Σπαράγγια: Συνταγή για το διατροφικό διαμάντι της Άνοιξης
Η γεύση τους είναι λεπτή και ελαφρώς γήινη, κάτι που τα κάνει ευέλικτα στην κουζίνα.

Τα σπαράγγια είναι ένα από τα πιο γευστικά και θρεπτικά λαχανικά της άνοιξης. Είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, C, E, K και φυλλικό οξύ, ενώ έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Περιέχουν επίσης ασπαραγίνη, ένα αμινοξύ που βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού και στην καλή λειτουργία των νεφρών.
Υπάρχουν διάφορα είδη σπαραγγιών, με τα πιο γνωστά να είναι τα πράσινα, τα λευκά και τα μοβ. Τα πράσινα είναι τα πιο συνηθισμένα, τα λευκά είναι πιο ήπια σε γεύση, ενώ τα μοβ έχουν μια πιο γλυκιά και φρουτώδη γεύση.
Η γεύση τους είναι λεπτή και ελαφρώς γήινη, κάτι που τα κάνει ευέλικτα στην κουζίνα. Μπορούν να καταναλωθούν ωμά, σοταρισμένα, βραστά, ψητά ή στον ατμό, και συνδυάζονται εξαιρετικά με ελαιόλαδο, βούτυρο, αυγά, τυριά, ξηρούς καρπούς και κρέας.
Σπαράγγια με καραμελωμένα αμύγδαλα και σάλτσα εσπεριδοειδών
Υλικά (για 2 άτομα):
- 12 σπαράγγια (πράσινα ή μοβ)
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- 1/4 κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 30 γρ. αμύγδαλα φιλέ
- 1 κ.σ. μέλι
- 1 κ.σ. χυμό πορτοκαλιού
- 1/2 κ.σ. ξύσμα λεμονιού
- 1 κ.σ. βούτυρο
Εκτέλεση:
Ετοιμάστε τα σπαράγγια: Πλύνετε τα καλά και κόψτε τη σκληρή βάση τους.
Σε ένα τηγάνι ή σχαροτήγανο, ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέστε τα σπαράγγια, πασπαλίστε με αλάτι και πιπέρι και σοτάρετε για 4-5 λεπτά μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
Καραμελώστε τα αμύγδαλα: Σε ένα μικρό τηγάνι, βάλτε τα αμύγδαλα μαζί με το μέλι και μαγειρέψτε για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας μέχρι να γίνουν τραγανά και καραμελωμένα.
Ετοιμάστε τη σάλτσα: Σε ένα μικρό μπολ, ανακατέψτε το χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα λεμονιού και το βούτυρο μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Σερβίρισμα: Τοποθετήστε τα σπαράγγια σε ένα πιάτο, περιχύστε με τη σάλτσα και πασπαλίστε από πάνω τα καραμελωμένα αμύγδαλα.
Tips
Συνοδεύστε με φρέσκο ψωμί και ένα ποτήρι λευκό κρασί για ένα ελαφρύ αλλά απολαυστικό γεύμα!