Το πιο «καθαρό» από φυτοφάρμακα ανοιξιάτικο λαχανικό- Τα οφέλη του
Περιέχουν ασπαρτικό οξύ, που συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία των νεφρών και υποστηρίζει τη φυσική αποτοξίνωση του οργανισμού.

Από τον Απρίλιο έως και τα τέλη Ιουνίου, τα φρέσκα σπαράγγια – είτε λευκά είτε πράσινα – βρίσκονται στην καλύτερη εποχή τους. Αυτό το εποχικό λαχανικό δεν είναι μόνο ένα εκλεπτυσμένο συστατικό για ευφάνταστες συνταγές, αλλά και ένας πραγματικός διατροφικός θησαυρός, γεμάτος οφέλη για την υγεία.
Σπαράγγια και ασφάλεια τροφίμων: Χαμηλά κατάλοιπα, υψηλή ποιότητα
Τα σπαράγγια κατατάσσονται στις πιο «καθαρές» καλλιέργειες, με ελάχιστα κατάλοιπα φυτοφαρμάκων – ειδικά όταν πρόκειται για εγχώρια ή ευρωπαϊκής προέλευσης προϊόντα. Σύμφωνα με ελέγχους του Ινστιτούτου Τροφίμων και Κτηνιατρικής LAVES στο Όλντενμπουργκ, σε 89 δείγματα σπαραγγιών από τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και το Περού, εντοπίστηκαν μόλις λίγα υπολείμματα φυτοφαρμάκων και περιορισμένες ποσότητες υπερχλωρικού λιπάσματος.
Αξιοσημείωτο είναι πως στη Γερμανία, τα περισσότερα φυτοφάρμακα εφαρμόζονται εκτός περιόδου συγκομιδής, περιορίζοντας έτσι σημαντικά την έκθεση των καταναλωτών σε επικίνδυνες ουσίες. Παρ' όλα αυτά, τα βιολογικά σπαράγγια αποτελούν την πιο φιλική προς το περιβάλλον και τον ανθρώπινο οργανισμό επιλογή.
Διατροφική αξία σπαραγγιών: Λίγες θερμίδες, πολλά θρεπτικά
Τα σπαράγγια είναι εξαιρετικά πλούσια σε απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα. Περιέχουν βιταμίνες A, C, E, καθώς και κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο και σίδηρο. Παράλληλα, η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες ενισχύει τη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και αυξάνει το αίσθημα κορεσμού, γεγονός που τα καθιστά ιδανικά για διατροφή ελέγχου βάρους – με μόλις 18 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια.
Σπαράγγια και υγεία
Ένα από τα σημαντικότερα διατροφικά στοιχεία των σπαραγγιών είναι το φυλλικό οξύ, το οποίο είναι απαραίτητο για την παραγωγή αίματος και την υγιή διαίρεση των κυττάρων. Η πρόσληψή του είναι ιδιαίτερα σημαντική για τις εγκυμονούσες.
Επιπλέον, τα σπαράγγια περιέχουν ασπαρτικό οξύ, που συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία των νεφρών και υποστηρίζει τη φυσική αποτοξίνωση του οργανισμού.
Το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Κέντρο Διατροφής (BZfE) τονίζει την παρουσία φυτοθρεπτικών ουσιών όπως οι ανθοκυανίνες και οι σαπωνίνες, γνωστές για την πιθανή αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη και αντικαρκινική τους δράση. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι ποικιλίες σπαραγγιών με μοβ απόχρωση, καθώς έχουν υψηλότερη συγκέντρωση σε αυτά τα πολύτιμα στοιχεία.