Taste Atlas: Αυτές είναι οι 10 κορυφαίες σούπες με κοτόπουλο
Σε υψηλή θέση βρίσκεται η ελληνική κοτόσουπα, το απόλυτο comfort food.
![Κοτόσουπα / Freepik Κοτόσουπα / Freepik](https://flashgr.cachefly.net/portal-img/art_featured/73/chicken-soup-with-vegetables-black-background.jpg?crop=2048,1267,0,49)
Τις ημέρες που η θερμοκρασία πέφτει και το κρύο είναι τσουχτερό, αλλά και σε μια περίοδο που «θερίζουν» οι ιώσεις δεν υπάρχει κάτι καλύτερο και πιο θρεπτικό από μία σούπα. Κι αν είναι μία σούπα με κοτόπουλο, ακόμη καλύτερα.
Ο κορυφαίος γαστρονομικός οδηγός Taste Atlas ανακοίνωσε τις καλύτερες σούπες με κοτόπουλο στον κόσμο και ανάμεσα σε αυτές δεν θα μπορούσε παρά να βρίσκεται και η παραδοσιακή ελληνική κοτόσουπα. Το απόλυτο comfort food της χώρας μας, η σούπα που οι μαμάδες τη δίνουν σαν... φάρμακο, ικανό να θεραπεύσει τα πάντα, από την κατάθλιψη μέχρι τη γρίπη.
Η ελληνική κοτόσουπα βρίσκεται στη 12η θέση μεταξύ των κορυφαίων του κόσμου. Πρόκειται για μια νόστιμη και θρεπτική σούπα, που φτιάχνεται με γευστικό ζωμό κοτόπουλου, τρυφερά κομμάτια κοτόπουλου, διάφορα λαχανικά και μια επιλογή από ζυμαρικά ή ρύζι. Αν και μπορεί να παρασκευαστεί μόνο με ζωμό, στη χώρα μας οι περισσότερες μαγείρισσες προτιμούν να την κάνουν αυγολέμονο, δημιουργώντας την κρεμώδη σάλτσα που φτιάχνεται με αυγό και λεμόνι.
![Κοτόσουπα /Freepik Κοτόσουπα /Freepik](https://flashgr.cachefly.net/image/hor_small/73/hot-chicken-soup-with-vegetables-mushrooms-top-view-soup-with-sour-cream-dill-served-with-black-bread-garlic-healthy-fall-lunch-copy-space-menu.jpg)
Οι καλύτερες σούπες του κόσμου
Σύμφωνα με τον γαστρονομικό οδηγό, αυτές είναι οι πέντε κορυφαίες σούπες με κοτόπουλο στον κόσμο:
- Tom kha gai (Ταϊλάνδη)
Το Tom kha gai είναι το νόστιμο εθνικό πιάτο της Ταϊλάνδης που προέρχεται από το κεντρικό τμήμα της χώρας και φέρει την επιρροή του γειτονικού Λάος. Είναι μια σούπα της οποίας το όνομα μεταφράζεται σε βραστή σούπα κοτόπουλου, που αποτελείται από γάλα καρύδας, κομμάτια κοτόπουλου, galangal (κοκκινοκαφέ ή ροζ ξυλώδες φυτό που σχετίζεται με το τζίντζερ), λεμονόχορτο, σκόρδο, πιπεριές τσίλι, φύλλα kaffir lime και σάλτσα ψαριού.
Οι πιπεράτες, πικάντικες, ελαφρώς ξινές και λουλουδένιες γεύσεις του Galangal προσφέρουν μια ενδιαφέρουσα αντίθεση με την κρεμώδη υφή του γάλακτος καρύδας, δημιουργώντας ένα υπέροχο αρωματικό πιάτο στη διαδικασία. Το Tom kha gai είναι εξαιρετικά θρεπτικό με εξαιρετικές φαρμακευτικές ιδιότητες, όπως η ικανότητα να καταπραΰνει τη γαστρεντερική οδό.
Δεδομένου ότι το πιάτο είναι πολύ δημοφιλές, υπάρχουν και άλλες εκδοχές της σούπας - η χορτοφαγική, το τόφου, τα θαλασσινά και το χοιρινό tom kha είναι μόνο μερικές από τις ποικιλίες της. Παραδοσιακά σερβίρεται με ρύζι, γαρνίρεται με φύλλα κόλιανδρου και ντομάτες κομμένες σε κύβους.
