Μπορούν οι γάτες να μεταφέρουν την γρίπη των πτηνών; Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου
Πρόσφατη μελέτη αναφέρει ότι οι γάτες μπορούν να λειτουργήσουν ως ενδιάμεσος φορέας του H5N1 και να προκαλέσουν σοβαρές λοιμώξεις στους ανθρώπους.
Μια νέα μελέτη εκφράζει την ανησυχία των επιστημόνων για τον ρόλο των οικόσιτων γατών στη μετάλλαξη του ιού H5N1, κάτι που μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο και για τον άνθρωπο. Μέχρι τώρα, γνωρίζαμε ότι ο ιός μπορεί να προσβάλει διάφορα θηλαστικά και κυρίως βοοειδή, ενώ αποδεδειγμένα έχει προκαλέσει ασθένεια σε ανθρώπους που ήταν σε κοντινή επαφή με μολυσμένες αγελάδες ή πουλερικά. Αν και ο H5N1 δεν μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αν μία γάτα μολυνθεί συγχρόνως από H5N1 και εποχιακή γρίπη, τότε ο ιός μπορεί να μεταλλαχθεί και να προκύψουν πολύ επικίνδυνα στελέχη.
Η ανάγκη για αυξημένη παρακολούθηση των γατών
Ο Δρ Σουρές Κουχιπούντι, μικροβιολόγος ζώων από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, υπογραμμίζει την ανάγκη για αυξημένη παρακολούθηση των γατών. Οι γάτες έχουν συχνή επαφή με ανθρώπους, με αποτέλεσμα να είναι πιθανοί φορείς της νόσου.
Ενώ το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) παρακολουθεί τα εκτρεφόμενα ζώα και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) καταγράφει τα ανθρώπινα περιστατικά, καμία κυβερνητική υπηρεσία δεν έχει προχωρήσει σε επιτήρηση των ζώων συντροφιάς, αφήνοντας ένα κενό στη διαχείριση της επιδημίας.
Ο Κουχιπούντι και οι συνεργάτες του εξέτασαν τους θανάτους 10 γατών στη Νότια Ντακότα, οι οποίες παρουσίασαν αναπνευστικά και νευρολογικά συμπτώματα. Ο ιός που απομονώθηκε από τις γάτες έμοιαζε με έναν που είχε εντοπιστεί σε βοοειδή της περιοχής. Οι γάτες, που ζούσαν τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους, πιθανότατα ήρθαν σε επαφή με άγρια πτηνά που είχαν μεταφέρει τον ιό από μολυσμένες φάρμες.
Τα «δοχεία ανάμιξης» ιών
Ένας άλλος επιστήμονας, ο Ρίτσαρντ Γουέμπι, ειδικός στη γρίπη στο Ερευνητικό Νοσοκομείο Παίδων St. Jude, επισημαίνει ότι και άλλα ζώα, όπως οι γάτες, θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως «δοχεία ανάμιξης» των ιών της γρίπης πτηνών και της εποχικής γρίπης των ανθρώπων. Οι γάτες διαθέτουν και τους δύο τύπους υποδοχέων των ιών στον εγκέφαλο, τους πνεύμονες και το γαστρεντερικό τους σύστημα. Αυτό τους επιτρέπει να φιλοξενούν και τους δύο ιούς ταυτόχρονα.
Ο ιός H5N1 έχει μολύνει 90 είδη πτηνών και περισσότερα από 20 είδη θηλαστικών. Αν αποκτήσει μεταλλάξεις, θα μπορούσε να ενισχυθεί η ικανότητά του να εξαπλώνεται. Ο ιολόγος Τομ Πίκοκ από το Ινστιτούτο Pirbright σημειώνει ότι ο H5N1 παρουσιάζει ασυνήθιστη συμπεριφορά και μπορεί να εξελιχθεί με απρόβλεπτους τρόπους.
Τα καλά νέα είναι ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οι γάτες έχουν μεταδώσει τον H5N1 σε ανθρώπους. Οι μολυσμένες γάτες έχουν ποσοστό θνησιμότητας 67%, γεγονός που υπογραμμίζει την απειλή του ιού για τα αιλουροειδή. Η μελέτη τονίζει ότι, παρόλο που ο H5N1 δεν αποτελεί άμεση απειλή, ενέχει σημαντικούς κινδύνους για την υγεία τόσο των ανθρώπων όσο και των ζώων.