Συνταγή: Φασόλια με καπνιστή πάπρικα, ταχίνι και τραγανά κρουτόν κύμινου
Τα όσπρια περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα και διάφορα άλλα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας.

Είναι γνωστό ότι τα όσπρια και τα φασόλια είναι ιδιαίτερα θρεπτικά και προωθούν τη μακροζωία, ενώ είναι και ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους της Μεσογειακής διατροφής. Συγκεκριμένα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται στα όσπρια είναι σημαντικές για την καλή υγεία του μικροβιόματος του εντέρου, ενώ μειώνουν τον κίνδυνο των καρκίνων που σχετίζονται με το γαστρεντερικό σύστημα.
Επιπλέον, έχει αποδειχτεί ότι τόσο οι φυτικές ίνες όσο και η πρωτεΐνη που περιέχουν τα όσπρια προωθούν την αίσθηση του κορεσμού και βοηθούν στην μείωση του κινδύνου της παχυσαρκίας και στη διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους. Σημειώνουμε ότι η παχυσαρκία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, διαβήτη τύπου 2, αυτοάνοσων νοσημάτων, καρκίνου και άλλων χρόνιων νοσημάτων.
Υλικά (για 4 άτομα)
- 400 γρ. φασόλια (λευκά ή γίγαντες), μουλιασμένα από το προηγούμενο βράδυ
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
- 1/2 κ.γ. κύμινο
- 1/2 κ.γ. θυμάρι
- 600 ml ζωμό λαχανικών
- 2 κ.σ. ταχίνι
- Χυμό από 1/2 λεμόνι
- Αλάτι & πιπέρι
Για τα τραγανά κρουτόν κύμινου
- 3 φέτες ψωμί (προτιμήστε χωριάτικο ή προζυμένιο)
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1/2 κ.γ. κύμινο
- 1/2 κ.γ. αλάτι
Εκτέλεση
Βράσιμο φασολιών
Βράζουμε τα μουλιασμένα φασόλια σε άφθονο νερό για περίπου 40-50 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Στραγγίζουμε και αφήνουμε στην άκρη.
Σοτάρισμα βάσης
Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 2-3 λεπτά.
Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας, την καπνιστή πάπρικα, το κύμινο και το θυμάρι και ανακατεύουμε για 1 λεπτό.
Μαγείρεμα φασολιών
Ρίχνουμε τα φασόλια στην κατσαρόλα και προσθέτουμε τον ζωμό λαχανικών. Σιγοβράζουμε για 20-25 λεπτά.
Προσθήκη ταχινιού
Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το ταχίνι και τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε καλά.
Κρουτόν κύμινου
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Κόβουμε το ψωμί σε κυβάκια, τα ανακατεύουμε με το ελαιόλαδο, το κύμινο και το αλάτι και τα ψήνουμε για 10 λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανά.
Σερβίρισμα
Σερβίρουμε τα φασόλια ζεστά με τα κρουτόν από πάνω.
Προαιρετικά, προσθέτουμε λίγο φρέσκο μαϊντανό ή λίγο γιαούρτι για πιο δροσερή γεύση.
Extra Tip: Αν θέλετε πιο βελούδινη υφή, μπορείτε να πολτοποιήσετε ένα μέρος των φασολιών πριν προσθέσετε το ταχίνι.