Μεγάλη προσοχή: Πετάξτε αμέσως αυτά τα κουζινικά αν τα χρησιμοποιείτε για μαγείρεμα
Πότε τα κουζινικά από πολυβρωμιωμένους διφαινυλαιθέρες είναι επικίνδυνα για την υγεία. Τι πρέπει να χρησιμοποιείτε.
Και το όνομα αυτών «πολυβρωμιωμένοι διφαινυλαιθέρες» ή PBDEs. Είναι το συστατικό από το οποίο φτιάχνονται όλα τα μαύρα πλαστικά μαγειρικά εργαλεία που χρησιμοποιούμε, όπως κουτάλες, σπάτουλες, πιρούνια, μαχαίρια κ.ά.
Γιατί είναι επικίνδυνοι οι πολυβρωμιωμένοι διφαινυλαιθέρες
Οι πολυβρωμιωμένοι διφαινυλαιθέρες δεν αποτελούν πρόβλημα σε χαμηλές θερμοκρασίες, π.χ., όταν ανακατεύουμε σαλάτες, αλλά μπορεί να επιμολύνουν το φαγητό όταν η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή, όπως στο τηγάνισμα και το ψήσιμο. Ένας άλλος λόγος που κάνει τα σκεύη αυτά επικίνδυνα είναι ότι προέρχονται από ανακυκλωμένα υλικά, τα οποία μπορεί να περιέχουν άλλα επικίνδυνα χημικά που να καταλήξουν στο φαγητό μας.
Είναι το πολυπροπυλένιο μια βιώσιμη εναλλακτική;
Τα πιο ασφαλή πλαστικά σκεύη είναι από πολυπροπυλένιο. Αυτό το υλικό είναι εξαιρετικά ανθεκτικό στην υψηλή θερμοκρασία και χαρακτηρίζεται ως «food grade». Ωστόσο, ενώ το ίδιο το υλικό είναι ασφαλές, υπάρχει περίπτωση να προέρχεται από ανακύκλωση και να περιέχει χημικές ενώσεις που θα απελευθερωθούν στο φαγητό.
Τι κάνουμε αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τέτοια σκεύη; Πολύ απλά, θα πρέπει να αποφεύγουμε να μαγειρεύουμε σε υψηλή θερμοκρασία (η θερμότητα κάνει τα χημικά πιο ενεργά), να μαγειρεύουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα (περισσότερος χρόνος για την έκλυση πλαστικών) και να μαγειρεύουμε με πολλά έλαια (τα χημικά στο πλαστικό είναι ελαιώδη και διαλύονται πιο εύκολα).
Με τι να αντικαταστήσουμε τα μαύρα πλαστικά κουζινικά
Μεταλλικά σκεύη
Τα πιο ασφαλή είναι τα μεταλλικά από ανοξείδωτο χάλυβα. Το υλικό αυτό είναι εξαιρετικά ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες και δεν απελευθερώνει χημικά. Το μόνο πρόβλημα των μεταλλικών είναι ότι μπορούν να χαράξουν την αντικολλητική επιφάνεια των μαγειρικών σκευών. Αυτό μπορεί να απελευθερώσει άλλα επικίνδυνα χημικά και να καταστρέψει τα σκεύη.
Ξύλινα σκεύη
Οι ξύλινες κουτάλες και οι πιρούνες είναι από φυσικό, μη τοξικό και βιοδιασπώμενο υλικό και αντέχουν την υψηλή θερμοκρασία. Ωστόσο, από τη φύση του το ξύλο είναι πορώδες και μπορεί να απορροφήσει απορρυπαντικά, μικροοργανισμούς και συστατικά από το φαγητό. Αυτό κάνει το πλύσιμό τους πιο δύσκολο.
Σκεύη σιλικόνης
Τα σκεύη σιλικόνης είναι ανθεκτικά στη θερμότητα και ασφαλή για αντικολλητικές επιφάνειες. Ωστόσο, οι σιλικόνες μπορούν να κάνουν προσρόφηση, δηλαδή να δεσμεύσουν χημικές ουσίες στην επιφάνειά τους, όπως απορρυπαντικά.Αυτά μετά μπορούν να μεταφερθούν στο φαγητό.