Συνταγή: Το φρικασέ με μανιτάρια που θα λατρέψεις
Τα μανιτάρια φρικασέ μπορούν να γίνουν νηστίσιμα χωρίς αυγό ή μπορείτε να κάνετε κανονικό αυγολέμονο για πιο πλούσια γεύση

Μια εξαιρετική επιλογή για όσους νηστεύουν ή είναι vegan αν παραλείψεις το αυγολέμονο. Όταν μαγειρεύουμε αυτό το φαγητό χρησιμοποιούμε ποικιλίες από άγρια μανιτάρια. Πραγματικά νομίζεις ότι το φρικασέ μανιταριών έχει μαγειρευτεί με κρέας. Τα μανιτάρια φρικασέ μπορούν να γίνουν νηστίσιμα χωρίς αυγό ή μπορείτε να κάνετε κανονικό αυγολέμονο για πιο πλούσια γεύση.
Μια υπέροχη, χορτοφαγική εκδοχή του κλασικού φρικασέ, γεμάτη γεύση και αρώματα!
Μανιτάρια φρικασέ
Υλικά:
- 500 γρ. μανιτάρια (σαμπινιόν, πλευρώτους ή πορτομπέλο), κομμένα σε φέτες
- 1 μαρούλι ή 2 ματσάκια άγρια χόρτα (σέσκουλα, ραδίκια), χοντροκομμένα
- 1 πράσο, ψιλοκομμένο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 1/2 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
- 1/2 ματσάκι μάραθο ή καυκαλήθρες (προαιρετικά)
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 ποτήρι νερό ή ζωμό λαχανικών
- Αλάτι & πιπέρι
Για το αυγολέμονο:
- 1 αυγό
- Χυμό από 1-2 λεμόνια
- 1 κ.σ. κορν φλάουρ (προαιρετικά, για πιο πηχτή σάλτσα)
Εκτέλεση:
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το πράσο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια μέχρι να γυαλίσουν.
- Προσθέτουμε τα μανιτάρια και σοτάρουμε μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους και να αρχίσουν να ροδίζουν.
- Ρίχνουμε τα χόρτα (μαρούλι, σέσκουλα ή ραδίκια) και ανακατεύουμε να μαραθούν.
- Προσθέτουμε το νερό ή το ζωμό λαχανικών, αλάτι και πιπέρι, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 20 λεπτά.
- Μόλις τα υλικά μαλακώσουν, αποσύρουμε από τη φωτιά.
Προετοιμασία αυγολέμονου:
- Σε ένα μπολ, χτυπάμε το αυγό και προσθέτουμε σταδιακά το χυμό λεμονιού.
- Αν θέλουμε πιο πηχτή σάλτσα, διαλύουμε το κορν φλάουρ σε λίγο κρύο νερό και το προσθέτουμε στο αυγολέμονο.
- Παίρνουμε λίγο από το ζεστό ζωμό του φαγητού και τον ρίχνουμε σιγά-σιγά στο μείγμα αυγού-λεμονιού, ανακατεύοντας συνεχώς.
- Ρίχνουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα και κουνάμε ελαφρώς την κατσαρόλα (όχι ανακάτεμα με κουτάλα) για να πάει παντού.
Σερβίρουμε ζεστό, πασπαλισμένο με φρέσκο άνηθο και πιπέρι.