Με αυτό το ψωμί θα χάσετε τα περιττά κιλά
Ναι, μπορείτε να φάτε ψωμί και να χάσετε βάρος. Ποιο ψωμί πρέπει να βάλετε στη διατροφή σας και πόσο.
Το ψωμί διχάζει τους διατροφολόγους. Κάποιοι το έχουν δαιμονοποιήσει και το έχουν συνδέσει με ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου 2, η παχυσαρκία και επακόλουθες καρδιαγγειακές νόσοι. Άλλοι πάλι δεν αποκλίνουν από τη παραδοσιακή άποψη ότι το ψωμί είναι η βάση της διατροφής εδώ και χιλιάδες χρόνια, όντας μια πολύτιμη και υγιεινή πηγή ενέργειας. Ποιοι έχουν δίκιο; Η απάντηση είναι: «Και οι δύο». Αφενός είναι θέμα ποσότητας (πόσο ψωμί τρώμε), αφετέρου ποιότητας (τι είδους ψωμί τρώμε).
Η διατροφολόγος Ντόνα Πίτερς αναφέρει στο Women’s Health ότι «δεν είναι όλα τα είδη ψωμιού το ίδιο και διαφέρουν σημαντικά σε γεύση και θρεπτικά συστατικά». Οι έρευνες έχουν δείξει ότι η συστηματική κατανάλωση λευκού ψωμιού ενέχει πολλούς κινδύνους για την υγεία. Αντίθετα, το «μαύρο» ψωμί είναι ωφέλιμο και θρεπτικό.
Πόσο ψωμί πρέπει να τρώμε
Το θέμα της ποσότητας είναι προφανές. Το ψωμί μπορεί να είναι ένας από τους υδατάνθρακες που αποτελούν το 30% της διατροφής μας, αλλά η ποσότητά του πρέπει να συνυπολογίζεται με τα υπόλοιπα τρόφιμα. Καταναλώνοντας σε λογική ποσότητα, δηλαδή, χωρίς να ξεπερνάμε το ημερήσιο όριο θερμίδων που χρειαζόμαστε, ώστε να μην δημιουργείται πλεόνασμα, δεν κινδυνεύουμε να δούμε αύξηση βάρους. Με αυτές τις προϋποθέσεις το ψωμί δεν παχαίνει.
Ποιο είναι το πρόβλημα με το ψωμί του σουπερμάρκετ
Το θέμα της ποιότητας είναι ακόμα πιο σημαντικό. Δεν είναι όλα τα ψωμιά το ίδιο. Το ψωμί του σουπερμάρκετ είναι συνήθως στην κατηγορία των υπερεπεξεργασμένων τροφών, όχι μόνο γιατί παράγεται από επεξεργασμένα άλευρα, αλλά γιατί ζυμώνεται και με μηχανικές μεθόδους. Αυτό το είδος ψωμιού είναι που συνδέεται με διαβήτη, κακή υγεία του εντέρου, παχυσαρκία και καρδιαγγειακές νόσους. Αντίθετα, τα ψωμιά που παρασκευάζονται από αλεύρι ολικής και έχουν υποστεί ζύμωση με μαγιά είναι πολύ πιο ωφέλιμα και δεν θεωρούνται υπερεπεξεργασμένη τροφή.
Ποιες είναι οι βασικές κατηγορίες ψωμιού
Λευκό ψωμί
Παρασκευάζεται από επεξεργασμένο αλεύρι και δεν περιέχει μεγάλες ποσότητες θρεπτικών συστατικών, εκτός από υδατάνθρακες. Το περιεχόμενό του σε φυτικές ίνες είναι περίπου 0,6 γρ. ανά φέτα και πρέπει να τρώμε μέχρι 30 γρ. την ημέρα. Σε κάποιες περιπτώσεις γίνεται προσθήκη ζάχαρης και συντηρητικών. Το βασικό πρόβλημα με αυτό το ψωμί είναι ότι προκαλεί αυξομειώσεις στο σάκχαρο, επηρεάζοντας την ενέργεια, τη διάθεση και το βάρος.
Ψωμί ολικής άλεσης
Αυτή η κατηγορία ψωμιού παρασκευάζεται από αλεύρι ολικής που περιέχει και τα τρία μέρη του σιταριού – ο φλοιός (πίτουρο), το φύτρο και το ενδοσπέρμιο. Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες (περίπου 2 γρ. ανά φέτα). Διάφορες μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να αποτρέψει χρόνιες ασθένειες όπως καρδιοπάθειες και διάφορους καρκίνους. Το περιεχόμενο σε φυτικές ίνες ενισχύει την υγεία του εντέρου, το ανοσοποιητικό και αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας με τρόπο προοδευτικό. Σίγουρα είναι πιο υγιεινή επιλογή από το λευκό.
Ψωμί σίκαλης
Το ψωμί σίκαλης παρασκευάζεται από αλεύρι σίκαλης και είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φυτικές ίνες και λιγνάνες, που συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, μείωση συμπτωμάτων εμμηνόπαυσης και μείωση του κινδύνου ορισμένων τύπων καρκίνου. Το μαύρο ψωμί από σίκαλη είναι λιγότερο επεξεργασμένο και περιέχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Ο χαμηλός του γλυκαιμικός δείκτης το καθιστά καλή επιλογή για διαβητικούς.
Ψωμί με λιναρόσπορο
Αν και σπάνιο, το ψωμί με λιναρόσπορο αποτελεί εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και φυτικών ινών, ενισχύοντας την υγεία της καρδιάς και του εντέρου.
Προζυμένιο ψωμί
Το αυθεντικό ψωμί με προζύμι παρασκευάζεται μέσω ζύμωσης με φυσική μαγιά και βακτήρια γαλακτικού οξέος. Κατά συνέπεια, είναι το πιο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και συγχρόνως λειτουργεί ως προβιοτικό, ενισχύοντας τη λειτουργία του εντέρου. Παράλληλα, αν παρασκευάζεται από αλεύρι ολικής, σταθεροποιεί το σάκχαρο στο αίμα.
Συμπέρασμα
Το ψωμί μπορεί να γίνει μέρος μιας ισορροπημένης δίαιτας, ακόμα και μιας δίαιτας με στόχο την απώλεια βάρους. Το πιο ωφέλιμο ψωμί είναι το προζυμένιο ολικής, ενώ το λευκό, υπερεπεξεργασμένο, μηχανικής ζύμωσης με πρόσθετα είναι αυτό που πρέπει να αποφεύγουμε.