- Ciorba Radauteana (Ρουμανία)
Ακόμη μία παραδοσιακή σούπα. Φτιάχνεται με συνδυασμό κοτόπουλου, κρεμμυδιών, γλυκιάς κόκκινης πιπεριάς, σέλινου, καρότων, χυμού λεμονιού, σκόρδου, μαϊντανού και κρέμας γάλακτος. Τα υλικά σιγοβράζονται σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν το κρέας και τα λαχανικά.
Η σούπα είναι αρκετά ξινή λόγω της προσθήκης χυμού λεμονιού. Στη Ρουμανία, η Ciorba Radauteana εκτιμάται ιδιαίτερα για το ότι θεωρείται η καλύτερη θεραπεία του hangover και έχει θεραπευτικές ιδιότητες -χρησιμοποιείται συχνά ως θεραπεία για τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος.
- Soto Lamongan (Ινδονησία)
Αυτή η παραδοσιακή σούπα της Ινδονησίας παρασκευάζεται κυρίως με κομμάτια κοτόπουλου που σιγομαγειρεύονται σε ζωμό, μαζί με μια πάστα μπαχαρικών που συνήθως αποτελείται από λεμονόχορτο, κόλιανδρο, σπόρους κύμινο, galangal, σκόρδο, κουρκουμά και τζίντζερ.
Το κοτόπουλο στη συνέχεια τεμαχίζεται και το πιάτο συνήθως σερβίρεται με ζυμαρικά, λάχανο, κρεμμύδια, βραστά αυγά, κράκερ γαρίδας ή άλλες γαρνιτούρες. Το Soto Lamongan μπορεί να σερβιριστεί ως τυπική σούπα, αλλά μερικές φορές τα κύρια συστατικά και ο ζωμός μπορούν να σερβιριστούν σε δύο ξεχωριστά μπολ.
Το πιάτο συνοδεύεται συνήθως από πικάντικη σάλτσα σαμπάλ και ρύζι.
- Bela čorba (Σερβία)
Η Bela čorba είναι μια παραδοσιακή σούπα που είναι εξαιρετικά δημοφιλής στη Σερβία. Φτιάχνεται με συνδυασμό κρέατος από στήθος κοτόπουλου (τοπικά ονομάζεται belo meso), αυγά, πατάτες, κρεμμύδια, αλεύρι, καρότα, μαϊντανό και καρυκεύματα. Ορισμένες εκδόσεις περιλαμβάνουν επίσης μια μπάλα από ξινή κρέμα που προστίθεται στο πιάτο κατά το σερβίρισμα.
Αυτή η σούπα τρώγεται παραδοσιακά ως πρώτο πιάτο, αλλά το καλοκαίρι μπορεί να σερβιριστεί και ως κύριο πιάτο για μεσημεριανό γεύμα. Αν ετοιμαστεί ως κυρίως πιάτο, το πιάτο θα περιέχει περισσότερες πατάτες και συνήθως θα σερβίρεται με μια φρέσκια λαχανοσαλάτα στο πλάι.
Το όνομα του πιάτου είναι μια αναφορά στο κυρίαρχο χρώμα των συστατικών του, το λευκό. Είναι ενδιαφέρον ότι αν προστεθεί λευκό ξύδι στη σούπα, ονομάζεται kisela čorba (ξινή σούπα), ένα παραδοσιακό φάρμακο για το hangover.
- Rosół z kury (Πολωνία)
Αυτός ο διαυγής και χορταστικός ζωμός κότας είναι μια από τις πιο παραδοσιακές πολωνικές σούπες. Συνήθως παρασκευάζεται με κρέας που αφήνεται στα κόκαλα, μπορεί να ενσωματώσει διάφορα λαχανικά σε κύβους και διαφορετικούς τύπους noodles. Οι συνταγές για το rosół z kury συνήθως περνούν από γενιά σε γενιά. Αυτή η σούπα έντασης εργασίας συνδέεται παραδοσιακά με εορταστικά γεύματα Σαββατοκύριακου και διάφορες ειδικές περιστάσεις.
Συνιστάται να σερβίρετε τη σούπα ως ορεκτικό όσο είναι ακόμα ζεστή και να τη γαρνίρετε με γενναιόδωρες ποσότητες φρεσκοκομμένο μαϊντανό.
Η δεκάδα
Η δεκάδα με τις καλύτερες σούπες κλείνει με της Sopa de gallina india από το Ελ Σαλβαδόρ, την Chicken Pho (Phở gà) από το Βιετνάμ, την Sancocho Colombiano από την Κολομβία, την Chikhirtma από τη Γεωργία και την Supă (de pui) cu tăieței από τη Ρουμανία.