Αυτό είναι το ρόφημα που «λέει όχι» στη χοληστερόλη και τις καρδιακές νόσους
Δεν είναι το κλασικό τσάι ούτε ο αγαπημένος καφές. Υπάρχει ένα αφέψημα που θεωρείται «θησαυρός» για την υγεία και αξίζει να το γνωρίσετε.
Καθημερινά, μόνο στη Βρετανία, καταναλώνονται εκατομμύρια φλιτζάνια τσαγιού. Ωστόσο, το ταπεινό χαμομήλι, ένα παραδοσιακό ρόφημα από τα άνθη της οικογένειας Asteraceae, φαίνεται να ξεχωρίζει. Χρησιμοποιούμενο εδώ και αιώνες για τις ηρεμιστικές του ιδιότητες, το χαμομήλι προσφέρει πολύ περισσότερα από έναν καλό ύπνο. Μελέτες δείχνουν ότι συμβάλλει στη μείωση δεικτών που συνδέονται με μεταβολικές και καρδιακές παθήσεις.
Τα θρεπτικά συστατικά που κάνουν τη διαφορά
Το χαμομήλι είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή, φυσικά συστατικά με ισχυρή αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση. Επιπλέον, περιέχει πολύτιμα ιχνοστοιχεία, όπως κάλιο και ασβέστιο, καθώς και βιταμίνες, όπως το καροτένιο και το φολικό οξύ, που είναι απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού.
Προστασία για την καρδιά και όχι μόνο
Η αντιοξειδωτική δράση του χαμομηλιού συνδέεται με την προστασία από καρδιαγγειακές νόσους και τη μείωση του κινδύνου συγκεκριμένων μορφών καρκίνου. Μετα-ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο Molecular Medicine Reports έδειξε ότι η πρόσληψη φλαβονοειδών μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από στεφανιαία νόσο και σχετίζεται με λιγότερα καρδιακά επεισόδια.
Παράλληλα, έρευνα στο Journal of Endocrinological Investigation ανέδειξε ότι το χαμομήλι μειώνει τη «κακή» χοληστερόλη, που συνδέεται με καρδιακές παθήσεις και διαβήτη. Επιπλέον, φαίνεται να επηρεάζει θετικά δείκτες όπως η HbA1C και τα επίπεδα ινσουλίνης, βελτιώνοντας την αντοχή στην ινσουλίνη και μειώνοντας τα τριγλυκερίδια.
Πολλαπλές ευεργετικές ιδιότητες
Οι ερευνητές καταλήγουν πως το χαμομήλι βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου και των λιπιδίων στο διαβήτη τύπου 2. Παράλληλα, άλλες μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να ανακουφίσει από πόνους περιόδου, να ενισχύσει την οστική υγεία, να μειώσει φλεγμονές και να καταπραΰνει τα συμπτώματα κρυολογήματος.
Επομένως, αυτό το παραδοσιακό ρόφημα αποδεικνύεται ένας πραγματικός «φύλακας» της υγείας, αποτελώντας μια εξαιρετική επιλογή για καθημερινή κατανάλωση.