Ανατροπή: Τα videogames έχουν μία απροσδόκητη επίδραση στην ευφυΐα των παιδιών
Τα videogames δεν «καίνε» τον εγκέφαλο των παιδιών, αλλά βελτιώνουν τις διανοητικές τους λειτουργίες.
Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports αναφέρεται ότι τα videogames δεν είναι επιβλαβή και μάλιστα φαίνεται πως προκαλούν μια –μικρή– αύξηση στο IQ των παιδιών.
Τηλεόραση, videogames ή social media;
Παράλληλα, η παρακολούθηση τηλεόρασης και η χρήση των social media δεν έχει καμία επίδραση στην ευφυΐα των παιδιών. Οι επιστήμονες από την Ολλανδία, τη Γερμανία και τη Σουηδία αναφέρουν ότι τα ψηφιακά μέσα έχουν μεγάλη διάδοση, αλλά η επίδρασή τους είναι ασαφής.
Τι έκαναν οι ερευνητές
Όπως διαβάζουμε στο Science Alert, οι επιστήμονες εξέτασαν τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων σε 9.855 παιδιά στις ΗΠΑ μεταξύ 9 και 10 ετών. Κατά μέσο όρο, τα παιδιά έβλεπαν 2,5 ώρες την ημέρα τηλεόραση ή βίντεο στο διαδίκτυο, 1 ώρα παίζοντας βιντεοπαιχνίδια και μισή ώρα στα κοινωνικά δίκτυα. Στη συνέχεια, εξέτασαν 5.000 από αυτά τα παιδιά μετά από δύο χρόνια. Όσα παιδιά περνούσαν περισσότερο χρόνο από τον μέσο όρο παίζοντας videogames είχαν αύξηση του IQ τους κατά 2,5 μονάδες.
Πώς μετρήθηκε το IQ
Ο βαθμός IQ μετρήθηκε εξετάζοντας την κατανόηση κειμένου, την οπτικο-χωρική επεξεργασία και μια δραστηριότητα που μετράει τη μνήμη, την ευέλικτη σκέψη και τον αυτοέλεγχο.
Η αύξηση του IQ των παιδιών όχι μόνο δείχνει ότι τα videogames δεν έχουν αρνητική επίδραση στη νοημοσύνη των παιδιών, αλλά δείχνει και ότι η νοημοσύνη δεν είναι κάτι σταθερό με το οποίο γεννιόμαστε, αλλά είναι δυνατόν να βελτιωθεί.
Η ομάδα υποστηρίζει ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να εξεταστούν, όπως τα γενετικά χαρακτηριστικά και η κοινωνικοοικονομική θέση των παιδιών. Παράλληλα, δεν εξετάστηκε η επίδραση της ενασχόλησης με ψηφιακά μέσα στη φυσική δραστηριότητα, τον ύπνο και τη σχολική επίδοση των παιδιών.