Συνταγή για καρπάτσιο αγκινάρας με λαδολέμονο τρούφας και ξηρούς καρπούς
Οι αγκινάρες είναι πλούσιες σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη C, κάλιο, μαγνήσιο και φυτικές ίνες.

Η αγκινάρα είναι ένα εποχιακό λαχανικό που βρίσκεται στην καλύτερη φάση του την άνοιξη, κυρίως προς το τέλος της. Με τη μοναδική γεύση και υφή της, αποτελεί ένα ιδιαίτερα δημοφιλές συστατικό σε πολλές συνταγές. Είναι πλούσιες σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη C, κάλιο, μαγνήσιο και φυτικές ίνες. Χάρη στη χαμηλή περιεκτικότητά τους σε θερμίδες, αποτελούν εξαιρετική επιλογή για όσους επιθυμούν να διατηρήσουν ένα υγιές σωματικό βάρος.
Ένα από τα σημαντικότερα οφέλη τους είναι η συμβολή τους στην πέψη. Περιέχουν κυναρίνη, μια ένωση που διεγείρει την παραγωγή χολής από το ήπαρ, διευκολύνοντας τη διάσπαση των λιπαρών και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
Συνταγή για καρπάτσιο αγκινάρας με λαδολέμονο τρούφας και ξηρούς καρπούς
Υλικά (για 2 άτομα)
- 4 φρέσκες αγκινάρες
- Χυμός από 1 λεμόνι (για να μην μαυρίσουν οι αγκινάρες)
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. λάδι τρούφας
- Χυμός από ½ λεμόνι
- 1 κ.γ. μέλι
- 2 κ.σ. τριμμένη παρμεζάνα ή γραβιέρα Κρήτης
- 1 κ.σ. ψιλοκομμένα φιστίκια Αιγίνης ή καρύδια
- Φύλλα ρόκας για γαρνίρισμα
- Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Λεπτές φλοίδες παρμεζάνας (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Καθάρισμα αγκινάρας
- Αφαιρέστε τα σκληρά εξωτερικά φύλλα μέχρι να φτάσετε στην τρυφερή καρδιά.
- Κόψτε τις αγκινάρες πολύ λεπτές φέτες (ιδανικά με μαντολίνο).
- Τοποθετήστε τις αμέσως σε ένα μπολ με κρύο νερό και χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν.
Προετοιμασία λαδολέμονου τρούφας
- Σε ένα μπολ, ανακατέψτε το ελαιόλαδο, το λάδι τρούφας, το χυμό λεμονιού, το μέλι, το αλάτι και το πιπέρι.
Στήσιμο πιάτου
- Στραγγίξτε τις φέτες αγκινάρας και απλώστε τις σε ένα επίπεδο πιάτο.
- Περιχύστε με το λαδολέμονο τρούφας.
- Προσθέστε την τριμμένη παρμεζάνα και τα ψιλοκομμένα φιστίκια.
- Διακοσμήστε με φύλλα ρόκας και, αν θέλετε, φλοίδες παρμεζάνας.
Σερβίρισμα
- Αφήστε το καρπάτσιο να «ξεκουραστεί» για 5-10 λεπτά, ώστε να δέσουν οι γεύσεις.
- Απολαύστε το με ένα ποτήρι δροσερό λευκό κρασί, όπως ένα Sauvignon Blanc ή Ασύρτικο.