Ποιοι είναι οι καρποί που «βγάζουν κόκκινη κάρτα» στη χοληστερόλη
Ποιες τροφές μπορούν να δώσουν έως και 10% μείωση της χοληστερόλης κάθε φορά.
Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης αυξάνουν τον κίνδυνο μεταβολικών και καρδιαγγειακών νοσημάτων και, σε βάθος χρόνου, μπορεί να χρειαστείτε κάποια ιατρική παρέμβαση (θεραπεία, επέμβαση κ.ά.). Τα καλά νέα είναι ότι, εκτός από τις στατίνες, υπάρχουν τρόφιμα και ειδικότερα καρποί που μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση της χοληστερόλης.
Οι αναγκαίες διατροφικές αλλαγές
Ο διαιτολόγος και διατροφολόγος Μέι Γουάν εξηγεί ότι, με αλλαγές στη διατροφή, μπορείτε να δείτε βελτίωση των επιπέδων χοληστερόλης σε 4 έως 6 εβδομάδες. Δεν είναι αστήρικτο, επομένως, ότι φυτικές τροφές, και ιδιαίτερα καρποί, μπορούν να δώσουν το ίδιο αποτέλεσμα με τις φαρμακευτικές προσεγγίσεις. Ο Μέι εξηγεί ότι «ορισμένες τροφές, ειδικότερα αυτές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, φυτικές στερόλες και ακόρεστα λίπη, μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης (LDL) και να δώσουν αποτελέσματα παρόμοια με τις στατίνες, ειδικά όταν τα επίπεδα χοληστερόλης είναι ελαφρώς αυξημένα».
Οι καρποί που μειώνουν μέχρι και 10% τη χοληστερόλη
Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως η βρώμη, τα φασόλια, τα μήλα και τα πορτοκάλια, μπορούν να μειώσουν σημαντικά την απορρόφηση χοληστερόλης από την τροφή. Για παράδειγμα, 1,5 κύπελλο από βραστή βρώμη μπορεί να μειώσει την LDL κατά 10% κάθε φορά.
Οι φυτικές στερόλες και οι στανόλες, που βρίσκονται σε ενισχυμένες τροφές, όπως και το γιαούρτι, μπορούν να μειώσουν τη χοληστερόλη, οδηγώντας σε 6-10% μείωση όταν καταναλώνονται 1,5 έως 3 γραμμάρια μαζί με μια ισορροπημένη δίαιτα.
Παράλληλα, ο Μέι Γουάν τονίζει ότι «ξηροί καρποί όπως τα αμύγδαλα και τα κάστανα προσφέρουν ωφέλιμα ωμέγα-3 λιπαρά και μονοακόρεστα λίπη που βελτιώνουν το προφίλ των λιπιδίων στο αίμα».
Για επιπλέον μείωση της χοληστερόλης, ο Μέι προτείνει δημητριακά ολικής άλεσης, όπως το κριθάρι και το μαύρο ρύζι. Αυτές οι τροφές, λέει ο Μέι, «μειώνουν τη χοληστερόλη γιατί τη δεσμεύουν στο έντερο. Τα προϊόντα της σόγιας, όπως το τόφου και το γάλα σόγιας, μπορούν να προκαλέσουν έως και 5% μείωση της χοληστερόλης και να αντικαταστήσουν το ζωικό γάλα και το βούτυρο».