Το ελληνικό εστιατόριο στο Λονδίνο που πήρε αστέρι Michelin - Ποια είναι τα παραδοσιακά του πιάτα
Ένας κρυμμένος γαστρονομικός παράδεισος στην αγορά Borough του Λονδίνου, που σερβίρει ελληνική κουζίνα, ξεχώρισε στη φετινή τελετή των αστεριών Michelin.
![Φωτογραφία αρχείου / Freepik Φωτογραφία αρχείου / Freepik](https://flashgr.cachefly.net/portal-img/art_featured/74/group-friends-eating-restaurant.jpg?crop=2048,1267,0,49)
Το αστέρι Michelin για έναν σεφ κι ένα εστιατόριο είναι ό,τι το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες για έναν αθλητή. Και η φετινή τελετή για την απονομή των αστεριών Michelin είχε ελληνικό χρώμα, με ένα εστιατόριο στην πολυσύχναστη αγορά Borough του Λονδίνου, να κατακτά το πρώτο του αστέρι.
Ο λόγος για το «Oma», το εστιατόριο που πήρε το όνομά του από την ελληνική λέξη «Ωμά» και που με απλές, παραδοσιακές γεύσεις από την Ελλάδα κατάφερε να πάρει μια θέση ανάμεσα στα κορυφαία του πλανήτη.
«Εξαιρετικά διασκεδαστικό εστιατόριο που σερβίρει συναρπαστική κουζίνα από την Ελλάδα και όχι μόνο. Αυτό είναι το σημείο για τους λάτρεις του ελληνικού φαγητού στο Λονδίνο, με εξαιρετικά νόστιμα φαγητά, αλοιφές και ψωμιά, τόνο σε διάφορες μορφές, άφθονο ψητό στα κάρβουνα και σπάνια ελληνικά εδέσματα, όπως σπανακόπιτα και γιουβέτσι. Ο κατάλογος των κρασιών είναι επίσης υπέροχος», σημειώνει στην ιστοσελίδα του ο οδηγός Michelin για τον κρυμμένο γαστρονομικό παράδεισο με γεύσεις από Ελλάδα.
Ο σεφ Jorge Paredes έλαβε το πρώτο του αστέρι δημιουργώντας νόστιμα πιάτα που ταξιδεύουν τους Λονδρέζους στην Ελλάδα και στις γεύσεις της.
Το πρώτο vegan εστιατόριο με αστέρι Michelin
Ένα vegan εστιατόριο στο Λονδίνο έγινε το πρώτο στο Ηνωμένο Βασίλειο, που απέκτησε αστέρι Michelin, στην λαμπερή τελετή απονομής του οδηγού για τη Μεγάλη Βρετανία και την Ιρλανδία, που πραγματοποιήθηκε στη Γλασκώβη.
Το «Plates London», που βρίσκεται στην Old Street, σερβίρει ένα εξ ολοκλήρου vegan μενού. Σύμφωνα με τον διάσημο «γαστρονομικό χάρτη», ο σεφ Kirk Haworth εντυπωσίασε «παίρνοντας την κλασική του μαγειρική παιδεία και προσαρμόζοντάς την ευρηματικά σε μη καρνοβορικά πιάτα».
Ερωτηθείς στην εκδήλωση, τι του αρέσει στο να μαγειρεύει vegan πιάτα, ο σεφ είπε: «Το να προσπαθείς να ξεφορτωθείς αυτή τη λέξη είναι ό,τι αγαπώ περισσότερο σε αυτό. Αφορά μόνο τη γεύση, αυτό είναι το μόνο που έχει σημασία». Και πρόσθεσε: «Γεύση, ενθουσιασμός, καινοτομία και προσπάθεια να το πάμε σε έναν νέο χώρο νοστιμιάς».
Το «Plates London» ήταν ένα από τα 26 εστιατόρια που τιμήθηκαν στην τελετή. Το «Moor Hall», στο χωριό Aughton, περίπου 10 μίλια από το Λίβερπουλ, έγινε το δέκατο εστιατόριο σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία που κατέχει τα πολυπόθητα τρία αστέρια. Άνοιξε το 2017 και μέσα σε μόλις δύο χρόνια κατάφερε να αποκτήσει τα δύο πρώτα του αστέρια Michelin.
«Στο «Moor Hall», ο σεφ Mark Birchall και η ομάδα του συνέχισαν να τελειοποιούν την τέχνη τους και έχουν πλέον επιτύχει νέα επίπεδα αριστείας. Τα υλικά, πολλά από τον λαχανόκηπο τους, είναι εξαιρετικά και η εκτίμηση των γεύσεων, για το πότε πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην απλότητα και πότε να προστεθεί πολυπλοκότητα, είναι υποδειγματική», σύμφωνα με τον διάσημο οδηγό.
Φέτος, η τελετή απονομής των αστεριών Michelin είχε έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα, καθώς συνέπεσε με την 125η επέτειο του διάσημου γαστρονομικού οδηγού. Με τη βιωσιμότητα να αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα, δόθηκαν πέντε νέα Πράσινα αστέρια.