπως λέει το Taste Atlas, αν και η λέξη φραπέ πρωτοεμφανίστηκε τον 19ο αιώνα, αυτή η ελληνική ποικιλία καφέ εφευρέθηκε το 1957. Φτιάχνεται συνδυάζοντας τον στιγμιαίο καφέ με νερό και πάγο. Ο συνδυασμός συνήθως παρασκευάζεται σε σέικερ ή μίξερ χειρός, οπότε όταν το ρόφημα χύνεται σε ποτήρι, πρέπει να εμφανίζεται ένας αφρός από πάνω. Οι παραλλαγές μπορεί να περιλαμβάνουν φραπέ με γάλα ή γάλα εβαπορέ -που αναφέρεται συχνά ως «φραπόγαλο»- και το ποτό μπορεί να γλυκάνει ανάλογα.
Η κορυφαία 20άδα
1. Indian filter coffee (Ινδία)
2. Café Cubano (Κούβα)
3. Freddo cappuccino (Ελλάδα)
4. Espresso freddo (Ελλάδα)
5. Cappuccino (Ιταλία)
6. Ipoh White Coffee (Μαλαισία)
7. Vietnamese Iced Coffee (Βιετνάμ)
8. Espresso (Ιταλία)
9. Türk Kahvesi (Τουρκία)
10. Ristretto (Ιταλία)
11. Frappé (Ελλάδα)
12. Flat White (Αυστραλία)
13. Macchiato (Ιταλία)
14. Eiskaffee (Γερμανία)
15. Vietnamese Coffee (Βιετνάμ)
16. Caffè latte (Ιταλία)
17. Café de Olla (Μεξικό)
18. Bicerin (Ιταλία)
19. Red Eye Coffee (ΗΠΑ)
20. Cortado (Ισπανία)