Taste Atlas: Ποιος πραγματικά δημιούργησε τη «ρώσικη σαλάτα» - Γιατί καμία κουζίνα δεν τη διεκδικεί
Όταν 2 ή περισσότερες χώρες μοιράζονται το ίδιο πιάτο, κάθε μια προσπαθήσει να το διεκδικήσει. Στην περίπτωση όμως αυτής της σαλάτας γίνεται ακριβώς το αντίθετο!
Είναι δροσιστική, είναι το καλύτερο συνοδευτικό για κρέατα και πουλερικά, τρώγεται ευχάριστα κάθε ώρα της ημέρας αλλά δεν έχει εθνικότητα.
Η διάσημη σαλάτα Olivier παρασκευάζεται με πατάτες και άλλα λαχανικά κομμένα σε κύβους, αυγά, μαγιονέζα και ελαφριά καρυκεύματα είναι γνωστή στην Ελλάδα και ως... ρώσικη σαλάτα.
Σήμερα, υπάρχουν δύο βασικοί τύποι σαλάτας Olivier: με κρέας (συνήθως μοσχάρι, κοτόπουλο ή λουκάνικο γιατρού) ή χωρίς. Εκτός από αυτό, οι παραλλαγές φαίνεται να είναι ατελείωτες και κάθε νοικοκυριό έχει τη δική του συνταγή.
Πολλά κράτη έχουν επίσης τις δικές τους «εθνικές» εκδοχές, αλλά το πιο ενδιαφέρον είναι ότι η ονομασία της αλλάζει ανάλογα με τη χώρα.
Για παράδειγμα, στα Βαλκάνια, άλλοτε λέγεται ρωσική, άλλοτε γαλλική σαλάτα. Στη Νορβηγία και τη Δανία ονομάζεται ιταλική σαλάτα, αλλά οι ίδιοι οι Ιταλοί την αποκαλούν ρωσική. Στην Αλγερία και τη Γαλλία τη λένε μακεδονική σαλάτα, αν και δεν έχει καμία σχέση. Ορισμένοι στην Τουρκία την αποκαλούν ακόμη και αμερικάνικη σαλάτα! Από την άλλη, κανείς δεν την αποκαλεί βελγική σαλάτα, κάτι που δεν ακούγεται δίκαιο, δεδομένου ότι ο ίδιος ο δημιουργός της ήταν βελγικής καταγωγής.
Ποιος δημιούργησε τη «ρώσικη» σαλάτα
Η πρώτη «ρώσικη» σαλάτα φτιάχτηκε τη δεκαετία του 1860 από τον Lucien Olivier, σεφ στο δημοφιλές εστιατόριο της Μόσχας L'Hermitage. Το δημιούργημά του ονομάστηκε αρχικά «game bird mayonnaise» και ήταν αρκετά διαφορετικό από αυτό που γνωρίζουμε σήμερα καθώς περιείχε μαύρο χαβιάρι, κάπαρη, κοτόπουλο και ουρές καραβίδας ως κύρια συστατικά.
Μέσα σε 150 χρόνια, το πιάτο εξελίχθηκε και έγινε πιο προσιτό στον κόσμο, με τα γκουρμέ υλικά να αντικαθίστανται από καθημερινά όπως πατάτα, καρότο, αρακά, αγγουράκια τουρσί, αυγό, κρεμμυδάκι και ζαμπόν.
Πώς την αποκαλεί κάθε χώρα
- Σερβία, Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία - Ρωσική σαλάτα (ruska salata)
- Τουρκία - Ρωσική σαλάτα ή αμερικάνικη σαλάτα
- Ελλάδα - Ρωσική σαλάτα ( rosiki salata )
- Ισπανία - Ρωσική σαλάτα
- Ιταλία - Ρωσική σαλάτα
- Ελβετία - Ρωσική σαλάτα
- Πορτογαλία - Ρωσική σαλάτα
- Μαυροβούνιο - Ρωσική σαλάτα (ruska salata)
- Μεξικό, Περού, Χιλή, Αργεντινή, Βενεζουέλα, Κολομβία - Ρωσική σαλάτα
- Λιθουανία - Λευκή σαλάτα
- Ρουμανία - Σαλάτα βοείου κρέατος
- Σλοβακία - Πατατοσαλάτα
- Τσεχία - Πατατοσαλάτα
- ΗΠΑ, Αυστραλία - Πατατοσαλάτα
- Πολωνία - Σαλάτα λαχανικών
- Κροατία - Γαλλική σαλάτα
- Σλοβενία - Γαλλική σαλάτα (froncoska solota)
- Ουγγαρία - Γαλλική σαλάτα (Franica saláta) ή ρωσική κρεατοσαλάτα (Orosz hússaláta)
- Βοσνία-Ερζεγοβίνη - Γαλλική σαλάτα (francuska salata)
- Νορβηγία, Δανία, Ισλανδία - Ιταλική σαλάτα ή ρώσικη σαλάτα
- Γερμανία - Ιταλική σαλάτα
- Φινλανδία - Ιταλική σαλάτα
- Αυστρία - Ιταλική σαλάτα
- Γαλλία - Μακεδονική σαλάτα (Salade macedoine)
- Αλγερία - Μακεδονική σαλάτα (Salade macedoine)
- Ολλανδία - Σαλάτα Hussars (huzarensalade)
- Ινδονησία - Ολλανδική πατατοσαλάτα (huzarensla)
- Βραζιλία - Μαγιονέζα σαλάτα (salada de μαγιονέζα)
- Ουκρανία - Olivier salad (Olivye salad)
- Ιράν - Σαλάτα Olivier (σαλάτα Alweh)
- Μογγολία - Σαλάτα της πρωτεύουσας ή Niislel